U RUJNU 800 SLOBODNIH MJESTA

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u prvom roku je upisano 589 brucoša. Više od pola ih je iz drugih dijelova Hrvatske. NA NEKIM STUDIJIMA VIŠE NEMA SLOBODNIH MJESTA

| Autor: Duška PALIBRK
Pojedini dvopredmetni studiji Filozofskog fakulteta su popunjeni (Neven LAZAREVIĆ/Arhiva)

Gledajući trendove prvih izbora studenata na našem Sveučilištu, pokazalo se da je veći interes za studije koje smo otvarali unazad nekoliko godina, poput informatike, sestrinstva, japanskog jezika i kulture, engleskog jezika i književnosti, arheologije, sveučilišnog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, kaže prorektorica Mirjana Radetić Paić

U prvom upisnom roku na preddiplomskim sveučilišnim i stručnim studijima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli upisano je 589 studenata. Slobodnih mjesta više nema na dvopredmetnim studijima Filozofskog fakulteta - Japanski jezik i kultura i Engleski jezik i književnost. Svega jedno mjesto ostalo je na studiju klavira na Muzičkoj akademiji, a po pet mjesta na redovnom studiju sestrinstva na Medicinskom fakultetu te na dvopredmetnom studiju Povijest i Arheologija na Filozofskom fakultetu. Na studiju Znanost o moru još mogu primiti devet redovnih studenata, a na redovnom i izvanrednom studiju informatike ima mjesta za njih 27.

Ukupno su za drugi, rujanski upisni rok preostala 802 slobodna mjesta, i to za 537 redovnih studenata, 53 strana državljana (izvan EU-a) te 212 izvanrednih studenata. Nešto više mjesta ostalo je na studijima Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, studiju računarstva te na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.

Relativno najviše upisnih mjesta za rujanski će rok raspisati Fakultet za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" - 233, no riječ je o studijima koji imaju i najviše upisne kvote, ističe izv.prof.dr.sc. Mirjana Radetić Paić, prorektorica pulskog Sveučilišta za studente, obrazovne programe i suradnju. Na FET-u se izvode studiji primijenjene i poslovne ekonomije, potonji u smjerovima financijski menadžment, menadžment i poduzetništvo, marketinško upravljanje, informatički menadžment i turizam.

- Upisani studenti dolaze i dalje u velikom broju izvan Istarske županije, i to njih čak 53 posto. S obzirom na cjelokupnu situaciju s Covidom-19, mi smo rezultatima jako zadovoljni. Pri kreiranju kvota pratimo potrebe tržišta rada i ove godine se preraspodjela kvota, odnosno povećanje kvota na studiju sestrinstva pokazalo opravdanim s obzirom na gotovo maksimalnu popunjenost studija, a što je ove godine bio trend i na drugim sveučilištima na kojima su, osim studija kineziologije, studenti najveći interes iskazali za zdravstvene studije. Gledajući trendove prvih izbora studenata na našem Sveučilištu, pokazalo se da je veći interes upravo za novije studije, one koje smo otvarali unazad nekoliko godina, poput informatike, sestrinstva, japanskog jezika i kulture, engleskog jezika i književnosti, arheologije, sveučilišnog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje…, kaže Radetić Paić.

O općem trendu povećanja ili smanjenja broja upisanih studenata, dodaje, još se ne može govoriti dok ne završi jesenski upisni rok u koji će se pribrojiti i studenti upisani na diplomske studije. Prorektorica ističe podatak da trenutno u Hrvatskoj interes za studiranjem iskazuje oko 33.000 maturanata, a slobodnih mjesta na sveučilištima ima oko 12.000 više. Također, izvrsni maturanti velikim dijelom odlaze iz zemlje, manji je broj djece općenito, socio-ekonomske prilike obitelji maturanata će zasigurno biti slabije zbog nadolazeće krize i oni će biti prisiljeni ranije ući u svijet rada, a to sve utječe na popunjenost planiranih kvota, no u ovom trenutku popunjenost je vrlo dobra, smatra prorektorica.

Pulsko sveučilište ove je godine prvi put upise u prvu godinu studija obavilo online. Radetić Paić kaže da je aplikacija, koju je pripremio laboratorij Fakulteta informatike i Sveučilišni računski i informacijski centar, a pod operativnim sponzorstvom Infobipa, bez većih tehničkih poteškoća obavila taj posao.

- On-line upisi odvijali su se u nekoliko koraka i aplikacija se pokazala primjenjivom s obzirom na situaciju i poštovanje epidemioloških mjera. Djelatnici Ureda za studente i obrazovne programe uz podršku naših informatičara sudjelovali su u svim koracima novog načina upisa. Za nas je ovo bilo novo iskustvo i među malobrojnim smo sveučilištima koji su obavili upise u prvu godinu na ovaj način, ističe Radetić Paić.

Upisi će se i u drugom, rujanskom roku održati on-line. Prijave se primaju do 17. rujna u 15 sati i to samo za studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta, što se može provjeriti na mrežnim stranicama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Na diplomskim studijima mjesta za 671 studenta

Na stranici www.studij.hr traju i prijave na diplomske studije, na kojima pulski fakulteti upisuju 671 studenta. Na diplomskoj razini može se studirati redovno i izvanredno, ovisno o studijskom programu i neovisno o dobi studenta, a u ponudi su studiji Primijenjena ekonomija, Poslovna ekonomija, Hrvatski jezik i književnost, Povijest, Talijanski jezik i književnost, japanologija, svi kao jednopredmetni ili dvopredmetni studiji, Latinski jezik i rimska književnost, Kultura i turizam, Glazbena pedagogija, Klasična harmonika, Solo pjevanje, Klavir, Informatika, Nastavni smjer informatika i Strojarstvo. Zadnji dan za slanje dokumentacije Središnjem prijavnom uredu je 4. rujna. Završetak roka za prijavu neistovrsnih studijskih programa je 11. rujna, a za istovrsne studijske programe 30. rujna u 12 sati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini