POTVRDILI IZ GRADA

LIJEPE VIJESTI ZA MALIŠANE: Na Velom Vrhu izgradit će se DJEČJE IGRALIŠTE OD 1.300 ČETVORNIH METARA

Iz Grada potvrđuju da je ove godine planirano uređenje igrališta u Zahtilinoj ulici, što će koštati 800.000 kuna bez PDV-a

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Igralište će se urediti u blizini OŠ Veli Vrh (Snimio Dejan Štifanić)

Igralište će se urediti u blizini OŠ Veli Vrh (Snimio Dejan Štifanić)


Ako su parkovi pluća grada, onda su dječja igrališta motiv za snažnije disanje. Mjesta su to gdje u centar zbivanja ne dolazi samo igra, nego i druženje, kako djece, tako i njihovih majki i očeva, djedova i baka. No igra na dječjem igralištu nije sama sebi svrha; tu se djeca razvijaju i jačaju, a i stvaraju zdravi natjecateljski duh.

Dječjih igrališta na području Pule ukupno je 67, a za njihovo održavanje je zadužena tvrtka Castrum Pula 97. Brojka od 67 igrališta na prvi pogled možda zvuči velika, ali trenutno ih u nekim naseljima, nastalima u novije vrijeme, ipak nedostaje.

Nove sprave

Iz Grada potvrđuju da je "programom građenja komunalne infrastrukture za 2022. godinu planirana izgradnja i uređenje dječjeg igrališta u Zahtilinoj ulici u naselju Veli Vrh, za što se priprema dokumentacija o nabavi. Dječje igralište u Zahtilinoj ulici bit će smješteno na dijelu k. č. 780/51 k. o. Galižana, uz pješački prilaz iz Zahtiline ulice, a približne je površine oko 1.300 četvornih metara. Zahvati, kako navode iz Grada, predviđaju čišćenje postojećeg terena, ograđivanje igrališta s istočne i južne strane, izradu staza, ugradnju igrala i ostale urbane opreme.

"Predviđena je ugradnja sedam igrala na antistres podlozi", pojašnjavaju iz Grada i dodaju da je procijenjena vrijednost nabave 800 tisuća kuna bez PDV-a. Istaknuli su da u narednom periodu predstoji i uređenje više igrališta na području grada koja će uključivati zamjenu dotrajalih, odnosno ugradnju novih sprava, ograđivanje pojedinih igrališta, sanaciju podloga.

Odnedavno je na čelu tvrtke Castrum novi direktor Goran Pereša koji je pojasnio što planira poduzeti po pitanju izgradnje novih i uređenja postojećih dječjih igrališta.

Moderna igrala

"Castrum je jedini upravitelj na području naše županije s oformljenom službom kućnih majstora za intervencije na zgradama te mu je Grad Pula povjerio i održavanje dječjih igrališta te parkova za pse. Na području svih 16 mjesnih odbora zamjetno je podizanje standarda dječjih igrališta, a brojna su igrališta uređena i obnovljena modernim igralima i antistress podlogom. Zaposlenici Castruma, posebno certificirani za održavanje dječjih igrališta, provode aktivnosti koja uključuju redovne dnevne obilaske, evidentiraju i saniraju česta oštećenja nastala zbog vandalizma, izvode bravarske, stolarske, ličilačke i ostale zahvate neophodne za uklanjanje kvarova i nedostataka, provode košnje te čiste podloge i sprave. Svakodnevno, uključujući i dežurstva subotom, igrališta se obilaze te se provjerava ispravnost i sigurnost sprava i igrala te ostale prateće infrastrukture, poput zaštitne ograde, klupa, podloga, znakova s uputama i slično, a sve kako bi sigurnost djece bila na visokoj razini. Zakoračili smo u proljeće te su u ovom periodu naše aktivnosti dodatno usmjerene na održavanje i uređenje. Po pitanju izgradnje novih dječjih igrališta osluškuju se potrebe i zahtjevi građana putem tribina u mjesnim odborima te se u suradnji s nadležnim gradskim odjelom razmatraju mogućnosti i realne potrebe, a Castrum u tom slučaju provodi upute i smjernice daljnjih aktivnosti, izjavio je Pereša.

Prilagođene sprave

Podsjetimo, pulski je gradonačelnik u nekoliko navrata spominjao obnovu Parka grada Graza na način da navedeni park postane inkluzivni. Prilikom najave projekta parkova u travnju, Filip Zoričić je plan za budućnost dječjeg igrališta u Parku grada Graza definirao kao prostor koji bi trebao postati "višeosjetilno-senzoričko igralište unutar parka prilagođeno djeci i za svu djecu u kojem se mališani mogu zabavljati spravama i rekvizitima dizajniranima za njihove različite potrebe".

Hoće li novo dječje igralište u sklopu projekta Parka grada Graza uskoro krenuti u realizaciju, pojasnila je Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule. "U tijeku je priprema projektnog zadatka za inkluzivno igralište u Parku grada Graza te smo u kontaktu s voditeljima Parka znanosti iz Oroslavja koji imaju mogućnost izrade personaliziranih znanstvenih eksponata, što se može povezati s nekom pulskom tematikom. Ovakvim parkom želimo obogatiti sadržaje za djecu u gradu Puli kroz razvoj senzorike, intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja djeteta", navela je Sokolov i dodala da slične projekte imaju gradovi Novigrad i Zadar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter