Čvarcima, žmarima ili ucvirkima - nekadašnjoj seljačkoj hrani, a danas cijenjenoj gastro deliciji koja se prodaje po "paprenim cijenama" posvećen je bio današnji "Ucvirkenfest" koji se održao na pulskoj tržnici. Riječ je o festivalu čvaraka i jela od čvaraka koji se održao 19. puta, a idejni začetnici su mu Budimir Žižović i Alfredo Kocijančić.
Na fešti od čvaraka pulskoj se publici već godina pokušava približiti ovaj proizvod, kroz različite recepte i pripremljena jela, a sudeći prema viđenom u tome se itekako uspjelo: osim što je 400-tinjak porcija pripremljenog jela od čvaraka u velikoj pulskoj padeli planulo u tren, istom su se brzinom "topili" i čvarci koji su se talili u velikom kotlu.
- Tko proba taj sigurno kupuje, kazao nam je Pavo Baotić, predsjednik braniteljske zadruge "Panonija" iz Županje čiji su članovi na pulskoj tržnici prodavali svoje slavonske delicije - čvarke, kulen, slaninu, kobasice…
Baotić nam je odao da Istrijani vole sitnije i bolje istisnute čvarke, a da su skupi jer se od današnje, moderne hibridne svinje, može dobiti tek tri do četiri kile čvaraka.
- Čvarci se najprije ručno narežu i onda u kotlu tale između sat i pol do dva sata, zavisno o tome na kakve su kocke narezani ali i kotlu i temperaturi. Kada su gotovi dobro ih iscijedimo, posolimo i to je to, priča nam Baotić dok istiskuje masnoću iz čvaraka proces pravljenja domaćih čvaraka. O tome koliko će ih taliti i istisnuti ovisi i hoće li biti masniji ili suhi "kao čips".
Razgovarajući o tome zašto su čvarci danas tako skupi Baotić se prisjeća da su nekada oni ljudima bili zanimljivi u danima nakon svinjokolje, a kasnije su se čak i bacali jer nikoga nisu zanimali. Danas ljudi imaju sve manje svinja, a ove koje su uzgajaju puno su manje masne pa je čvarak postao delicija. Sve je, veli naš sugovornik, u zakonu tržišta.
Nešto je i u tome, dodaje Budimir Žižović, što su nutricionisti godinama bili protiv masne hrane, a sada su masnoće opet poželjne i zdrave. Na kraju krajeva, veli Žižović, čvarak i nije toliko mastan jer mu je sva masnoća uzeta.
- Možda on i jest precijenjen u odnosu na neke druge suhomesnate delicije, ali činjenica jest da je čvarak ili ucvirk jedini suhomesnati proizvod bez ikakvih konzervansa. Nažalost, nemamo ih dovoljno ni za vlastite potrebe pa se po trgovačkim centrima mogu kupiti čvarci iz uvoza, najčešće iz Austrije, napominje Žižović.