GASI SE STROJOGRADNJA

NEUSPJELI POKUŠAJ OŽIVLJAVANJA PROIZVODNJE NA PROSTORU ULJANIKA: Propala tvrtka Bene Trade. Pedesetak radnika ostalo bez posla po drugi put

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


Još jedna poslovna priča s prostora Uljanika završila je ovih dana bez sretnog kraja. Pedesetak radnika tvrtke Bene Trade ostalo je prošlog mjeseca bez posla nakon što ta tvrtka nije u predviđenom roku Strojogradnji u stečaju uplatila iznos kojim bi potvrdila kupnju strojeva i opreme koji se prodaju u sklopu stečajnog postupka. To praktički znači da se ovaj pokušaj oživljavanja proizvodnje na prostoru Arsenala nakon nešto više od godinu i pol dana završava neuspjehom.

Naime, priča o tvrtki, koju je pokrenuo dugogodišnji poslovni partner Strojogradnje i Brodogradilišta Čeh Jindrich Vlček, koja je s austrijskom grupacijom Palfinger i još s nekim poslovnim partnerima pokrenula proizvodnju, a bazirala se na dijelu nekadašnjeg proizvodnog programa Uljanik Strojogradnje Diesel, bila je jedna od rijetkih pozitivnih koje su nakon vala stečajeva stigle s prostora pulskog brodogradilišta. Tvrtka Bene Trade na prostoru Arsenala unajmila je halu i strojeve te s vremenom zaposlila pedesetak radnika koji su ovakvim raspletom ponovno ostali bez posla.

 Razlog tome je što Bene Trade nije iskoristio pravo prvokupa spomenutih strojeva i opreme koje je koristio za svoju djelatnost, a koji su u sklopu stečajnog postupka Strojogradnje ponuđeni na prodaju kroz javnu dražbu. Na taj su način praktički ostali bez sredstava za rad.

Drugi krug javne dražbe za proizvodna sredstva, osobna i radna vozila, te zalihu proizvodne opreme Uljanik Strojogradnje Diesel u stečaju proveden je koncem prošle godine. Na njega je pristigla jedna ponuda koja je s PDV-om iznosila 12,9 milijuna kuna, no kupac nije bio Bene Trade već se radilo o zajedničkoj ponudi tvrtki Trgometal iz Žminja i Plazma tehnika iz Galižane.

Skupština vjerovnika odlučila je međutim da, s obzirom na postojeću aktivnost i zaposlene djelatnike, pravo prvokupa po istoj cijeni ponudi Bene Tradeu, a stečajna sutkinja Tijana Licul to je prihvatila te donijela rješenje u kojem je odredila da se uplata cjelokupnog iznosa mora izvršiti u roku od 30 dana. Nakon kraćeg žalbenog postupka na Visokom trgovačkom sudu, koji je potvrdio pravo na odobravanje prvokupa, taj je rok počeo teći, a onda je 20. ožujka i istekao, no uplata Bene Tradea nije stigla.

Vlasnik Vlček pokušao je u međuvremenu pronaći partnera s kojim će zajednički uložiti novac u kupnju strojeva, no u tome nije uspio. Kako novac nije uplaćen, sutkinji nije preostalo drugo nego proglasiti nevažećom svoju prethodnu dosudu, oduzeti Bene Tradeu pravo prvokupa, te strojeve i opremu Strojogradnje u stečaju dosuditi Trgometalu i Plazma tehnici.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater