TEŠKA DIJAGNOZA

MALENOJ PULJANKI POTREBNA POMOĆ: Zara je punih pet godina bila na stupnju razvoja tromjesečnog djeteta, terapijom se počela "buditi"

| Autor: Borka PETROVIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

Zara se napokon "probudila" i velikim koracima grabi naprijed u razvoju. Zadnjih mjeseci razlika je evidentna i vjerujem da bi, kroz individualni pristup i dobro odabrane terapije, njezin razvoj i dalje morao napredovati, kaže nam baka djevojčice Goranka Bašić, ne skrivajući nadu da bi unučica, kroz koju godinu terapija, mogla progovoriti, pa čak i prohodati

Djevojčica Leona Zara Gavrić iz Pule rođena je u listopadu 2012. u 28 tjednu trudnoće s tek 1.164 grama. Zbog preuranjenog rođenja došlo je do teškoća u razvoju te joj je dijagnosticirana specifična cerebralna paraliza - tetrapareza spastica. Zbog nje je curica, nažalost, u potpunosti ovisna o pomoći drugih.

Usprkos teškoj dijagnozi njezina baka i udomiteljica Goranka Bašić od rođenja je vodi na rehabilitacije te pokušava pronaći ono što bi za nju terapijski bilo najbolje. Zara je danas lijepa, vedra i vesela šest i pol godišnja djevojčica koja voli glazbu i djecu. Centar je svijeta svojoj baki.

Dugo je stagnirala

Zara, na žalost, ne hoda i ne govori te je kod nje prisutna disfunkcija senzoričke integracije koja ju usporava u učenju. No, sve bi se to uskoro moglo promijeniti. Donedavne specijalističke procjene govorile su da je djevojčica dostigla stupanj razvoja tromjesečnog djeteta i na tom je stupnju ostala punih pet godina. Do prije godinu i pol dana Zara jednostavno nije percipirala okolinu. Nije pomicala očne jabučice i nije se uopće moglo utvrditi vidi li i čuje li. Njezina motorika i kretanje bili su na refleksnoj razini dojenčeta.

- Zara je dugo, predugo stagnirala. Do preokreta u razvoju dolazi krajem 2017. godine kada s njom počinje raditi rovinjska neurofizioterapeutica Rašeljka Batelić Dragić, priča nam baka, dodajući da je ona kod djevojčice prva uspjela probuditi percepciju okoline, što je zapravo baza razvoja svih ostalih motoričkih funkcija. Nakon nekoliko različitih pristupa, terapeutkinja je očito pronašla terapiju koja Zari pogoduje i ona je počela reagirati. To je činila i jučer dok smo razgovarali s bakom - dobro raspoložena i nasmiješena, pratila je našeg fotoreportera pogledom i stiskala nam pruženu ruku.

U travnju 2018. godine, nakon šest mjeseci uvježbavanja pokreta očiju, nalazi s odjela strabologije na Rebru po prvi puta dokazuju da se vid razvija i da su pokreti očnih jabučica uredni. Istog je mjeseca kod specijaliste otorinolaringologa utvrđeno da Zara čuje!

- Zara se napokon "probudila" i velikim koracima grabi naprijed u razvoju. Zadnjih mjeseci razlika je evidentna i vjerujem da bi, kroz individualni pristup i dobro odabrane terapije, njezin razvoj i dalje morao napredovati, kaže baka Goranka Bašić ne skrivajući nadu da bi unučica, kroz koju godinu terapija, mogla progovoriti, pa čak i prohodati jer se u njoj skriva veliki, za sada zaključani, potencijal.

Da bi dobili detaljan uvid u stanje Zarinog mozga i odredili terapiju koja će se obavljati u Zagrebu, potrebno je odraditi mapiranje mozga u Belgiji. Djevojčica je sada dostigla razvojnu fazu djeteta u dobi od 11 mjeseci i upravo iz tih razloga očekuje se prava eksplozija razvoja na svim poljima.

Nastavak liječenja

- Zahvaljujem se radiju Rovinj FM uz čiju smo pomoć inicirali akciju prikupljanja humanitarne pomoći za moju unučicu. Hvala svim dobrim ljudima koji su pomogli u prikupljanju sredstava kojima nam je omogućeno putovanje, smještaj i dijagnostika pri Institutu Atlantis u Belgiji, gdje će obaviti liječnički pregled koji je preduvjet za učinkovite terapije i nastavak liječenja u Zagrebu, veli Zarina baka, dodajući da na put kreću 24. lipnja te će u Belgiji boraviti četiri dana.

Pojašnjava da će se u Atlantis institutu obaviti vrlo važan dijagnostički postupak, takozvani brain mapping koji se temelji na snimanju i procjeni EEG valova, odnosno elektrovoltažnih fluktuacija koje su prisutne kada je mozak aktivan. Razlika ovog postupka u odnosu na običan EEG je što se dobiva 19 krivulja električne aktivnosti koje se analiziraju svaka zasebno i potom kompjutorski sortiraju u četiri frekvencijska ranga od kojih se svaki označava drugom bojom. Na taj se način dobiva četverobojna reprezentacija funkcija mozga, odnosno dobivaju se moždane mape.

- Mapiranje mozga omogućuje točnu analizu percepcije svih podražaja koji osjetilima kreću prema mozgu, načine njihova dešifriranja te odgovora na njih, što se običnim EEG-om ne može detektirati, pojašnjava terapeutkinja Rašeljka Batelić Dragić. Laički rečeno, ovaj će pregled dati detaljan uvid u to kako Zara čuje, što čuje, koliko svjesno reagira na vidne, slušne, taktilne podražaje te koliko i što razumije. Ovakvom procjenom može se izraditi visoko specifičan i individualan program njezine rehabilitacije.

Fitness uha

Stručnjaci u udruzi Domi u Zagrebu, udruzi za poboljšanje kvalitete života osoba s neurorazvojnim poremećajima, obavljat će, prema brain mappingu iz Belgije, terapiju zvukom po svjetski priznatoj Tomatis metodi, pedagoškom programu vježbanja koji je svojevrsni fitness uha. Ova metoda učinkovito dovodi do poboljšanja u području govora, koordinacije, ravnoteže i fokusiranosti te opskrbljuje mozak energijom. Terapiji prethodi serija testova pomoću kojih se pravi slušni profil koji služi izradi individualnog programa. Za određivanje Zarinog slušnog profila upravo je brain mapping najvažniji, a on se, nažalost, ne može napraviti u Zagrebu. No udruga Domi usko surađuje s Atlantis institutom i upravo su belgijski stručnjaci predložili da se dijagnostika napravi kod njih, a potom terapije prema njihovoj preporuci u Zagrebu. Terapija se, osim slušanjem, provodi motoričkim i logopedskim vježbama.

- Svjesne smo da će terapija biti dugotrajna, ali se isto tako istinski nadamo da će biti učinkovita, ističu Zarine baka i terapeutkinja. Dodaju da Zavod za zdravstveno osiguranje ne pokriva cijenu terapija na koje bi djevojčica u pratnji svoje bake trebala odlaziti svakih pet tjedana u trajanju od po tjedan do deset dana. Cjelokupni program rehabilitacije protezat će se kroz duži period. Budući da njezina baka, zaposlena u školi, o Zari brine sama, svaka financijska pomoć joj je dobrodošla. Svi koji mogu pomoći mogu to učiniti uplatom na račun Zarine bake otvoren u Zagrebačkoj banci - Goranka Bašić uz napomenu "Za Zaru" IBAN: HR3423600003212665366.

Svi koji mogu pomoći mogu to učiniti uplatom na račun Zarine bake otvoren u Zagrebačkoj banci - Goranka Bašić uz napomenu "Za Zaru" IBAN: HR3423600003212665366

Svi koji mogu pomoći mogu to učiniti uplatom na račun Zarine bake otvoren u Zagrebačkoj banci - Goranka Bašić uz napomenu "Za Zaru" IBAN: HR3423600003212665366


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini