Posvetila se proizvodnji

Miranda Radola iz Hrboki hobi pretvorila u posao: NAKON 24 GODINE RADA U PULSKOM ULJANIKU OKRENULA NOVU STRANICU U ŽIVOTU. I DOBRO JOJ IDE

  Radila sam u Uljaniku 24 godine, ostala bez posla i otvorila OPG u sklopu kojeg proizvodim čajeve i čajne mješavine od domaćih biljki, kaže Miranda Radola, koja ljekovite trave proučava 20 godina * Pripravlja i sokove, šalšu, džemove, kozmetičke proizvode

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Miranda Radola

Miranda Radola


Smilje se ne upotrebljava samo u kozmetici, od te se biljke može pripremiti i ljekoviti čaj, kaže nam Miranda Radola, koja se proučavanjem bilja bavi već 20 godina. Isprva su joj trave i priprema domaćih proizvoda bili tek hobi koji se, međutim, nakon propasti Uljanika u kojem je radila 24 godine, pretvorio u posao.

Miranda je iz mjesta Hrboki na Barbanštini, a na pulskom merkatu dvaput tjedno, četvrtkom i subotom, nudi proizvode iz svog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Vernalis.

Petnaest vrsta čajeva

-Ovo mi je oduvijek bio hobi. Radila sam u Uljaniku 24 godine, ostala bez posla i stjecajem okolnosti sam se posvetila proizvodnji. Kad sam vidjela da će Uljanik krenuti u lošem smjeru, educirala sam se za aromaterapeutkinju, kaže Miranda. Proizvodi 15 vrsta čajeva i čajnih mješavina od domaćeg bilja.

Smilje je, recimo, namijenjeno regeneraciji jetre, u rangu je sikavice i artičoke u tradicionalnim liječenjima.

- Čaj od nevena je super za pročišćavanje krvi, bogat je flavonoidima, dobar je za kožu, ginekološke probleme, cistične promjene, nabraja Radola. Stranci, po njenom mišljenju, puno više znaju o ljekovitom bilju nego domaći ljudi, ali i naši se znaju vraćati kad isprobaju ove proizvode.

- Čaj od kantariona dobar je za crijeva, djeluje protuupalno.

U Njemačkoj se koristi kao antidepresiv. Tinktura kantariona jako je dobra za koštano-mišićni sustav, objašnjava Miranda. Domaće bilje dobra je podloga i za niz drugih proizvoda, poput glicerinskih sapuna s dodatkom eteričnih ulja koje nudi. Na vlastitom imanju u Hrbokima uzgaja smilje i lavandu, sirovine za svoje proizvode.

Kupci se vraćaju

Proizvodi i domaću šalšu i džemove od sezonskog voća: šljive, smokve, divljeg šipka. U ponudi ima i sirupe s minimalnim udjelom od 30 posto šećera, spravljenih od raznih biljaka: mente, stolisnika, vriska, matičnjaka, cvijeta kadulje i primorskog vriska. Čajevi, naravno, s dolaskom hladnijih dana i viroza, najbolje idu zimi. Biljke za čaj ručno usitnjava, kaže da biljka tad ima posve drugačiju strukturu nego da je samljevena, djeluje terapijski. Balzam za usne pripravlja od hladno prešanih ulja i kakao maslaca. Usto, u ponudi ima i hidrolate od svih biljaka.

- Zadovoljna sam jer su me kupci prepoznali i vraćaju se. Turisti bi, recimo, znali kupiti šalšu pa bi se u subotu, prije povratka, vratili po još, kaže.

Vjeruje da će doći vrijeme da se orijentira na nešto specifično, određeni proizvod, poput sokova. Još se tražim, zaključuje Miranda Radola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter