ZA SVAKOGA PONEŠTO

LJETNA NOĆ U PULI: Umjetnost, glazba, tradicija…

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Brojna su zbivanja održana u utorak navečer u Puli. Topla ljetna noć pružila je publici željnoj događaja ponudu u stilu za svakoga ponešto.

U Galeriji Srpskog kulturnog centra samostalnom se izložbom slika, prvom u svom rodnom gradu predstavila pulska autorica Ingrid Družeta. Izložba je naslovljena "Ča je i ča ni", a samo je otvorenje svojim nastupom uveličala violinistica Isabel.

(Snimila Vanesa Begić)

Družeta u slikarstvu ne slijedi formule niti modne trendove, već je fascinirana djelima starih majstora. Članica je HDLU-a Istre. Rođena je 1964. godine u Puli, a nakon završenog studija sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odlazi u SAD. U New Yorku pohađa najstariju, čuvenu američku umjetničku akademiju The Art Student League. U New Yorku je radila kao grafička dizajnerica tekstila, a potom kao cvjetna dizajnerica na velikim raskošnim proslavama. Predavala je aranžiranje cvijeća i teoriju boja u njujorškom Botaničkom vrtu. Zasitivši se tamnih boja i realizma, ponovno kreće u apstrakciju i vedru paletu.

(Snimila Vanesa Begić)

- U muzici je trend obrade starih hitova, isti glazbenik svira jazz i pop, pa zašto to ne učiniti i u slikarstvu? Nije sve u prošlosti bilo loše. Naprotiv, nešto je bilo puno bolje. Kao i u životu, sve se stalno izmjenjuje, mir i kaos, gore, dolje, svjetlo, tama, veli autorica.

Njezine slike nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima u SAD-u i Hrvatskoj.

(Snimila Vanesa Begić)

Poznata likovna pedagoginja Mirjana Konta zapisala je "u svoju umjetničku avanturu Ingrid se upustila još davne 1994. dok je živjela u New Yorku. U klasičnom slikarstvu je na motivima mrtvih priroda i pejzaža postupno otkrivala mogućnosti igre svjetla i sjene u zagasitim tonovima palete, spretno prenoseći na platno svjetlosne akcente i teksture različitih predmeta. Njene slike iz te faze evociraju stare majstore baroknog chiaro-scura. Nekoliko slika kao "Limuni" i "Vaza sa cvijećem", predstavljaju lagani predah i odmak u koloritu koji je naglašeniji, ali valerski usklađen".

U znaku folklora bilo je pak na Forumu, gdje je nastupio KUD Uljanik predstavljajući istarski tradicijsku baštinu, a u sklopu programa "Na ulicama i trgovima".

(Snimila Vanesa Begić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater