VRUĆE TEME

MINISTRICA DIVJAK U PULI. GOVORILA O RADONU I PULSKOJ MEDICINI. "Postojeći medicinski fakulteti su možda preagresivni"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Gordijev čvor koji je zapetljan oko pitanja pokretanja studija medicine na pulskom Sveučilištu prema svemu sudeći morat će presjeći Ministarstvo znanosti i obrazovanja, potvrdila je jučer u Puli ministrica Blaženka Divjak. Naime, proces osnivanja Medicinskog fakulteta u Puli ostao je u svojevrsnom limbu nakon što je Agencija za znanost i visoko obrazovanje Sveučilištu izdala akreditaciju za pokretanje studija, a zatim Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj odbilo izdati suglasnost.

Ministrica Divjak rekla je da je uloga Ministarstva da sagleda "sve što je došlo s različitih strana".

"Senat Sveučilišta u Puli donio je odluku da se ide u osnivanje studija medicine, da imaju sve uvjete, Agencija za znanost i visoko obrazovanje je procijenila da su oni to dobro napravili, međutim, Nacionalno vijeće za znanost i visoko obrazovanje, koje je strateško tijelo koje odlučuje o nekim segmentima, donijelo je drugačije zaključke. Sad je sve to pristiglo u Ministarstvo i mi ćemo kroz komunikaciju sa Sveučilištem, Agencijom i Nacionalnim vijećem tu situaciju morati razriješiti. Prije svega da vidimo i razjasnimo kakvo je pitanje ovlasti. Nacionalno vijeće razmatralo je pitanja koja možda nisu u okviru njihovih ovlasti, ali s druge strane treba uzeti u obzir i eventualne nedostatke koji su u bilo kojem koraku utvrđeni, kad je u pitanju pokretanje jednog tako zahtjevnog studija kakav je medicina, i činjenicu da se ti resursi moraju osigurati", kazala je Divjak, najavljujući kako će već do kraja ovog tjedna na tu temu imati sastanak sa zainteresiranim stranama.

Dodala je kako je potpora Ministarstva razvoju Sveučilišta u Puli nesporna, te je izdvojila davanje pune podrške razvoju studijskih programa, kao i sredstava za dodatno opremanje studentskog doma.

"Ali kod pitanja vođenja politike u smislu kadrovske politike i otvaranja stručnih i sveučilišnih studijskih programa, radi se o autonomiji sveučilišta koja u nekim slučajevima, kao što vidimo kod medicinskih fakulteta, odnosno otvaranje novih medicinskih studija, ne nailazi uvijek na potporu svih drugih dionika u društvu. Treba razumjeti da je situacija je u ovom slučaju kompleksna jer postojeći medicinski fakulteti očito ne vide potrebu osnivanja novih medicinskih fakulteta, te su možda u toj kampanji bili i preagresivni, dok s druge strane Nacionalno vijeće i Agencija moraju točno znati koja je i čija uloga u vrednovanju studijskih programa", kazala je ministrica.

Ministriva Divjak se sastala jučer s nastavnicima i učiteljima osnovne škole na talijanskom jeziku "Giuseppina Martinuzzi". Razgovaralo se o provedbi reforme, odnosno o promjenama koje je reforma donijela i kako su te promjene utjecale na učenike i učitelje.

"Bio je to iznimno koristan sastanak jer smo otvorili značajna pitanja za manjinsku školu. Posebno me veselilo vidjeti kako se radi u školi, ali naglasak je bio na razgovoru s nastavnicima. Pitanje je prije svega bilo što će biti s materijalima i udžbenicima. Naravno da kad krećemo u novi ciklus s udžbenicima, uvijek udžbenici na manjinskim jezicima zaostaju u tom procesu", kazala je Divjak.

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je koncentracija radona u pojedinim dijelovima pulske Talijanske osnovne škole Giuseppine Martinuzzi gotovo tri puta viša od dopuštene razine, ministrica je istaknula da je dobila informaciju od predstavnika Grada Pule kako je problem pod kontrolom, te da se radi na njegovom rješavanju.

"Nemam razloga ne vjerovati da je tako", kazala je.

Podsjetila je na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta, te istaknula kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put otvorilo mogućnost školama da se jave u Ministarstvo za sredstva za terensku nastavu za posjet Jasenovcu.

"Cilj tog programa je ne samo osvijetlili jedan teški povijesni kontekst, već da bi iskoristili taj posjet da u sklopu građanskog odgoja obrazovanja naučimo kako graditi tolerantno i otvoreno društvo i na taj način borimo se protiv različitih i negativnih pojava koje svjedočimo u društvu", kazala je ministrica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini