Uz slaganje novih kadrova

LIJEPE VIJESTI ZA ISTARSKO ZDRAVSTVO: Stiže nova bolnička oprema vrijedna 22,7 milijuna kuna

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
snimio N. LAZAREVIĆ

snimio N. LAZAREVIĆ


Novi mamograf vrijedan 1,7 milijuna kuna u funkciji će biti od rujna. Radi se o najmodernijem uređaju na tržištu koji će zamijeniti postojeći mamograf koji je zbog starosti često bio u kvaru. Dodatna vrijednost je što će se moći raditi ciljano uzorkovanje tkiva dojke koje je sumnjivo, a sve uz manje doze zračenja. Ukratko, omogućit će precizniju dijagnostiku uz mogućnost dijagnostike u ranoj fazi moguće maligne bolesti, kaže ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić

 

Paralelno s biranjem novih šefova odjela, koji bi trebali biti imenovani kroz mjesec ili dva, za bolnicu ovih dana stižu lijepe vijesti jer u bolnicu stiže vrijedna i najsuvremenija oprema. No prije montaže i puštanja uređaja u funkciju, za pojedinu opremu još predstoji sklapanje ugovora s ponuđačima. Istarska županija dala je suglasnost pulskoj bolnici za nabavku vrijedne opreme u iznosu od 22,7 milijuna kuna.

Za svaku nabavku opreme čija vrijednost premašuje 750 tisuća kuna, bez obzira na izvor financiranja, bolnica treba dobiti suglasnost Ministarstva zdravstva. Od nove opreme u ovom valu stiže najmoderniji mamografski uređaj vrijedan 1,7 milijuna kuna s PDV-om, a odlukom Upravnog vijeća odabrana je ponuda tvrtke Finera iz Zagreba.

Županija je dala suglasnost i za sklapanje ugovora o nabavi i montaži stropnih anestezioloških i kirurških sustava, operacijskih lampi i sustava integracije centralnog operacijskog bloka. Kao najpovoljnija ponuda odabrana je tvrtka Olympus Czech Group- podružnica Zagreb koja je ponudila iznos od 19,9 milijuna kuna u što je uključen PDV. Ugovor podrazumijeva isporuku, montažu, servisiranje i održavanje. Bolnica je dobila suglasnost i za sklapanje ugovora s tvrtkom Iceberg International Trading iz Zagreba od koje će nabaviti mobilne RTG uređaje vrijedne 960 tisuća kuna s PDV-om.

Stari dotrajao

Nabavka novog mamografa velika je stvar za istarske pacijentice, budući da je postojeći mamograf dotrajao, a godišnje se na njemu obavi preko 6.000 mamografija. Ravnateljica bolnice dr.Irena Hrstić kaže da je zbog starosti i učestalih kvarova smanjena i dijagnostička preciznost, pa će novi mamograf svakako povećati sigurnost.

- Osim što će služiti kao zamjena, novi uređaj je tehnološki mnogo napredniji i u ovom trenutku najnapredniji na tržištu dostupan. Dodatna vrijednost ovog aparata je što će se moći raditi ciljano uzorkovanje tkiva dojke koje je sumnjivo, a sve uz manje doze zračenja. Ukratko, omogućit će precizniju dijagnostiku uz mogućnost dijagnostike u ranoj fazi moguće maligne bolesti. Uz mamografiju, u dijagnostici bolesti dojke u Odjelu radiologije provodi se i ultrazvuk, MRI dojke te citološke punkcije, kaže dr. Hrstić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini