NAJNOVIJENA DANAŠNJI DAN U FRANCUSKOJ ZABILJEŽEN PRVI BRZINSKI REKORD ZA AUTOMOBILE

Francuz Gaston de Chasseloup-Laubat električnim automobilom marke Jeantaud postigao "VRATOLOMNU" brzinu od 63,13 km/h

autoportal

Prije točno 120 godina Francuz Gaston de Chasseloup-Laubat, u blizini francuskog mjesta Achères, električnim automobilom marke Jeantaud postigao 'vratolomnih' 63,13 km/h

Od samih početaka automobilizma proizvođačima je i vozačima bilo zanimljivo postizanje najveće dotad zabilježene brzine, no prvi uistinu zabilježen i kvalitetno izmjeren rekord postavio je Gaston de Chasseloup-Laubat prije točno 120 godina. 

Vozio je električni automobil marke Jeantaud 'vratolomnom brzinom' od 63,13 km/h, u blizini francuskog mjesta Achères. Nadmetanje je organizirao časopis La France Automobile, a brzina je mjerena na dionici od jednog kilometra, s letećim startom.

 'Aerodinamično' vozilo Jeantaud Duc značajno je za povijest automobila po još jednom detalju: smatra se kako je na njemu prvi puta umjesto dotad uobičajenih ručica upotrijebljeno kolo upravljača, inovacija koja će se vrlo brzo proširiti  i ostati uobičajena sve do današnjih dana.


Gaston de Chasseloup-Laubat bio je jedan od najznačajnijih vozača ranih utrka, no slavu je prvenstveno stekao višestrukim obaranjem svjetskog brzinskog rekorda, kao i bespoštednom borbom s Belgijancem Camilleom Jenatzyjem, nazivanim 'crvenim vragom', zbog guste crvene brade, za titulu najbržeg vozača na svijetu. 

Obojica su u borbi za rekord koristili tada najrazvijenije električne automobile. U toj je borbi 29. travnja 1899. aerodinamičnim vozilom 'La Jamais Contente' (Nikad zadovoljan) Jenatzy probio barijeru od 100 km/h. 

Vozilo je imalo dva elektromotora Postel-Vinay od po 25 kW, koji su izvlačili 124 Ampera i radili na naponu od 200 V, a postignuta je brzina iznosila 105,9 km/h. (Autor: Dino Milić-Jakovlić, autoportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam