DIREKTOR PULA SPORTA

MARIO PERUŠKO: EBITDA je bitna za ovako uspostavljeno poslovanje Društva kao i frizura za sportsku izvedbu vrhunskog sportaša

| Autor: Glas Istre
Mario Peruško (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Mario Peruško (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Direktor Pula Sporta Mario Peruško poslao je dopis u kojem odgovara vijećniku IDS-a Marinu Lerotiću, koji je prvo na sjednici Vijeća prošli ponedjeljak, a potom i za Glas Istre govorio o dugovima Pula Sporta te  poskupljenjima korištenja objekata Pula Sporta kao o nebrizi nove vlasti za sport. 

Peruško je napisao:

"Demantij navoda vijećnika Lerotića objavljujem u cilju informiranja građana u vezi neutemeljenih izjava i zaključaka koje su proizašle iz prezentacije prilikom izlaganja o izvještaju društva PULA SPORT d.o.o. za 2021. na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, kao i radi navodno mojih tvrdnji prilikom samog izlaganja.

Naime, u novijoj sportskoj povijesti našega grada ustanovljena je činjenica da je za održivi razvoj sportske djelatnosti, bilo u organizaciji klubova, škola, građana ili u sportsko-turističkoj funkciji, nužna sportska infrastruktura i kvalificirani sportski djelatnici. Kada je sportska infrastruktura u pitanju, prešućuje se druga činjenica da u Puli niti jedan sportski objekt nije izgrađen uz izračun cijene održavanja i načina njegova financiranja u vijeku uporabe, već bi pažnja s investicije, odnosno cijene održavanja, iščezla odmah po rezanju vrpce. Ono što je očigledno jest nemogućnost održavanja već izgrađene infrastrukture.

Za vrijeme izvještavanja za prethodnu poslovnu godinu nije postojala namjera da se umanje zasluge vijećnika Lerotića za vrijeme predsjedanja nadzornom odboru Društva, niti je uopće spomenuto razdoblje 2016. - 2020., stoga ne vidim razloga da se vijećnik osjeća prozvanim niti da burno i uznemireno reagira, jer je činjenica nesrazmjera prihoda i rashoda sportskih objekata poznata prilikom izvješćivanja na vijećima od ranije, kao i u vrijeme 2016. - 2020., koje vijećnik navodi.

Namjera cijelog izlaganja je bila da se ukaže na dugoročnu neodrživost poslovne politike koja se zasniva na gomilanju gubitaka, a koja je postojala i u razdoblju koje se navodi (2016. - 2020.). Kao dokaz, u prilogu su rezultati potvrđeni od revizora koji su prezentirani na vijeću, a daljnje predviđanje poslovanja predstavljao bi zadatak i za aktuare.

Tab

Iz tablice se uočava zaustavljen negativni trend u 2021., dok u prvih šest mjeseci ove godine bilježimo poslovanje bez gubitaka i pored smanjenja od 1,5 milijuna kuna iz proračuna Grada Pule, uz još prisutnu nemogućnost plaćanja ulaznih računa u roku. Navedeni financijski rezultat postignut je teško i uz neugodne, ali nužne mjere. Očigledno se može, i to uz pomoć prethodne uprave, kolege kineziologa Samuela Smailbašića, koji je i danas u užem timu upravljanja društva.

Nadalje valja spomenuti da je društvo u stopostotnom vlasništvu Grada Pule, da je Grad Pula za potrebe domaćih klubova najveći zakupac prostora i opreme Društva (vidljivo iz navedene tablice), odnosno da direktno utječe na poslovni rezultat Društva. Osnovno sredstvo za obavljanje djelatnosti Društva je imovina, a nebriga za imovinu, nemogućnost njezina investicijskog održavanja radi nagomilanih gubitaka dovodi u pitanje buduće poslovanje i samu sportsku djelatnost. Zato je spomenuti parametar EBITDA, u sportskom rječniku, bitan za poslovanje ovako uspostavljenog poslovanja Društva, kao i frizura za sportsku izvedbu vrhunskog sportaša.

Uvjeren sam da će gradsko vijeće povećati izdvajanja za sportsku infrastrukturu minimalno u iznosu o kojem je vijećnik govorio, ali ni taj iznos neće biti dostatan za pokrivanje svih tih nagomilanih gubitaka niti pripremiti društvo za inflatorne pritiske u idućoj godini. Gradsko vijeće će, nadam se, prvi put moći utvrditi trošak korištenja objekata za krajnjeg korisnika pomoću cijene korištenja i tako doprinijeti transparentnosti potrošnje (čitaj: ulaganja ) u sportu u konstruktivnoj, nepolitičkoj raspravi. U raspravi za iduću fiskalnu godinu, kao i za sve naredne. Također sam uvjeren da će odluka o izgradnji nužnog igrališta na Valkanama podrazumijevati i prevenciju svih financijskih rizika za to igralište u budućem razdoblju.

Privremenim preuzimanjem vođenja Društva prihvatio sam ulogu glasnika loših i neugodnih vijesti koje treba sagledati i spoznati analitički, ne politički, niti emotivno. To su vijesti koje direktno utječu na održivost sportske djelatnosti i sprječavanja gomilanja dugova za buduće gradske uprave, kao i za često spominjanu djecu koja trenutno bezbrižno trčkaraju igralištima, a koja će naslijediti dugove koje mi stvorimo neodgovornim gospodarenjem.

Zahvaljujem se vijećniku Lerotiću radi aktualizacije teme, te sam uvjeren da će, neovisno o njegovim zaslugama u mandatu kao člana nadzornog odbora društva PULA SPORT, sada u funkciji člana predstavničkog tijela naše zajednice sudjelovati u formiranju jasnih i održivih financijskih postavki za cjelokupan sport.

Hvala i medijima što uz potpunu novinarsku i uredničku slobodu u kreiranju objavljenih članaka sudjeluju u informiranju javnosti o ovoj bitnoj temi za održivost sportske djelatnosti u našem gradu", napisao je Peruško.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini