Investicija od 80 milijuna kuna

NOVA BOLNICA U PULI: Na staroj ginekologiji ruše se svi unutarnji zidovi, do konstrukcije. "PAST" ĆE I BALKONI

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Kao i cjelokupan bolnički sustav, zgradu ginekologije obnavlja Zagrebgradnja i njezini podizvođači. Rekonstrukcija bi trebala biti dovršena do 30. travnja 2021. godine. "Nadamo se da će s tim datumom biti u potpunosti završena nova bolnica u Puli", vjeruje ravnateljica Irena Hrstić

 

Nakon useljenja bolničkih djelatnosti u novu zgradu u Zagrebačkoj ulici, nedavno je počela obnova i stare zgrade ginekologije, koja se nalazi u sklopu novog bolničkog sustava. Zgrada je još ranije iseljena, građevinari upravo ruše unutarnje zidove, a u roku od nekoliko tjedana "past" će i balkoni.

Naime, zgrada će se u potpunosti obnoviti: nakon rušenja ostat će samo konstrukcija, nakon čega slijedi uređenje, objašnjava doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice.

Sve nanovo, od poda do stropa

- Sve instalacije bit će nanovo postavljene i u potpunosti prilagođene postojećem, izgrađenom dijelu objekta. Isto vrijedi i za obrtničke radove: zidove, stropove, bravariju, fasadu i ostalo, kaže Hrstić.

Riječ je o investiciji od oko 80 milijuna kuna: tim je iznosom, osim rekonstrukcije, obuhvaćeno i uređenje okoliša te pristupnih cesta. Taj je novac osiguran iz ranije dobavljenih kreditnih sredstava za dovršetak izgradnje i opremanje nove bolnice: riječ je o 450 milijuna kuna kredita Erste banke te još 300 milijuna kuna sredstava HBOR-a, podsjeća Hrstić.

Kao i cjelokupan bolnički sustav, zgradu ginekologije obnavlja Zagrebgradnja i njezini podizvođači. Rekonstrukcija bi trebala biti dovršena do 30. travnja 2021. godine. "Nadamo se da će s tim datumom biti u potpunosti završena nova bolnica u Puli", vjeruje ravnateljica.

- U rekonstruiranom dijelu zgrade ginekologije bit će smješteni isti odjeli kao i do sada, samo rašireni po katu, u skladu s projektom. U prizemlju tog Objekta 1 u konačnici će se nalaziti ljekarna, citologija, tehnički blok i zajednički prostori. Na prvom katu će biti Objedinjeni hitni bolnički prijem, centralni operacijski blok, anestezija s reanimatologijom, infektologija, transfuzija i administracija (ravnateljstvo). Na toj razini nalazit će se i budući novi ulaz u bolnicu, za ovu zgradu "stacionara". Na drugom katu smjestit će se psihijatrija i neurologija. Ginekologija s rodilištem bit će na trećem katu, a na četvrtom i petom kirurški odjeli. Na šestom i sedmom katu nalazit će se internistički odjeli, objašnjava Hrstić.

Djelatnosti sada u podstanarstvu

Kompletna Služba za ginekologiju i opstetriciju počela je djelovati u novoj bolničkoj zgradi 14. travnja ove godine. Novo rodilište obuhvaća rađaonicu, dvoranu za carski rez i odjel babinjača, gdje je i takozvani rooming in, sobe u kojima majke borave zajedno sa svojom djecom. Pulsko rodilište proglašeno je, naime, Prijateljem djece, pa nakon poroda dijete odmah boravi uz majku. Ulaz u rodilište je kroz veliki hitni prijem nove bolnice. Tamo se primaju trudnice i hitnoće.

Odjel opće ginekologije, uroginekologije i onkološke ginekologije privremeno je preselio iznad rodilišta, na četvrti kat, sve dok se ne dogradi stara zgrada ginekologije. Ginekološka poliklinika s ambulantama nalazi se pored radiologije u takozvanom Objektu 2.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini