VIII izbornA jedinicA

NA BIRALIŠTIMA PREPORUČENE (ALI NE I OBAVEZNE) MASKE, RUKAVICE I VLASTITA OLOVKA Operite ruke, izmjerite temperaturu i pristupite izborima!

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2   ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome, preporučuje se da ne izlaze na izbore nego se jave telefonom liječniku

U Istarskoj županiji registrirano je 185.430 birača koji će svoj glas imati priliku dati kandidacijskim listama stranaka, koalicija i nezavisnih lista u VIII izbornoj jedinici koju sačinjavaju cijela Istarska županija i zapadni dio Primorsko-goranske županije. U VIII izbornoj jedinici Državno izborno povjerenstvo prihvatilo je kandidature dvadeset lista.

To su – prema redoslijedu kojim su navedene na biračkom listiću - Autohtona Hrvatska stranka prava, Most nezavisnih lista, koalicija Možemo! - Radnička fronta – Nova ljevica, koalicija Neovisni za Hrvatsku – HSP – Generacija obnove, koalicija Stranka s Imenom i prezimenom – Pametno – Fokus, Blok umirovljenici zajedno, koalicija Demokrati – Hrvatski laburisti – Lista za Rijeku, koalicija Domovinski pokret – Hrvatski suverenisti – Blok za Hrvatsku – Hrvatska konzervativna stranka – Hrast – Stranka umirovljenika – Zelena lista, HDZ, HNS, Moja voljena Hrvatska, koalicija Narodna stranka reformisti – HSS braće Radić – Stranka hrvatskih umirovljenika, neovisna lista nositelja Dine Debeljuha, neovisna lista nositelja Damir Grunbauma, Neovisna lista nositelja Marina Škibole, Nezavisna lista Bura, Restart koalicija SDP – IDS – PGS – HSS – HSU – Snaga – Glas, te liste Socijalističke radničke partije, Unije Kvarnera i koalicije Dosta je pljačke! koju čine Živi zid – Stranka Ivana Pernara – Promijenimo Hrvatsku – HSS Stjepan Radić - Hrvatska stranka svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca - Zagorska stranka za Zagreb i Nezavisna lista Stipe Petrina.

U VIII izbornoj jedinici birači će moći izaći na ukupno 517 biračkih mjesta u 18 gradova i 42 općine u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Ne treba smetnuti s uma kako se zastupnici od prve do jedanaeste izborne jedinice biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijskom glasovanju. Birači popunjavaju glasački listić na način da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Preferencijalni glas znači da birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao.

Državno izborno povjerenstvo odredilo je i način kako će glasati osobe u samoizolaciji zbog korona virusa te kako će svoje izborno pravo ispuniti zaražene osobe. Birači koji će na dan izbora biti u samoizolaciji – kojih se prijavilo oko pet stotina - glasuju ispred ulaza stana ili kuće u kojem imaju prebivalište i pritom obavezno nose masku za nos i usta.

Osobe zaražene COVID-19 virusom glasat će posredno. U DIP-u naglašavaju kako će birački odbor na poziv birača doći pred stan oboljelog te da neće imati neposredan kontakt. Glasanje će obaviti s osobom od povjerenja osobe koja ima Covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.

Pojasnili su i da je, kod glasanja zaraženih Covidom, osoba od povjerenja ona koja živi u kućanstvu za zaraženom osobom: „Zakon kaže da osobe zbog tjelesne mane ili su nepismeni mogu glasati uz pomoć druge osobe. Oni će izraziti želju i volju za koga glasati, a fizički će to umjesto njih napraviti netko drugi”, pojasnila je Ana Lovrin, predsjednica DIP-a.

Državno izborno povjerenstvo dalo je precizne upute i u vezi ponašanja na biračkim mjestima. Predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi i zamjenici članova biračkog odbora, promatrači, predstavnici medija ne mogu obavljati te dužnosti ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili respiratorne simptome odnosno ako su zaraženi ili su u samoizolaciji. Ako razviju simptome korona zaraze tijekom izbornog dana, dužni su odmah napustiti biračko mjesto i javiti se telefonom nadležnom liječniku.

Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2   ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome, preporučuje se da se jave telefonom liječniku.

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of