"Bili smo u petak na otvorenju klizališta i na svečanom paljenju lampica. Djeca su se oduševila. Zato smo morali i sada opet doći, ovdje im je jako lijepo. A što djeca požele, ja moram ispuniti", rekla nam je u subotu prijepodne na pulskim Giardinima, u takozvanoj Čarobnoj šumi, jedna mlada majka pazeći na mališane.
Napravili smo jučer đir po Giardinima, od klizališta pred Finom do koncertne pozornice na Portarati, bez očekivanja da ćemo tijekom dana vidjeti puno posjetitelja među adventskim sadržajima. No, Korzom su se ipak razmiljeli brojni mališani koji su u pratnji roditelja obilazili razne punktove, mada su za dnevne svjetlosti lišeni raskošnog osvjetljenja. I klizača je bilo puno manje nego prvog dana, kada se klizalo besplatno. Ali za očekivati je da će do 6. siječnja, do kada bude trajao program "Prosinac u Puli", broj posjetitelja i klizača na Giardinima oscilirati - od prilike do prilike.
Ugostitelji su ti koji pak ne mogu čekati skrštenih ruku. Nakon dinamične večeri u petak već su u subotu ujutro otvorili svoje objekte. Iz kućica su se razlili mirisi raznih delicija.
- Iznenadili smo se koliko je u petak bilo puno ljudi na otvorenju "Prosinca u Puli", a tek sada ćemo vidjeti kako će ići preko dana. Imamo pet, šest vrsta kobasica, sve domaće. Kapuz i kobasice su 25 kuna. Imat ćemo uskoro i fuže, pljukance, njoke, sarme…. Sve domaće. Mi samo tako i delamo, rekao nam je Danijel Britvić u kućici konobe Danijela iz Betige.
Dječje želje
Dojam je da su za našeg obilaska najviše posla imala Baka Mraz, koja je primala želje klinaca da bi ih prenijela Djedici, ali i Vilenjaci koji su morali brinuti da ne ponestane slatkiša.
- Super nam je tu kod Bake Mraz. Crtamo, bojamo…
- I pišemo pisma Djeda Mrazu!, ispričala su nam djeca pred Kućom Djeda Mraza.
- Doista je aktivno danas. Normalno da je dan ranije, na otvorenju, bilo puno djece, ali i danas nam dolaze. Crtamo i družimo se. O da, primam i jako puno želja. Dečki imaju jedne, djevojčice druge. Djevojčice žele lutkice i role, a dečki automobile i igrice, otkrila je Baka Mraz koja mališane pred svojom kućom dočekuje sve do 20 sati.
- Lijepo je, Giardini su lijepo uređeni. Bili smo lani u Zagrebu i u Kopru, gdje je zaista lijepo, ali ni ovdje nam ništa ne nedostaje. Nismo došli sinoć na otvorenje jer smo znali da će biti velika gužva pa smo došli sada kada je malo mirnije. Vidi se da se Grad trudi, ima i više sadržaja nego lani. Tek je počeo prosinac u gradu i lijepo je krenuo pa neka nas prati i dobro vrijeme, rekao nam je Samuel Černac dok je čekao da kćerka i njena prijateljica zapečate pismo za Laponiju ili možda ipak Sjeverni pol.
Marende
A dok roditelji djecu čekaju na Giardinima prekrivenim lišćem ladonja, mogu vrijeme prekratiti uz kakav zalogaj, čašu kuhanog vina ili pivo iz domaće radinosti. U kućici ekipe Kampanjola na Portarati se priprema maštovita organska hrana, poput kobasica u biri za 25 kuna, roast beaf za 35, škripavi panin i slatki njoki za 20 kuna.
- Slatki njoki su kao starinski samo ih umjesto s krumpirom mijesimo s batatom. Unutra ide i domaća marmelada od smokve, a poslužujemo ih s preljevom od vrhnja, naranče i mrvicama, otkriva nam Korina Siljan. Svoju kućicu otvaraju već u 10 sati, da bi Puležanima nudili i marende. Večer prije, za nastupa grupe Night Express, trg Zlatnih vrata bio je dobro ispunjen, a to je bio tek prvi koncert koji će ovdje uslijediti za zimskih radosti.
- Iznenadilo nas je što su Puležani u velikom broju došli već u 17 sati, na paljenje digitalne jelke. I čuo sam dosta pozitivne reakcije na ovogodišnju organizaciju, ljudima su se svidjelo neke promjene. Recimo, na Portarati su sada četiri ugostiteljske kućice čime je priča zaokružena. Tako da je već predvečer na trgu neki "muving" i trg nije više prazan, kazao nam je Dorian Siljan.
Da je otvaranje "Prosinca u Puli" bilo iznad očekivanja, potvrdila nam je i Majda Vukadinović iz kućice u kojoj se nude palačinke i fritule, sve po 20 kuna.
- Na otvorenju u petak bilo je fantastično, lijep ugođaj, puno ljudi s djecom i jako puno posla. Kad bi tako bilo svaki dan bilo bi odlično. Puležani vole fritule, ali kako će biti preko dana, još ne znam, danas nam je prvi dan, rekla nam je Majda koju smo zatekli u miješanju smjese za palačinke. Tijesta mora biti dosta, jer će se do pola noći, do koliko su otvoreni vikendom, zasigurno i dosta slatkog pojesti.