Od kad je dopuštena "kava za van" prije dva tjedna živnula je i Pula, doduše samo dio grada bliži Giardinima i tržnici, dok su Prvomajska, Forum i Kandlerova i jučer, na ugodnoj proljetnoj temperaturi, snivali zimski san. Taj je dio grada i usred bijela dana pust, čak i ljekarna kod Foruma već neko vrijeme radi jednokratno. Kafići Sirena i Diana su zatvoreni, a u Cvajneru, gdje su korona-pauzu iskoristili za sitnu obnovu, nudili su kavu za van.
Na Giardinima je, međutim, situacija drugačija. Muving počinje već kod Circola, gdje su arheolozi otkrili ostatke rimskih kula, i nastavlja se duž kafića. U popularnoj Dvojci stolovi su iznijeti na terasu.
- Sve je spremno za otvaranje, kaže nam konobar, koji je zadovoljan i ovakvim načinom rada, dostavljanjem pića na vrata. "Nama konobarima ovakav način rada je lakši", kaže on i navodi da je kava kunu jeftinija jer gosti ne mogu sjediti na terasi.
I u susjednom Corsu, gdje nude piće za van, pripremaju se za konačno otvorenje terase. Suvlasnik Duje Cvitan kaže da je trenutna situacija, kada je dozvoljeno samo piće s nogu, "jad i bijeda". Ipak, kaže da je grad živnuo.
- Ima ljudi, bolja je protočnost. Nadam se sezoni, to mi je najvažnije i to je ključ uspjeha u 2021. Cijela prošla godina je u velikoj šteti, još ranije smo morali otpustiti dio radnika. Zatvoreni smo 12 mjeseci, tako gledajte. A i kad smo radili između dva lockdowna, promet je bio 60 posto manji, kaže Cvitan. Vesele ga najave turista. "Izvori iz Arena Grupe kažu da ima dosta upita. Pitaju hoće li im se vratiti novac dođe li do ponovnog zatvaranja. I vlasnici apartmana tvrde da imaju upite gostiju, ali još ništa nije sigurno i to će vjerojatno biti last minute aranžmani", vjeruje Cvitan.
I gosti kafića raduju se što će opet moći sjesti za stol i biti posluženi.
- Jedva čekamo da se terase otvore, da se vratimo u normalan život, kaže mladić koji smatra da bi se ljudi trebali cijepiti i tako privesti kraju korona-agoniju.
Povratku u normalu raduje se i grupa Puljanki koje ispijaju kavu u obližnjem Boleru.
- Trebaju se svi pridržavati mjera i sve će biti u redu. Umjesto 30, treba postaviti 15 stolova i to je sigurnije nego da se ljudi tiskaju u redu za kavu "to go". Time bismo pomogli i ugostiteljima, a dobro dođe i gostima. Ljudi su se u ovih godinu dana otuđili, a to sigurno nije dobro. Čovjek je društveno biće, kaže Puljanka.
I Anton Gojani iz kafića Bolero kaže da se pripremaju za otvaranje terase.
- Jako je mali učinak od prodaje pića za van, to nije ni blizu uobičajenom prometu. Mi smo uslužna djelatnost, čovjek voli sjesti, da ga netko posluži, a ne da sam dolazi po kavu i pije na cesti. Nadamo se sezoni, ali to ne ovisi o nama, nego o Europi, kaže ovaj ugostitelj. Njegov je lokal lani i preklani bio zatvoren ukupno sedam mjeseci: prvo je renovirao prostor, a onda je došla korona, pa je dvostruko u gubitku. "Računi i rate kredita stižu, s ovrhama sam na 'ti'", kaže on. Nada se boljoj sezoni i povratku gostiju, jer ovdje dolazi 80 posto domaćih ljudi, čak i ljeti.
Bitno je da smo se počeli privikavati, da su se mušterije vratile, kaže Edin Ličina, voditelj u kafiću Istranka, gdje samo trebaju razvezati špage kojima su još zimus osigurali stolove.
Jednako razmišlja i Nela Siljan, vlasnica bara M u zgradi tržnice: "Nadamo se da će biti u redu. Barem terase." Ondje je već sad živo, ljudi pijuckaju s nogu. Nije dozvoljeno prislanjanje na šank, za povratak u sjedeći položaj treba pričekati još tri dana.