ODOBRENO: EU ĆE FINANCIRATI PREKOGRANIČNI PROJEKT "EMERGENCY EUROREGION"

Mreža hitne medicine povezat će hrvatsku i slovensku Istru


Prekogranično umrežavanje omogućit će da hitne pacijente s umaškog područja vozimo u Izolu, a ne u puno udaljeniju pulsku ili riječku bolnicu, kaže dr. Srđan Jerković, ravnatelj istarskog Zavoda za hitnu medicinu

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova odobrilo je financiranje projekta "Emergency Euroregion" novcem iz programa suradnje Interreg Slovenija - Hrvatska. Cilj projekta je uspostavljanje prekogranične suradnje i trajne mreže ključnih zdravstvenih ustanova u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre. Mrežu HMS-a prekograničnog područja Istarske županije i slovenske Obalno-kraške regije činit će Opća bolnica i Hitna služba Doma zdravlja u Izoli te pulska Opća bolnica i Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, uz potporu nekoliko partnera. Trenutno suradnje među hitnim službama dviju zemalja praktički nema, a posljedica je nejednakost u dostupnosti usluga hitne medicine.

Dr. Srđan Jerković, ravnatelj istarskog Zavoda za hitnu medicinu, kaže da će ovo umrežavanje konačno omogućiti da hitne pacijente s umaškog područja voze u Izolu, a ne u puno udaljeniju pulsku ili riječku bolnicu. "Uspostavom mreže hitnih medicinskih službi na prekograničnom području smanjit će se i razlika u dostupnosti hitne skrbi između ruralnih i urbanih središta. Mreža će omogućiti razvoj i dugoročnu provedbu novog zajedničkog protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u partnerskoj mreži. Projekt će ispuniti i preduvjete kao što su izgradnja heliodroma u izolskoj bolnici te nabava vozila za istarski Zavod za hitnu medicinu", kaže dr. Jerković.

Projekt u realizaciju kreće na jesen, a trajat će oko godinu i pol dana. Županijskom Zavodu za hitnu medicinu pripast će oko dva milijuna kuna za što će kupiti novo vozilo za ispostavu u Umagu, vrijedno oko 120 tisuća eura, a oko 70 tisuća eura ide za edukaciju svih djelatnika. Neposredan učinak projekta bit će povećanje i unificiranje vještina i znanja 325 zaposlenika u mreži HMS-a koji će proći certificirane tečajeve za rano poduzimanje mjera kod životne ugroženosti pacijenta. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of