HITNE MJERE ZAŠTITE

OSTAJE DERUTNO DO DALJNJEGA: Izrazito loše stanje zgrade na kupalištu Stoja, sanirali krov, stepenice i stupove


Zbog izrazito lošeg konstruktivnog stanja građevine krenulo se s hitnim mjerama zaštite, odnosno sanacijom centralne zgrade kupališta. Radovi su usmjereni prvenstveno na rješavanje pitanja statičke stabilnosti zgrade te obuhvaćaju zamjenu stropne konstrukcije, vanjskih stepenica i nosivih dijelova

Na kupalištu Stoja obnovljen je ravni krov glavne zgrade koji se godinama urušavao te predstavljao opasnost za kupače. Grad je hitnim mjerama zaštite pristupio nakon što je još 2016. godine, sukladno posebnim uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela, a u sklopu javnog poziva Ministarstva kulture za sufinanciranje programa javnih potreba u kulturi, realizirao dodatna geomehanička istraživanja te izradio snimak postojećeg stanja kupališta.

Dobili suglasnost

- Zbog izrazito lošeg konstruktivnog stanja građevine krenulo se s hitnim mjerama zaštite, odnosno sanacijom centralne zgrade kupališta. Radovi su usmjereni prvenstveno na rješavanje pitanja statičke stabilnosti zgrade te obuhvaćaju zamjenu stropne konstrukcije, vanjskih stepenica i nosivih dijelova (stupova, nadvoja), rješavanje problematike ravnog krova i odvoda te minimalne intervencije u interijeru, odgovaraju na naš upit iz Grada Pule.

Za potrebe spomenutih radova izrađen je glavni projekt rekonstrukcije za koji je dobivena i suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela.

Nastavlja se obnova

Doznajemo da vrijednost investicije iznosi 623.431 kuna, od čega je 70 tisuća kuna sufinanciralo resorno ministarstvo. Dovršetak radova predviđa se do kraja siječnja.

Inače, u prošloj je godini ugovorena i izrada idejnog rješenja te idejnog projekta uređenja kupališta za potrebe dobivanja lokacijske dozvole za koju je procedura u tijeku. Nakon toga slijedi, pojašnjavaju nam, izrada daljnje dokumentacije radi nastavka obnove kupališta. Dakle, unutrašnjost zgrade i sunčalište ostaju derutni do daljnjega. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom