kanalizacija

NA LUNGOMAREU VIŠE NE BI TREBALO SMRDJETI: Nastavljaju se radovi na crpnoj stanici na Valsalinama i pročistaču na Valkanama

| Autor: Duška PALIBRK
Betonski opteživači obujmit će cijevi incidentnog preljeva - Valsaline (Snimila: Duška Palibrk)

Betonski opteživači obujmit će cijevi incidentnog preljeva - Valsaline (Snimila: Duška Palibrk)


Na pročistaču u šumici na Valkanama intenzivno se (g)radi, čak i noću pod svjetlima, što ovih dana dobrano osjete i šetači na Lungomareu jer su neugodni mirisi jači nego obično. Oni, pak, koji produže šetnju iza Mornara prema Ferijalnom u uvali Valsaline zateći će gomilu naslaganih betonskih blokova - tu se priprema nastavak rekonstrukcije incidentnog preljeva crpne stanice. Sve u funkciji čišćeg mora, pa i zraka, obećavaju iz Herculanee. I sve bi to trebalo završiti prije ljetne sezone.

Na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Valkane, kažu iz gradske komunalne tvrtke, upravo rade na zaustavljanju širenja neugodnih mirisa. Osim što će natkriti tamošnje tehnološke cjeline industrijskim šatorom, predviđeno je instaliranje sustava ventilacije i pročišćavanja otpadnog zraka, da se smrad ne širi i da se unaprijedi proces prikupljanja, skladištenja i transporta otpada koji se nakuplja u pročistaču. Planirano je i osuvremenjivanje sustava za nadzor i upravljanje pročistačem i sustava javne odvodnje. Sustavom nadzora i upravljanja pratit će se protoci u kolektorima, rad hidromehaničke opreme, količine oborina kao i prisutnost plinova na sustavu za kontrolu širenja neugodnih mirisa.

- Sve aktivnosti su u skladu s planiranim rokovima te s obzirom na povoljne vremenske uvjete, radovi se odvijaju i u popodnevnim satima. U noćnim satima odvijaju se radovi na redovitom održavanju kanala Pragrande i obalnog kolektora, gdje se specijalnim vozilima za usisavanje i ispiranje kanala pod visokim tlakom, uz ronioce koji rade u kanalu, obavlja temeljito čišćenje kanala što povremeno uzrokuje širenje neugodnih mirisa na cijelom sustavu odvodnje, kažu iz Herculanee.

Za nastavak radova na Valsalinama Hrvatske vode osigurale su sredstva i priprema se treća, posljednja faza rekonstrukcije incidentnog preljeva crpne stanice između Mornara i Ferijalnog. Ukupno je to koštalo 3,55 milijuna kuna, a 80 posto su bespovratna sredstva iz Hrvatskih voda. Krajem prošle godine završeno je uređenje kopnenog dijela sustava odvodnje uz crpnu stanicu i postavljeno prvih 156 metara podmorske dionice incidentnog preljeva. Preostaje izgraditi još 344 metra incidentnog preljeva s podmorskim radovima do dubine od 25 metara.

- Incidentni preljev na Valsalinama star je 33 godine, a novim preljevom, duljine 500 metara sa završetkom na 25 metara dubine, značajno će se podići razina sigurnosti kupača i cijele zone od eventualnog prelijevanja kanalizacije i onečišćenja mora za vrijeme ekstremnih vremenskih uvjeta, što bi vodilo potrebi zatvaranja plaže kod hostela. Ova rekonstrukcija jedan je od preduvjeta za buduću izgradnju nove crpne stanice na ovoj lokaciji, što je predviđeno EU-projektom za aglomeraciju Pula centar, pojašnjavaju iz Herculanee.

Na Valsalinama su iskrcani armiranobetonski opteživači, kojima će se obujmiti cijevi incidentnog preljeva. To će se obaviti na obali i otegliti do mjesta potapanja. Potapanjem i pokrivanjem cijevi završit će rekonstrukcija. Ti podmorski radovi idućih mjeseci mogu zamutiti more u uvali Valsaline, upozoravaju iz Herculanee.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini