POVRATAK U ŠKOLSKE KLUPE

NA NASTAVI SIGURNO KAO I U PARKU: U pulske škole vratilo se 80 posto učenika razredne nastave

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


U školu je danas krenulo 1.843 od ukupno 2.308 učenika razredne nastave * Roditelji ovoga puta nisu morali potpisivati nikakve izjave ni potvrde o zaposlenju, a djeca koja u školu nisu došla danas, mogu to učiniti kad žele, bez čekanja novih uputa i turnusa

U skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, danas je u pulske škole krenulo 1.843 od ukupno 2.308 učenika nižih razreda, dakle, gotovo 80 posto.

Još prije samo tjedan dana tako velikom odazivu nisu se nadali ni sami ravnatelji kojima bi se javilo tek nekoliko roditelja s pitanjima o nastavi. U školu su još prije 14 dana krenula i djeca koja imaju pomoćnika u nastavi.

Tjelesni na otvorenom

U razrednoj nastavi izvode se svi predmeti, a tjelesna i zdravstvena kultura i dalje samo na otvorenom prostoru. Nastava se odvija uz poštivanje epidemioloških mjera: djeca u razredu moraju biti međusobno udaljena metar i pol, a prije ulaska u školu dezinficiraju obuću, kaže Loreta Ribarić, ravnateljica Osnovne škole Centar, gdje se vratilo 56 od 133 učenika nižih razreda, odnosno 42 posto.

- Učenici u školu ulaze u razmacima od deset minuta. Raspoređeni su u šest razreda, a u jednom ih je najviše - 20. Prije nego što uđu u učionicu peru ruke sapunom i vodom, dok se dezinfekcijsko sredstvo za suho pranje nalazi na svakom katu. Najvažnije je da se ruke održavaju čistima, na što ukazujemo učenicima, i to posebno nakon korištenja zahoda i prije jela, kaže Ribarić.

U školama se nastava odvija uživo pa su tako u OŠ Centar svi učitelji razredne nastave sa svojim đacima, a u školi su i učitelji pojedinih predmeta, poput engleskog i vjeronauka te izbornih predmeta, talijanskog i njemačkog jezika.

- U produženom boravku djecu prihvaćaju dvije učiteljice. Osim toga, učenicima su osigurani marenda i ručak. Djeca su jedva dočekala vidjeti svoje školske prijatelje i učitelja, kaže Ribarić. Nije, međutim, poznato hoće li i kada u školu krenuti učenici viših razreda i srednjoškolci.

U Osnovnoj školi Vidikovac odaziv je puno veći: tamo je došlo čak 90 posto djece. Ravnatelj Predrag Dukić kaže da su raspoređena u 14 razreda, uz propisan razmak. Većina razreda i ranije nije imala više od 20 učenika, što je maksimalno dozvoljen broj.

- Samo je jedan razred s 25 đaka podijeljen, rekao je Dukić. Komentirajući tako velik odaziv, kaže da su "roditelji svjesni da je u školi sigurno kao i u parku". Nastava se normalno odvija, a onih deset posto djece koja su ostala kod kuće i dalje nastavu prate online.

Otvorena vrata svima

Roditelji ovoga puta nisu morali potpisivati nikakve izjave ni potvrde o zaposlenju, a djeca koja u školu nisu došla jučer, mogu to učiniti kad žele, bez čekanja novih uputa i turnusa.

- Djeca su jedva dočekala da dođu u školu. "Plakali" su da im je doma dosadno. Pomalo se navikavamo na normalu. Sve je OK, veli Dukić.

U OŠ Veruda došlo je 194 od 274 učenika razredne nastave, dakle oko 70 posto. U većini je razreda, međutim, prisutno 90 posto učenika, izuzev u dva, gdje ih je pet do sedam.

U vrtiće se vratilo 60 posto djece

Vrtići čiji je osnivač Grad Pula jučer su prihvatili 723 od ukupno 1.207 djece, gotovo 60 posto. U Dječji vrtić Pula stiglo ih je 359, u Mali svijet 239 a u Rin Tin Tin 125. Djeca su se, kako čujemo, nakon dvomjesečne izolacije brzo prilagodila vrtićkom režimu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum