PREZENTACIJA KNJIGE

Legendarni hrvatski pilot Danijel Borović djeci iz Šijane opisao kako je 1992. s MIG-om 21 pobjegao iz JNA i sletio u Pulu

Knjiga je nastala na temelju rukopisa koje je Snježana pisala tih godina rata, '91. i početkom '92. do preleta i kasnije, a ja uopće nisam znao da ona nešto piše u bilježnicu. Dok sam ja bio na poslu u Bihaću cijele dane, ona je bilježila svoje doživljaje kao supruga vojnog pilota, prisjetio se Borović

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Danijel Borović danas u OŠ Šijana, supruga Snježana sjedi u prvom redu (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Danijel Borović danas u OŠ Šijana, supruga Snježana sjedi u prvom redu (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Legendarni hrvatski pilot Danijel Borović 4. veljače 1992. pobjegao je avionom MIG 21 iz Bihaća u Hrvatsku. Borović je kao pilot JNA bio stacioniran na vojnom aerodromu Željava kod Bihaća, odakle je za vrijeme jedne zračne vojne vježbe preletio u Hrvatsku i sletio na aerodrom u Pulu, stavivši vrijedan avion na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. S obzirom da su u Bihaću s njim živjeli supruga Snježana i tada petogodišnji sin Vanja, paralelno se odvijala akcija prebacivanja obitelj u Hrvatsku.

O svemu tome su Borović i supruga napisali knjigu "Prelet za Hrvatsku", koja je danas predstavljena u Osnovnoj školi Šijana. Knjiga isprepliće dvije paralelne priče: jedna opisuje povijesni prelet, a druga je pisana iz obiteljske perspektive spašavanja supruge Snježane i sina Vanje.

"Prelet za Hrvatsku je bio radni naslov materijala, a kasnije je ispalo da je time najbolje rečeno ono što smo napravili. Knjiga je nastala na temelju naše životne priče", rekao je Danijel Borović na početku prezentacije.

"Knjiga je nastala na temelju rukopisa koje je Snježana pisala tih godina rata, '91. i početkom '92. do preleta i kasnije, a ja uopće nisam znao da ona nešto piše u bilježnicu. Dok sam ja bio na poslu u Bihaću cijele dane, ona je bilježila svoje doživljaje kao supruga vojnog pilota", prisjetio se.

BCVBX

Dodao je da je supruga kasnije svoj rukopis prenijela u digitalni oblik, a kasnije je i on sam zapisivao detalje događaja te dobio kostur za knjigu.

"Svrha je bila da našem sinu Vanji ostane nekakav materijal o tome što je on silom prilika morao proživljavati", naveo je Borović, opisujući način na koji su svog petogodišnjaka morali aktivno uključiti u priču.

"Dijete je shvaćalo da se nešto događa, ali morali smo paziti da ne otkrije plan u razgovorima s drugom djecom s kojom se igrao", prisjetio se Borović.

Na dan preleta je prvi izašao iz stana, a nakon njega supruga s djetetom.

"Supruga i sin prolaze pored autobusa prema centru grada, kao da idu u uobičajenu šetnju", rekao je, istaknuvši trenutak u kojemu je poželio samo da sve što prije završi.

Prilikom prezentacije knjige Danijel Borović posebnu je pažnju posvetio isticanju emotivnog naboja. Opisao je brojne detalje i okolnosti koje su prethodile povijesnom preletu njegovog borbenog aviona, od čekanja međunarodnog priznanja Hrvatske preko planiranja dana preleta, nedostatka slobodnog aerodroma za slijetanje, pa sve do otežanih mogućnosti slijetanja na pulsku pistu.

Prisjetio se i imena ljudi koji su odigrali važnu ulogu tih dana, ali i misli i stanja s kojima se borio ne samo zbog preleta, već i brige za pronalaženje načina kako izvući obitelji iz Bihaća. Proživljavao je zastrašivanje obitelji, praćenje i psihološki pritisak koji je i opisao u knjizi.

"Na dan preleta pošlo je krivo sve što je moglo, kao u nekom Hitchcockovom scenariju, počevši od vremenskih neprilika, pa nadalje", prisjetio se Borović.

BCVBX

Borović pregledava avion prije jednog polijetanja

Ispričao je da je dvaput upućen u Beograd na pregled vida, a još ranije je simuliranjem prehlade izbjegao sudjelovanje u letovima nad tada ratom zahvaćenom Slovenijom.

Povijesni let 4. veljače 1992. okončan je na pulskom aerodromu koji je tada, kako je naveo Borović, bio u potpunosti devastiran, a na njemu ga je dočekao umirovljeni brigadir i vojni pilot Vladimir Šumanovac. MIG 21 s tadašnjom oznakom JNA 17133 te je povijesne večeri postao borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s oznakom HRZ 101.

Snježana Borović se uz mnoštvo emocija prisjetila odlaska iz Bihaća.

"Nisam znala tko će doći po nas, kada će doći i gdje će nas odvesti. Trebalo je imati hrabrosti s djetetom od pet godina uputiti se na put u nepoznato, sa spoznajom da Danijela možda više nikada neću vidjeti", ispričala je.

Na dan kad je sa sinom napuštala grad u kojemu su živjeli srušen je most u Bosanskom Šamcu i plan puta je bio promijenjen. Prisjetila se susreta s neprijateljskim vojnicima i teških trenutaka putovanja, ali i načina na koji je kao majka i supruga vojnog pilota upoznala svu neizvjesnost tih ratnih dana.

Trideset godina nakon događaja, gotovo filmski prezentiran sadržaj knjige autori su emotivno iznijeli pred učenike koji su imali priliku iz prve ruke čuti jednu od vrijednih povijesnih lekcija iz perioda Domovinskog rata. Ovo je, uz labinsku školu, gdje je prezentacija bila ranije, zasad jedina odgojno-obrazovna ustanova u kojoj su autori imali priliku održati promociju. Nadaju se da će ih u budućnosti biti i više te da će se o Domovinskom ratu u obrazovnom sustavu govoriti češće, posebice uz žive svjedoke tog vremena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini