OSAM SATI VIJEĆANJA

MARATONSKA SJEDNICA PULSKOG GRADSKOG VIJEĆA: USVOJEN PRORAČUN TEŽAK 500 MILIJUNA KUNA, većina oporbenih amandmana odbijeno, pulski gradonačelnik Zoričić pojasnio detalje o predviđenim ulaganjima

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Večeras je nakon gotovo osam sati duge maratonske sjednice Vijeća Grada Pula usvojen proračun za 2022. godinu težak 500.532.445 kuna. Od 14 amandmana oporbe (IDS-ISU-Zeleni) dva su prihvaćena, jedan u djelu komunalne infrastrukture, a drugi u domeni kulture.

Predlagatelj tog najvažnijeg financijskog dokumenta gradonačelnik Filip Zoričić ustvrdio je da novi proračun stvara i poboljšava identitet grada - pametan grad, kroz nova prometna rješenja i infrastrukturu, te jasan komunalni red.

"Želimo da Pula bude pametan i zelen grad. Želimo raditi na zaštiti okoliša, gospodarenju otpadom i na apsolutnoj transparentnosti. Napokon krećemo u izmjene GUP-a u suradnji s Društvom arhitekata Istre.

Stvaramo nove javne urbane prostore, predispozicije za uređenje Štinjana, zone koja je apsolutno građevinski zapuštena. Gotovo dva milijuna kuna želimo uložiti u gospodarenje otpadom, donosimo novu odluku o uvjetima sufinanciranja obnove pročelja, krećemo s dokumentacijom za uređenje Giardina koje vidimo kao aleju pulskih velikana, te također dokumentaciju za obnovu kupališta Stoja kao identiteta povijesti našega grada", poručio je Zoričić. Kroz komunalni sustav i imovinu, te razvoju prometa, najavio da će uvesti novu regulaciju vezanu za opskrbu.

"Ulažemo gotovo 60 milijuna kuna u dokumentaciju za rekonstrukciju Kandlerove ulice, Uspona na Kaštel, dječjeg igrališta na Velom Vrhu, biciklističke staze i uređenje Marsovog Polja. Gotovo 50 milijuna kuna ići će za održavanje komunalne infrastrukture. Također, napokon počinjemo graditi stanove prema novoj odluci o dodjeli stanova za mlade. Povećat ćemo iznos za stipendije na milijun i 200 tisuća kuna", kazao je Zoričić i napomenuo da, naravno, svaki proračun može biti bolji.

"Moramo biti spremni na kritiku. Ja prvi. Ali ona mora biti konstruktivna, staložena i argumentirana, koja će nas jačati. Ovaj proračun je naš početak, moj početak. Ispričavam se ako sam do sada bio bahat i bezobrazan, ali to isto očekujem od svih nas. Poniznost i skromnost, trud i rad. Želim mir, staloženost i konstruktivnost. Građani su umorni od svađa, predrasuda i osuda, ali i od licemjerja. Ono što smo pred izbore obećali to ćemo ostvariti u iduće četiri godine, ali ne može sve odmah. Nastavimo što je bilo dobro a promijenimo što nije. Danas je godišnjica smrti velikog Vlade Gotovca, meni je to osobno jako emotivno i simbolično", zaključio je Zoričić svoj osvrt citirajući Gotovca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater