NATJEČAJ JUTARNJEG LISTA

MLADI NOVINARI ODUŠEVILI ISKUSNE KOLEGE: Gimnazijski Žurnal iz Pule najbolji je srednjoškolski list u Hrvatskoj!

| Autor: Borka PETROVIĆ
Redakcija Žurnala na predstavljanju prvog broja u Dnevnom boravku Rojca (Danilo MEMEDOVIĆ)

Žurnal je plod rada novinarske grupe učenika - Ivana Slijepčevića, Noemi Legović, Andree Lukanović i Matilde Nikić, kojima su mentorice bile Ivana Petrinić, školska knjižničarka, te Jelena Pavić, profesorica hrvatskog jezika i povijesti. Suradnice na listu bile su učenice Franciska Krivičić, Marta Vlahović, Sara Floričić i Eva Ban

Žurnal - publikacija novinarske grupe Gimnazije Pula, generacije 2018./2019. - proglašen je najboljim srednjoškolskim listom na natječaju Jutarnjeg lista "Biramo najbolji školski list godine". Nagrade za najbolji školski list u kategoriji osnovnih škola Hrvatske odlaze u Kaštel Novi, Zagreb i Zlatar, a za najbolji školski list srednjih škola u Pulu, Zabok i Rijeku.

Radove je ocjenjivalo povjerenstvo Jutarnjeg lista u sastavu Dražen Arapović, urednik portala jutarnji.hr, Ivica Buljan, urednik Nedjeljnog Jutarnjeg, Patricia Kiš, novinarka, Mirela Lilek, novinarka, Lana Mindoljević, urednica priloga Like!, i Darko Novak, voditelj grafičke redakcije Jutarnjeg lista.

Angažman i zrelost

Članovi povjerenstva u svojoj recenziji navode da srednjoškolski pobjednik Žurnal iz Pule obiluje fantastičnim, često kritičnim novinarskim radovima aktualnih tema, a posebno njeguje ilustraciju i fotografiju.

- Osnovnoškolski listovi grafički izgledaju lijepo, na razini su dobi učenika koji ih stvaraju, i to je dobro, jer kad su pokušavali izgledati ozbiljnije, to uglavnom nije ispadalo iskreno. S druge strane, kod srednjoškolskih se listova vidi veća ozbiljnost, angažman i zrelost, ocijenio je član povjerenstva Darko Novak, grafički urednik Jutarnjeg lista.

Za razliku od kvalitete tekstova i uređivanja, grafika je dio koji puno ovisi o budžetu kojim škola i redakcija raspolažu, pa je s te strane nezahvalno komentirati upravo taj segment. Međutim, naglašava Novak, to ipak ne mora biti ključno: neki od najboljih školskih listova nisu oni s najskupljim prijelomom, tu se vidi da je ipak važnija mašta, ideje, svježina, beskompromisnost...

Žurnal je plod rada novinarske grupe učenika - Ivana Slijepčevića, Noemi Legović, Andree Lukanović i Matilde Nikić, kojima su mentorice bile Ivana Petrinić, školska knjižničarka, te Jelena Pavić, profesorica hrvatskog jezika i povijesti. Suradnice na listu bile su učenice Franciska Krivičić, Marta Vlahović, Sara Floričić i Eva Ban. List je grafički uredio "pro bono" otac jedne od učenica Rajko Ban, dok je naslovnicu ilustrirala učenica Valentina Pliško. List je tiskan u nakladi od 700 primjeraka, a njegovo tiskanje financirala je škola.

- Puno smo radili, jako smo se trudili, nije uvijek bilo lako dokazivati da radimo dobro, ali bili smo uporni i uspjeli smo. Posebno mi je drago da se učenici kroz aktivnosti novinarske grupe uče kritičkom razmišljanju i građanskoj odgovornosti, a pogotovo da su uspjeli plodove svoga rada realizirati na ovakav, najbolji način - nagradom. Nagradom sebi i školi, izjavila nam je jučer Ivana Petrinić, jedna od mentorica lista.

Visoka ljestvica

Glavna urednica Žurnala Andrea Lukanović, učenica 3f razreda, radosnu je vijest od svoje mentorice doznala u autobusu.

- Ivana mi je poslala poruku. Vidjela sam i naše ime, no u prvom momentu, valjda u šoku, pomislila sam da je to neki drugi časopis koji se isto zove, kazala nam je Andrea, dodajući da se čula sa svim kolegama iz grupe i da su svi oduševljeni. Ispričala nam je da čestitke stižu sa svih strana; od onih koji su bili involvirani u nastajanje časopisa, do onih koji su znali da su se time bavili.

Na kraju nam je otkrila da iduće godine nastavljaju s radom u gotovo istom sastavu, budući da je jedino Ivan Slijepčević završio sa srednjoškolskim obrazovanjem, dok drugi iz novinarske grupe pohađaju druge, odnosno treće razrede. Svjesna i sama da su ljestvicu podigli itekako visoko, čitateljima je na kraju obećala novo izdanje s jednako intrigantnim i angažiranim temama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini