NAJNOVIJESJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA SVETA NEDELJA

Mario Blečić: Ostaje nam ruralni razvoj i nešto malo turizma, a od ostaloga nemamo ništa


Sjednica općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja počela je izjavom vijećnika Marija Blečića iz Istarskih demokrata kako prekida svaku komunikaciju s općinskim načelnikom Gianvladom Klarićem jer je nezadovoljan njegovim radom, odnosom, razinom komunikacije te uskratom informacija. Svoj će posao vijećnika i dalje obavljati ali se neće obraćati Klariću, ništa ga pitati ni od njega tražiti, rekao je Blečić.

Posao vrijedan 3,1 milijun kuna

Vijeće je dalo suglasnost na provedbu ulaganja u proširenje groblja Nedešćina unutar mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske od 2014 do 2020. Novi dio groblja predviđa formiranje 161 ukopnih mjesta, izgradnju 72 jednostruke grobnice i trideset niša za urnu i kosturnicu. Unutar samog groblja predviđa se uređenje staza opločnicima i ivičnjacima, postava dvije vrtne slavine te javna rasvjeta uzduž pristupnog puta i uz glavne staze unutar groblja kao i prikladno hortikulturno uređenje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,1 milijun kuna od čega se 2,3 milijuna očekuje putem potpora iz natječaja a ostalo će osigurati općina i Komunalno poduzeće 1. Maj Labin.

Prihvaćen je i polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Ostvareni su prihodi i primici u visini od 7,1 milijuna kuna što je 35 posto od plana a rashodi i izdaci bili su 6,2 milijuna kuna ili 30 posto od plana. Ostvaren je višak prihoda i primitaka u visini od 912 tisuća kuna kojim je pokriven manjak iz prethodne godine od 666 tisuća kuna. Za iduće razdoblje ostao je raspoloživ višak prihoda i primitaka od 245 tisuća kuna.

Ostaje ruralni razvoj i malo turizma

Za Marija Blečića prikaz je bio dobar, ali ono što je prikazano je velika tuga.

- Ostaje nam ruralni razvoj i nešto malo turizma a od ostaloga nemamo ništa i zato neću podržati ovo izvješće, rekao je Blečić. Nositelj liste Robi Čalović dijelom se složio s Blečićem, pohvalio je školstvo i socijalu ali ne i razvoj komunalne infrastrukture te gospodarstva gdje, kako je rekao, ništa nije ostvareno pa na tome treba više raditi.

Valter Golja i Suzie Blašković iz IDS-a smatraju da je dosta napravljeno s obzirom na sredstva koja ostaju lokalnoj samoupravi pa su pozitivnim ocijenili izvršenje proračuna.

- Novaca je malo pa proračun ne može biti više razvojan nego što je, rekao je Golja koji je i predsjednik vijeća. Luka Klapčić iz HNS-a također smatra da se sa ovakvim proračunom ne može pružiti neka veća potpora gospodarskim tvrtkama i agroturizmima ali im se može pomoći intelektualnim uslugama. Načelnik Gianvlado Klarić smatra da je država precentralizirana i obveze koje je prebacila na lokalnu samoupravu su takve da limitiraju općinski proračun.

- Naglasak smo dali na izgradnju Dječjeg vrtića što je bila naša dugogodišnja želja. Zadovoljan sam izvršenjem proračuna za prvo polugodište a za drugo očekujem ostvarenje svih naših planova i aktivnosti jer ćemo godišnji proračun ostvariti sa preko 11 milijuna kuna a do sada je on iznosio nešto preko deset milijuna. Zahvaljujem općinskoj upravi i stručnim službama što su sa tako malim brojem ljudi svojim maksimalnim angažmanom pridonijeli takvom izvršenju i ostvarenju proračuna, rekao je Klarić. (Branko BIOČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam