BIVŠA ZGRADA ISTRAGRADNJE

Nadomak najužeg centra grada dovršava se reprezentativno zdanje. DOZNAJEMO KAKO ĆE BITI UREĐENO

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Zgrada propale Istragradnje bila je napuštena čitavo desetljeće/Nakon unutarnjih prešlo se i na vanjske radove (Milivoj MIJOŠEK/Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Zgrada propale Istragradnje bila je napuštena čitavo desetljeće/Nakon unutarnjih prešlo se i na vanjske radove (Milivoj MIJOŠEK/Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Osim poslovnih prostora u zgradi su 22 stana, u prosjeku površine od 100 kvadrata, a investitor ima u planu do proljeća 2021. godine u potpunosti urediti i ozeleniti okoliš s vanjskom rasvjetom

Stambeno-poslovna zgrada u Marulićevoj ulici, nerealizirana investicija propale tvrtke Istragradnje, konačno bi mogla biti gotova u prvim mjesecima sljedeće godine. Time bi se trebala završiti 15-ak godina duga građevinska agonija, otkako su u ovom kvartu preko puta Parka Nikole Tesle počele nicati nove reprezentativne zgrade, da bi mnoge od njih nezavršene bile prepuštene vremenu.

Novi vlasnik zgrade i investitor, tvrtka Lotus Stella, radove je pokrenula početkom godine, a posebno su se intenzivirali tijekom ljeta. Odnedavno se radi i na pročelju zgrade, a potpuni završetak zgrade očekuju u ožujku sljedeće godine. Kako iz tvrtke Lotus Stella doznajemo, sve se vrijeme radilo na unutarnjim radovima koji bi trebali biti gotovi do Nove godine. A prije njih trebalo je ograditi i očistiti zapušteno zdanje pa i zamijeniti instalacije. Zgrada je, s obzirom na dugo razdoblje koliko je napuštena, zatečena u relativno dobrom stanju, ali posla je na njenom uređenju bilo i ima ga još dosta. Između ostalog, naručena je i nova stolarija, dobrim je dijelom već i ugrađena.

Kako doznajemo od Marija Jašarevića, vlasnika Lotus Stelle, zadržali su identičan projekt ranijeg investitora, bez ikakve izmjene. Osim poslovnih prostora u zgradi su 22 stana, u prosjeku površine od 100 kvadrata, a investitor ima u planu do proljeća 2021. godine u potpunosti urediti i ozeleniti okoliš s vanjskom rasvjetom.

- Nije prioritet zaraditi, kako ljudi krivo misle, nego ostvariti nešto za što će građani sutra reći - vrijedilo je, rekao nam je Jašarević.

Zgrada u Marulićevoj ima i podzemnu garažu, a pripada joj i zemljište sa stražnje strane, zapravo komad asfaltne površine uz Ulicu Marsovo polje, koji je do nedavno bio dio javnog parkirališta pod naplatom gradskog poduzeća Pula Parking.

Kako nam investitor priča, realizacijom ovog zdanja i ovaj bi kvart konačno počeo nalikovati reprezentativnom dijelu grada, u atraktivnoj zoni, s pogledom na zelenilo, a opet na korak od centra. Podsjetimo, više je poslovno-stambenih zgrada u tom dijelu Pule podizano prije gospodarske krize 2008. i nije tajna da je recesija kumovala tome da su radovi na gradilištima obustavljeni, neki investitori stavili ključ u bravu, a uloženo se takoreći raspršilo u dim.

Za primjer, ova je zgrada, koja je formalno pripadala tvrtki I.G. nekretnine u stečaju, sestrinskom poduzeću propale Istragradnje, bila napuštena barem desetak godina, a prodana je tek nedavno pred kraj stečajnog postupka. Toliko je i prošlo od propasti najvećeg pulskog građevinskog poduzeća i napuštanja zdanja u Marulićevoj, u visokom stupnju dovršenosti. Novi vlasnici zatekli su zgradu očerupanu, no u dobrom stanju s obzirom na godine napuštenosti i zapuštenosti, na devastaciju i povremene ilegalne stanare.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum