KOMUNALCI NA TERENU

OTVOREN LOV NA ŠPORKULJE! Herculanea odlučila stati na kraj brojnim ilegalnim deponijima po Puli. Oni koji nepropisno odlažu otpad, DOBIT ĆE NOVČANU KAZNU

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Krupni otpad posvuda, uz kante i mimo njih (Borka PETROVIĆ)

Osim edukacije koja se provodi putem gradskog programa, na teren će izaći komunalni redari, nadzirati specifične lokacije te propisati odgovarajuće kazne za prekršitelje. Osim toga, Herculanea će pojačati intenzitet odvoza nepropisno odloženog otpada da se u ljetnim mjesecima ne bi širio neugodan miris, napominju iz gradskog komunalca

Gomila krupnog otpada odloženog uz rub ceste na Vidikovcu, na što nas je ovih dana upozorila uzrujana stanovnica toga kvarta, tek je posljednji u nizu mini deponija strateški raspoređenih po gradu. Građanka za to krivi neodgovorne sugrađane koji su nastavili odlagati smeće na istom mjestu, usprkos tome što Herculanea ondje više ne postavlja baje za krupan otpad, kao što je to povremeno činila prije stupanja na snagu nove zakonske regulative.

Podzemni spremnici i kartice

Problem je u tome što, veli građanka, na što su nas upozorili i stanovnici Šijane te drugih pulskih kvartova, ovdje fotelje iskipavaju i ljudi koji nisu iz ovog dijela grada, tako da je, kolikogod Herculanea brinula o odvozu smeća, ono svaki dan iznova niče na istom mjestu.

Na pitanje kako riješiti konkretan problem na Vidikovcu, iz Herculanee podsjećaju da je, zahvaljujući "rastu stupnja individualizacije", korisnicima omogućena kontrola nad vlastitim otpadom, odnosno njegovom količinom.

- Vidikovac je jedna od planiranih lokacija na kojima smo postavili polupodzemne posude zbog velike koncentracije korisnika na malom prostoru, odnosno velikog broja nebodera i zgrada. Način odlaganja kućnog komunalnog otpada definiran je elektronskim ključem, karticom, te na taj način ne dopušta onome tko je ne posjeduje odlaganje otpada u posudu. Ovo, naravno, dovodi do odlaganja otpada pored postavljenih posuda ne samo na ovoj lokaciji, već i drugdje u gradu gdje se nalaze podzemne posude. Lokacije većine posuda u gradu su pod videonadzorom te će se pokrenuti akcija nadzora i kažnjavanja nepropisno odloženog otpada, odgovaraju iz Herculanee.

Podsjećaju da su korisnici dužni zadužiti elektronski ključ da bi mogli odložiti svoj otpad te da onima koji ne žive u zgradama koje gravitiraju toj lokaciji odlaganje nije dopušteno.

Otpad i kraj posuda za tekstil

- Nažalost, bez obzira na brojna upozorenja, pokrenut ćemo nadzor i kontrolu te početi kažnjavati korisnike koji nepropisno odlažu svoj otpad, koristeći i videomaterijal. U konkretnom slučaju radi se o odlaganju glomaznog otpada pored posuda za tekstil, što je također nedozvoljeno. Osim edukacije koja se provodi putem gradskog programa, na teren će izaći komunalni redari, nadzirati specifične lokacije te propisati odgovarajuće kazne za prekršitelje. Osim toga, Herculanea će pojačati intenzitet odvoza nepropisno odloženog otpada da se u ljetnim mjesecima ne bi širio neugodan miris. Korisnicima u okruženju sugeriramo da ukažu na eventualne susjede koji još nisu zadužili svoj ključ da bismo ih mogli uvesti u evidenciju i dodijeliti im ga, napominju iz gradskog komunalca.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini