NAJNOVIJEPULSKI MEGAPROJEKTI USKORO NA TESTU

VLASNICI SU PULA I DRŽAVA: Uskoro će biti raspisani međunarodni natječaji za HIDROBAZU, SACCORGIANU I MUZIL, hoće li se itko javiti?


Budući da je Grad Pula suvlasnik jednog manjeg dijela površina na navedenim lokacijama, a većinski je vlasnik država, nadležno Ministarstvo se obvezalo provesti postupak objave međunarodnog natječaja. Nakon toga će biti poznati i potencijalni investitori, kažu iz Grada Pule

 

"Međunarodni natječaji za Muzil, Saccorgianu i Hidrobazu su u pripremi i uskoro očekujemo njihovo raspisivanje", poručuju iz Ministarstva za državnu imovinu. Od potpisivanja Sporazuma između resornog ministarstva i Grada Pule, kojim su stvoreni preduvjeti za realizaciju kapitalnih pulskih turističkih projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, prošlo je gotovo tri mjeseca, no osim šture informacije da će natječaji uskoro biti vani, detalja još nema.

Ministar Goran Marić u studenom prošle godine u Puli najavio je da će prvi natječaj biti objavljen za dva mjeseca, otkrivši da će se za svaku pojedinačnu lokaciju objaviti zaseban poziv, nakon čega će se znati i interes ulagača. Ministar Marić kazao je da će natječaji za svaku lokaciju ići odvojeno. Muzil je najsloženiji projekt pa se očekuje da će i zadnji na natječaj.

Budući da je u tekstu sporazuma između Grada i RH navedeno "da se dvije strane obvezuju međusobno surađivati maksimalno ažurno radi ubrzanja svih procesa i donošenja svih potrebnih odluka, te u tom smislu razmjenjivati sve moguće informacije i održavati konzultacije po potrebi", pretpostavka je da Grad Pula raspolaže informacijama u kojoj je fazi spomenuti natječaj. Međutim, ni u Gradu Puli nisu rječitiji.

Niz sastanaka

Odgovaraju nam da je dosad radna skupina, u kojoj je i predstavnik Grada, održala niz sastanaka, a sve s ciljem rješavanja otvorenih pitanja kako bi se finalizirao tekst javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda.

- Budući da je Grad Pula suvlasnik jednog manjeg dijela površina na navedenim lokacijama, a većinski je vlasnik država, navedenim sporazumima se nadležno Ministarstvo obvezalo izraditi potrebnu dokumentaciju i provesti postupak objave međunarodnog natječaja za javno prikupljanje obvezujućih ponuda za realizaciju predmetnih projekata. Nakon toga će biti poznati i potencijalni investitori. Ova tri razvojna projekta imaju funkciju generiranja novih investicija i novih radnih mjesta za naše sugrađane, stoga smatramo dobrim da su natječaji u pripremi te se uskoro očekuje njihova objava. Grad Pula će, kao i dosad, pružiti maksimalnu pomoć i podršku u tom procesu, izvijestili su iz Grada Pule.

Najveća ulaganja trebala bi se dogoditi na Muzilu, procjenjuje se oko 2,5 milijarde kuna, dok se ulaganja u Hidrobazu i Saccorgianu procjenjuju na oko 200 milijuna. Sva ta područja predviđena su prvenstveno za turizam, a radi se o preko 230 hektara atraktivnog zemljišta uz more. Za Muzil je predviđena koncesija od 99 godina, dok Hidrobaza i Sacciorgiana idu u koncesiju na 50 godina.

Ministar Goran Marić je prilikom potpisivanja sporazuma priznao kako strahuje od slabog odaziva potencijalnih ulagača. Kao ključan razlog istaknuo je dopuštenost izgradnje, koja na Muzilu iznosi do 20 posto. Slično je reagirao gradonačelnik Boris Miletić, koji je rekao da "je pitanje hoće li se za tako malu izgrađenost uopće netko javiti". (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam