PAZIN

Mala komunalna akcija otvara pitanje što s parcelom usred grada, SRUŠENA DERUTNA KOVAČNICA S AZBESTNIM KROVOM


U Dallapiccolinoj ulici u Pazinu prošlog je tjedna zajedno s azbestnim krovištem uklonjena ruševna kućica, nekadašnja kovačnica, koja je predstavljala opasnost za prolaznike i djecu, te je uređeno nekoliko parkirnih mjesta. To je jedna od manjih komunalnih akcija koje su lani na javnim raspravama izglasane u sklopu projekta "Pazi(n) proračun". Koštala je 12 tisuća kuna, a radove je izveo građevinski obrt Transporti Valter.

Urbani vrtovi

Baraka se nalazila na gradskom zemljištu u blizini vrtova, a u njoj je kovačka djelatnost prestala prije 13 godina kada je ondje s dugogodišnjim radom završio posljednji pazinski kovač Vjekoslav Zidarić.

Na istoj lokaciji ostali su debeli i visoki kameni zidovi srušenih starih obiteljskih kuća koje, također u gradskom komunalnom odjelu planiraju u dogledno vrijeme, kada se posve provjeri imovinsko-pravno stanje, srušiti te ovo područje na razmeđi Dallapiccoline odnosno Rašanove ulice i Dršćevke privesti nekoj svrsi. Proteklih se godina razmišljalo da bi se ovaj dio površine, između dviju povećih stambenih zgrada, koja se prostire na otprilike 600 četvornih metara iskoristio za urbane vrtove, zelene površine, parkove ili parkirna mjesta kojih uvijek nedostaje. S obzirom da se radi o terasastom predjelu zasigurno će buduću namjenu uvjetovati konfiguracija terena. Bilo bi pohvalno kad bi gradska uprava konačno razriješila eventualne imovinsko-pravne probleme, ali i otvorila javnu raspravu sa stanarima toga dijela grada o uređenju toga trenutno neupotrebljivog komada gradskog zemljišta zaraslog u bared.

Sneh je bi do trbuha

S posljednjim pazinskim kovačem Vjekoslavom (Slavkom) Zidarićem rođenim 13. travnja 1924. godine, u selu Čuleti nedaleko od Lindara, razgovor je prilikom njegova umirovljenja još u listopadu 2005. godine, za Glas Istre napravio kolega Anton Finderle, u članku "Utihnula kovačija pazinskog kovača". Slavko je počeo raditi u kovačkoj radnji s petnaest godina, nakon što je završio pet razreda talijanske osnovne škole u selu Bazgalji. Kao vojnika, kapitulacija Italije zatekla ga je na Siciliji iz koje se teško probio do Pazina, gdje se pridružio partizanima boreći se do 1945. godine po Lici i Gorskom kotaru. U sjećanje mu se posebno bilo urezalo smrzavanje partizana na Matić-poljani. "Sneh je bi do trbuha i kada smo došli na čistinu, ljudi su počeli padati mrtvi smrznuti", kazao je 2005. u našem listu.

Nakon 2. svjetskog rata, Zidarić je radio u Štalijama, a od 1949. godine u Pazinu kao kovač, pa u Pazinki, u Kamenu, pa opet kao kovač od 1982. do 2005. godine. Slavko je umro 2. lipnja 2006. godine. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini