NAJNOVIJEGLAS ISTRE EKSKLUZIVNO DOZNAJE

NEČUVENO: Čelnici Brodosplita potajno se UMIJEŠALI U SUDBINU ULJANIK GRUPE!

(M. MIJOŠEK)

Kako ekskluzivno doznaje Glas Istre, brodogradilište Brodosplit Tomislava Debeljaka izravno se uključilo u unutarnje stvari Uljanik Grupe, ugrozivši na taj način poslovne interese pulske tvrtke. Naime, prijedlog dvaju scenarija izdvajanja 3. maja iz Uljanik Grupe, kojeg su navodno sastavili radnici iz Rijeke, u cijelosti je osmišljen i napisan u Brodosplitu!

To saznanje rezultat je nadzora koji je u Uljanik Grupi proveden tijekom prošlog tjedna. Iz Uprave kompanije jutros su nam potvrdili da su došli do nepobitnih dokaza da je prijedlog, kojeg su Štrajkaški i Sindikalni odbor 3. maja predstavili javnosti kao svoj, jednom od čelnika Štrajkaškog odbora 3. maja dostavio jedan od članova Uprave splitskog brodogradilišta. Potvrdili su i da je nadzor u kompaniji proveden zbog osnovane opasnosti od ugroze poslovnih interesa i mogućnosti nastanka štete, te da su rezultate tog nadzora kao i nedopušteno postupanje prijavili jutros nadležnim institucijama.

Premda o ostalim detaljima u Uljaniku zasad nisu željeli govoriti, iz neslužbenih izvora doznajemo da se radi o komunikaciji između člana Uprave Brodosplita Darka Pappa i člana Štrajkaškog odbora 3. maja Jurja Šoljića, do koje je došlo nakon posjeta i sastanka delegacije splitskog brodogradilišta sa sindikalnim predstavnicima u Rijeci, a koja je nesmotrenošću glavnog sindikalnog povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju postala dostupna Upravi Uljanika.

Podsjetimo, Uprava Uljanika osudila je nenajavljeni posjet Tomislava Debeljaka i njegovih suradnika 3. maju i susrete koje su 20. studenog u krugu brodogradilišta imali s predstavnicima Štrajkaškog i Sindikalnog odbora. Iz Uljanika su tada poručili da takvo ponašanje Štrajkaškog odbora izlazi van zakonskih okvira, te da ga više ne smiju i ne mogu tolerirati, a što je među štrajkašima u 3. maju okarakterizirano kao prijetnja. Dva dana nakon što je Debeljak bio u Rijeci, Šoljić je izjavio da radnici "pripremaju koncept završetka ugovorenih brodova" koji će predati Ministarstvu financija, no taj "radnički koncept" je, kaže naš izvor, tog dana već bio gotov jer ga je Šoljić dobio od Pappa.

Podsjetimo, prema prvom od scenarija koje su predložili radnici 3. maja, a koji je kreiran u Brodosplitu, država bi trebala preko CERP-a preuzeti od Uljanika 85,4 posto dionica 3. maja prijebojem potraživanja Ministarstva financija prema Uljaniku za iznos knjigovodstvene vrijednosti dionica u knjigama Uljanika, a što znači 1 kunu za koju je Uljanik kupio dionice od države i 20 milijuna kuna kojima je povećao temeljni kapital 3. maja. Za taj se iznos predlaže umanjenje državne potpore Uljaniku, odnosno uključivanje u planiranom restrukturiranju.

CERP i dobavljači osigurali bi deblokadu računa 3. maja, čime bi omogućili naplatu nakon isporuke novogradnji, a nakon konsolidacije CERP bi dionice 3. maja mogao ponuditi najpovoljnijem ponuđaču.

Drugi scenarij predviđa da država preko CERP-a preuzme većinski dionički udjel u Uljaniku, na temelju prijeboja dijela svojih potraživanja. CERP bi potom osigurao 3. maju povrat pozajmice kao vlasnik Uljanika i ponudio na prodaju dionice 3. maja, dok bi prema svojim interesima nastavio s postupkom restrukturiranja pulskog brodogradilišta.

Uz pretpostavku da s time nisu bili nekim drugim kanalima informirani, Štrajkaški odbor je, kaže naš neslužbeni izvor, nudeći kao svoj nekakav scenarij za cijepanje i izdvajanje dijela Uljanik Grupe koji je napisan u konkurentskoj kompaniji, obmanuo sve one od kojih traže i očekuju pomoć, od premijera i ministara, do župana i gradonačelnika.

Uz to, dodaje, radi se o dokumentu u kojem član Uprave druge kompanije preporuča radnicima 3. maja poduzimanje niza nedopuštenih pravnih radnji poput prijeboja u trenucima blokade, prijeboj dionica bez skupštinskih odluka i slično. S obzirom da smatraju da je nezakonitim postupanjem, odnosno neovlaštenim direktnim uplitanjem u poslovnu politiku drugog društva, konkurenta na tržištu, i neovlaštenim ulaskom u 3. maj počinjena značajna šteta većinskom vlasniku 3. maja, koji se nalazi u procesu restrukturiranja, iz Uljanika su danas odlučili reagirati. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam