NAJNOVIJEPROVEDBA ITU MEHANIZMA

NA RASPOLAGANJU JE 230 MILIJUNA KUNA Europskim novcem rekonstruira se Malo rimsko kazalište i gradi lift u Zerostrasseu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

Uz pomoć ITU mehanizma cijelo Urbano područje Pule - koje obuhvaća gradove Pulu i Vodnjan, te općine Marčanu, Barban, Ližnjan, Medulin, Svetvinčenat - ima priliku povući više od 230 milijuna kuna europskog novca, kaže dogradonačelnik Robert Cvek

 

U Puli se putem ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) europskim novcem provode mnogi projekti, među kojima "Pulski fortifikacijski sustav Grada Pule" i "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta", koje su na jučerašnjoj konferenciji o provedbi ITU mehanizma na urbanom području Pule u Povijesnom muzeju Istre predstavili Lorena Dropulić iz Gradskog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu te Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. Konferenciji su prisustvovali predstavnici ITU gradova i općina iz cijele Hrvatske koji su ovom prilikom i obišli Malo rimsko kazalište i Arheološki muzej Istre.

Uz pomoć ITU mehanizma cijelo Urbano područje Pule - koje obuhvaća gradove Pulu i Vodnjan, te općine Marčanu, Barban, Ližnjan, Medulin, Svetvinčenat - ima priliku povući više od 230 milijuna kuna europskog novca i uložiti ih u poduzetničke i infrastrukturne projekte, u socijalne i projekte poboljšanja kvalitete života naših sugrađana, kazao je Robert Cvek, zamjenik pulskog gradonačelnika i čelnik ITU urbanog područja.

Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, najavila je da će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ITU mehanizam usmjeriti puno više sredstava od sadašnjih pet posto. Dosad je na cijelom ITU području, a riječ je o sedam gradova u Hrvatskoj, objavljen 21 poziv ukupne vrijednosti veće od 700 milijuna kuna.

- S obzirom na to da je ITU u financijskoj perspektivi prvi takav mehanizam koji se provodi ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji, imali smo prilike učiti na ovom primjeru i sad već na kraju ove financijske perspektive uvidjeti koliko je zapravo takav mehanizam ciljanog ulaganja u određena područja, u velike gradove, zapravo učinkovit. Potpisana su četiri ugovora. Krajem ožujka je počela provedba projekta izgradnje plinare ovdje u Puli, također je otvoren natječaj za kulturnu baštinu. U pripremi su i ostali natječaji vezani za poslovnu infrastrukturu, brownfield područja. Ove godine planiramo raspisati još tri, četiri natječaja, najavila je Bilić.

Komšo je rekao da je Malo rimsko kazalište jedan od većih projekata vezanih uz kulturnu i povijesnu baštinu koji se realiziraju na području Pule.

- Za taj projekt predviđeno je ukupno 17,5 milijuna kuna, od čega će putem ITU mehanizma biti povučeno maksimalno predviđenih 8,5 milijuna kuna. Ostatak novaca smo osigurali iz vlastitih, te sredstava Ministarstva kulture. Projekt će biti integriran zajedno s matičnom zgradom muzeja. Kad se oba dovrše, dva će projekta u principu biti spojena u jedan i imat ćemo veliko rekonstruirano kazalište s gledalištem koje može primiti nekoliko tisuća ljudi. S druge strane dobivamo muzej koji će sa stražnje strane imati veliki displej veći od 400 četvornih metara koji će se moći iz tog kazališta i gledati. Bit će to jedinstven sklop kulturne, turističke i inovativne ponude, izjavio je Komšo. Zgrada muzeja i Malo rimsko kazalište trebali bi biti obnovljeni do polovice iduće godine, bude li sve teklo po planu kad je riječ o povlačenju ITU sredstava, javnoj nabavi i izvođenju radova, rekao je Komšo.

Predstavljajući projekt fortifikacijskog sustava Pule, Lorena Dropulić kazala je da se planira izgraditi lift koji će iz Zerostrassea voditi izravno u Povijesni muzej Istre, koji će se također obnoviti, renovirat će se sanitarni čvor i ugostiteljski objekt.

- Radimo na projektu već dvije godine, iako je sve još u papirnatom obliku. Na području Pule je više od stotinu vojnih objekata, a najpoznatije su austrougarske utvrde. Razmišljali smo na koji način na jednom mjestu prikazati svu silinu tih utvrda i odlučili smo se za Kaštel. Iako je ova utvrda mletačka, korištena je u obrambene svrhe i u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Tu je bila vodosprema za tadašnjih 69.000 stanovnika Pule. Zbog velike strmine koja vodi do Kaštela odlučili smo se za dizalo koje bi povezalo centar Pule s Kaštelom, rekla je Dropulić. Cjelokupan projekt procijenjen je na 25 milijuna kuna, od čega se iz ITU-a može povući devet milijuna. Izgradnja lifta stajala bi gotovo deset milijuna. TZ Pule raspolagat će s milijun kuna za promociju, dok će se u samom Povijesnom muzeju postaviti izložba o fortifikacijskom sustavu, a bit će otvoren i centar za posjetitelje.

U sklopu ITU mehanizma gradi se i Coworking centar poduzetništva u zgradi stare Mehanike, koji bi trebao biti gotov do 2023. godine, podsjetio je Cvek. Realizira se puno projekata, dodao je, te naveo "Torać" u Vodnjanu i revitalizaciju lođe i uređenja šetališta oko kaštela u Savičenti.

- U planu je i razvoj stare Mehanike, odnosno uređenje velikog kongresnog centra na tom mjestu. Puno je projekata u fazi pripreme i realizacije. Cijelo urbano područje povlači sva sredstva, nije ograničeno samo na Pulu, nego i na općine i grad Vodnjan. Projekti su u fazi realizacije i na kraju ovog razdoblja do 2023. godine znat ćemo koliko je ukupno novca povučeno od onoga što je raspoloživo. Ivan Macan iz Općine Svetvinčenat predstavio je tamošnji projekt revitalizacije renesansne jezgre, u koju spada i uređenje lođe koja će dobiti besplatni multimedijalni sadržaj, a oko cijelog će područja, uključujući i kaštel Grimani Morosini, biti uređena i osvijetljena šetnica.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam