SVATKO RADI ŠTO POŽELI

NOVI SUSTAV PARKINGA U PULI ZA SADA JE DOŽIVIO FIJASKO! Deseci stranih automobila parkiraju u zonu "samo za stanare", i to besplatno

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Castropola - stranci parkirani na mjestima samo za stanare (snimio Paulo GREGOROVIĆ)

Castropola - stranci parkirani na mjestima samo za stanare (snimio Paulo GREGOROVIĆ)


Danas je treći dan primjene novog sustava parkiranja u centru Pule. U teoriji, u starom gradu mogu parkirati samo stanari, i to samo ako ugovore pretplatu s Pula Parkingom. To vrijedi za parkirališna mjesta u ulicama Castropola, Kandlerova i Benediktinske opatije te na Staroj tržnici.

Jutrošnjom provjerom utvrdili smo da su te ulice pune stranih vozila koja parkiraju posve besplatno! U Ulici Castropola zatekli smo čak 13 automobila stranih registarskih oznaka, koji nikako tamo ne bi smjeli biti.

Jedno od njih parkirano je točno na ulazu u tu ulicu, tako da ga svi mogu vidjeti.

Automobil švicarskih oznaka parkiran je pak upravo pored natpisa koji objašnjava da je to zona samo za stanare, odnosno "holders only".

Jasno da se mnogi stranci prave da ne vide taj natpis, ali ovaj Švicarac najočitiji je primjer kako im nije stalo do poštivanja pravila u gradu gdje ljetuju. U pet minuta koliko smo na tom mjestu stajali, kolone stranih vozila ulazile su u Castropolu i izlazile iz nje. Očito su stranci uočili gdje mogu posve besplatno parkirati i to masovno koriste.

Stranici parkirani na mjestima samo za stanare (snimio Paulo GREGOROVIĆ)

Kandlerova - table kao da nema

Jednaka je situacija na ulazu u Kandlerovu ulicu. Automobil slovenskih oznaka parkiran pored natpisa da je to zona samo za stanare. U toj ulici nabrojali smo šest stranih vozila, a parkirno mjesto tražio je i vozač automobila nizozemskih registarskih oznaka.

Na parkingu Benediktinske opatije, pored Zavoda za zapošljavanje, bilo je šest stranih vozila koja su parkirana na obilježena mjesta za stanare, ali i na dijelovima koji nisu obilježeni, pa je kretanje tim parkingom bilo moguće samo uz vješte manevarske poteze, probijajući se između nepropisno parkiranih stranih automobila.

Na parkingu Stara tržnica, do Foruma, zatekli smo šest stranih automobila, ali i nekoliko slobodnih mjesta koje nitko nije zauzeo.

Bila je tu i jedna nova skupocjena crna limuzina milijunske vrijednosti, bosansko-hercegovačkih tablica, koja je bila parkirana na mjesto za invalide. Provjerili smo i utvrdili da nema naljepnicu za invalide već je na kokpit, do volana, postavljeno isprintano slovo P i znak invalida. Ubrzo smo vidjeli kako tim autom odlazi mladi par bez ikakvih vidljivih elemenata invalidnosti. Uspjelo im je besplatno parkiranje u centru grada uz malu prijevaru, ali besplatno je jučer parkiralo 30-ak stranaca samo u trenutku našeg obilaska.

Vjerujemo da je kroz čitav dan barem 100-tinjak stranih vozila iskoristilo mogućnost besplatnog parkinga ostavljanjem automobila u petoj zoni gdje je dozvoljeno zaustavljanje auta samo stanarima. Pokazujući kako uvijek ima lukavih vozača koji ne preziru ni za čime samo da bi uštedjeli par kuna za parking.

Stranici parkirani na mjestima samo za stanare (snimio Paulo GREGOROVIĆ)

Kazne se pišu, ali premalo

Istovremeno smo naišli da su gotovo sva parkirna mjesta bila puna. I ona koja koštaju 15 kuna sat, pa i ona po 30 kuna sat. Pitanje je koliko je njih uopće platilo parking s obzirom da protekla dva dana Pula Parking nije kažnjavao jer je trajao proces prilagodbe na novi sustav naplate.

Danas ujutro smo ipak zabilježili dvije kazne. Obje su ostavljena na vjetrobransko staklo automobila talijanskih registarskih oznaka, ali se nije kaznilo 30-ak drugih stranih vozila u toj zoni. Cijena kazne u petoj zoni? Piše da je 220 kuna i da su time zatečena vozila platila parkiranje za 24 sata tamo gdje parkirati ne bi smjela!?

Inače, u novom cjeniku Pula Parkinga uopće nema te kazne od 220 kuna. Tamo stoji da je dnevna karta 225 kuna ako se kupi na automatu, 255 kuna ako se kupi od djelatnika, a ugovorna kazna iznosi 750 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of