NAJNOVIJEKONAČNI RASPLET

PROPAST ULJANIKA: Vlada neće platiti dugove, stečaj najrealnija opcija, a nakon toga vjerojatno i likvidacija

(D. ŠTIFANIĆ)

Ministar Darko Horvat rekao je jučer da minusi Uljanika iznose 1,1 milijardu eura te da njihovo plaćanje može biti jedino politička odluka cijele koalicije, jer za taj potez nema ekonomske opravdanosti. Koalicijski partneri HDZ-a, HSLS i HNS, po svemu sudeći nisu skloni plaćanju

Jučer je postalo jasno da je Uljanik bliže propasti nego ikad prije. Naime, sve je izvjesnije da Vlada neće pokriti dugove pulske tvrtke, što znači da jedina opcija ostaje stečaj, a nakon toga vjerojatno i likvidacija. Prema nekim izvorima Vlada je spremna spasiti riječki 3. maj, koji bi onda prešao u ruke Tomislava Debeljaka i Fincantierija, ali ne i Uljanik Brodogradilište, koje bi išlo u stečaj, a potom vjerojatno i u likvidaciju.  

Prije ovakvog raspleta, o kojem bi definitivna odluka trebala biti donesena ovih dana, a možda već danas, država će morati platiti još dio jamstava, od čega ne može pobjeći. Još se ne zna hoće li to biti 1,8 milijardi kuna ili manje, odnosno koliko manje.

Takvi zaključci nameću se iz jučerašnjih izjava ministra gospodarstva Darka Horvata, ali i stavova koje zastupaju koalicijski partneri HDZ-a.

Ministar Horvat je jučer prvi put spomenuo da bi dug u Uljaniku mogao biti oko 1,1 milijardu eura, te je priznao da bi odluka da se taj dug pokrije bila isključivo politička jer se teško može pronaći ekonomska opravdanost za tako nešto. Koalicijski partneri pak nisu spremni podržati dodatna ulaganja državnog novca u Uljanik kako bi se pokrili gubici, ako takva odluka nema tržišnu isplativost. Tako bi konačna odluka, sada je to već prilično izvjesno, trebala biti stečaj Uljanika.

- U ovom trenutku analitički tim sjedi u Ministarstvu gospodarstva i s kolegama koje smo angažirali, odvjetnicima, češljaju po excel tablicama koje je kolega Debeljak stavio na stol. Riječ je o gubitku na razini 1,1 milijardu eura, a Debeljak tvrdi da nema perspektive ulaziti kao strateški partner u međufinanciranje ako se to ne sanira. Mi ćemo identificirati danas ili sutra je li ta brojka u pitanju. Bez obzira je li u pitanju cijeli iznos ili veći dio, situacija nije dobra, kazao je jučer prije sjednice Vade ministar Horvat.

Novinare je zanimalo je li država spremna sanirati te silne gubitke iz prošlosti, kako bi Tomislav Debeljak kao strateški partner preuzeo Uljanik i okrenuo se budućnosti.

- Hoće li se i na koji način sanirati prošlost, to će morati biti odluka i Vlade i koalicijskih partnera. Odluka o sanaciji milijardu eura zatečenih minusa može biti isključivo politička odluka, teško može biti tržišno orijentirana, priznao je Horvat. Na pitanje što na to kaže premijer, Horvat je odgovorio da će premijera upoznati sa svim brojkama je dodao da ni on konačnu odluku neće donijeti bez koalicijskih partnera.

- Želim jedan širi konsenzus da bi nam bilo jasno u kakvoj se točno situaciji nalazi Uljanik i da bismo nakon toga u političkoj domeni donijeli odluku, rekao je Horvat. Dodao je da pokrivanje gubitaka ima smisla tamo gdje postoji perspektiva ozdravljenja, gdje postoji perspektiva da se posluje na tržišnim osnovama.

- Ako pogledate situaciju u europskoj i svjetskoj brodogradnji, onda je jasno da bez transformacije Pule i Rijeke u nešto novo oni nemaju perspektivu, procjenjuje Horvat, dodavši da nije za to da država nastavi pokrivati tuđe loše poslovne odluke.

- Netko će za te loše odluke morati i odgovarati. Ovoliki minus nije od jučer, tu su se stvari prikrivale u nizu prijašnjih godina, poručio je Horvat. (Jagoda MARIĆ i Milan PAVLOVIĆ )

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam