SIKD

KUTLAČA: Čistačica na groblju ima 37 posto nižu plaću od one u Gradu. BURŠIĆ: Neću potpisati za plaćanje nerada, da trojica sjede, a jedan radi

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Prosječna plaća u Monte Giru iznosi 5.800 kuna (Neven LAZAREVIĆ)

Nadzorni odbor Monte Gira, kojim predsjedava Josip Anton Rupnik, nadzire rad čistačice na groblju, a to nije njihov posao, tvrdi Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije * NO mi je dužan skrenuti pažnju na neke probleme, a zaposlenici su dužni dati mi podršku da te probleme riješimo, da bi građani bili zadovoljni, kaže direktor Monte Gira Darko Buršić

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije u prošloj je godini proveo pregovore i sklopio kolektivne ugovore za niz komunalnih poduzeća i ustanova čiji su osnivači grad Pula i okolne općine. No, to im nije pošlo i za rukom s tvrtkom Monte Giro, gdje su, rekao je jučer voditelj ureda SIKD-a Rajko Kutlača, odnosi unutar kolektiva bitno narušeni, a zaposlenicima uskraćena materijalna prava. Kolektivnom ugovoru protivi se, što nam je i osobno potvrdio, direktor Monte Gira Darko Buršić, i to sve dok postoji Pravilnik o radu.

Kontrola radnika

- Lani smo pokrenuli i riješili puno stvari i otvorili puno tema koje nismo uspjeli riješiti u posljednjih deset, 12 godina. Ali nam preostaje i potreba i obaveza otvoriti pregovore za pulsko poduzeće Monte Giro koje se bavi grobljima i ukopima, a gdje su odnos i komunikacija poslodavca prema radnicima vrlo problematični i gdje su prava daleko manja u odnosu na prava s usporedivim poduzećima u Istarskoj županiji i Gradu Pula. Nadzorni si odbor tog poduzeća dozvoljava da kontrolira rad pojedinaca što uopće nije njihova uloga u društvu, istaknuo je sindikalist Kutlača.

Nadzornim odborom predsjedava Josip Anton Rupnik, znan i kao predsjednik stranke Zeleni savez te udruge Ekop Istra, a jedan od preostala dva člana, istaknuo je Kutlača, predstavnik je radnika na koga se ove kritike ne odnose.

- Članovi Nadzornog odbora dolaze na groblje nadzirati rad čistačica, a to nije njihov posao. I onda se saziva skup radnika na kojem se drže predavanja da groblje nije čisto, rekao je Kutlača.

Direktor Darko Buršić odbacuje tvrdnje da Nadzorni odbor direktno nadzire i radnike.

- Sigurno da je Nadzorni odbor prigovarao na urednost groblja, prigovarali su i građani. NO mi je dužan skrenuti pažnju na neke probleme, a zaposlenici su dužni dati mi podršku da te probleme riješimo, da bi građani bili zadovoljni, kaže Buršić, kojeg je Kutlača označio kao najdugovječnijeg direktora pulskih komunalnih poduzeća.

- Nikakvi sindikati ne mogu mi narediti da potpišem kolektivni ugovor kada imamo Pravilnik o radu koji nudi više ispomoći za radnike nego Zakon o radu. Nismo na proračunu, ne živimo na teret Grada, nego od vlastitog rada. Nitko me neće forsirati na kolektivni ugovor da bi se plaćalo radnike za nerad. Nisam od onih koji će tolerirati da trojica sjede, a jedan radi. I nikada nikome nisam dao otkaz, ali tko neće raditi, morat će otići, poručio je Buršić.

Kutlača nam je rekao da je poslodavac, s obzirom da nije spreman pregovarati, uputio SIKD na osnivača, na Grad, od kojeg očekuje da sklopi kolektivni ugovor koji će Buršić primjenjivati. Prvi sastanak na tu temu s dogradonačelnikom Robertom Cvekom dogovoren je za sljedeći tjedan.

- U komunalnom poduzeću 6. maj u Umagu plaće su 30, 40 pa i 50 posto više nego u Monte Giru. Čistačica u Monte Giru, koja čisti groblje i poslovne prostore, ima 37 posto manju plaću nego čistačica u pulskoj gradskoj upravi! Dakle, argumenata za poboljšanje materijalnih prava ima, kaže Kutlača.

Buršić odbacuje tvrdnje o narušenim odnosima unutar kolektiva, a za plaću čistačice kaže da ne zna otkud taj podatak, da bi sindikalist trebao reći konkretan iznos, a ne igrati se postocima.

- Kutlača je prijetio da će organizirati štrajk u pogrebnom poduzeću ako ne potpišemo kolektivni ugovor! A član zakona propisuje da društva s manjim brojem ljudi imaju pravilnik o radu. I nismo mi jedino poduzeće s pravilnikom. Na potpisivanje kolektivnog ugovora može me natjerati samo osnivač, Grad Pula, ne i sindikat, kaže Buršić.

Monte Giro ima 35 zaposlenika, a prosječna plaća, kaže Buršić, iznosi oko 5.800 kuna, možda i više.

- Je li Kutlača spomenuo da od 1998. godine nismo dizali cijene usluga, da su naše usluge 30 posto niže od prosjeka u Hrvatskoj, da smo jedini koji sami investiramo u proširenje groblja. Naši su rezultati vidljivi, a gdje su rezultati Sindikata? Ne znam gdje je SIKD do sada pomogao da neko poduzeće ostane živo. Mislim da si sindikati uzimaju previše prava, umjesto da se uhvate ukoštac s Vladom da se otvaraju radna mjesta, poručio je Buršić.

Kutlača je jučer istaknuo i da je lani potpisan novi kolektivni ugovor za poduzeća Herculanea i Pragrande u kojima je, uz reguliranje ostalih prava, podignuta osnovica i dodaci na plaću u ukupnom iznosu od oko pet posto. U lipnju je potpisan i novi kolektivni ugovor za Pulapromet kojim je korigirana osnovica i druga materijalna prava te uvedeni dodaci na plaću, pa su materijalna prava porasla za 7, 8 posto. Cijelu su godinu pak trajali pregovori oko kolektivnog ugovora za Javnu vatrogasnu postrojbu Pule, a u prosincu je i potpisan dokument kojim su prava poboljšana za sedam posto, mada je voditelj ureda SIKD-a istaknuo da je ostalo još otvorenih pitanja za rješavanje s obzirom na specifičnost zanimanja.

Dječji vrtići

Kolektivne ugovore u prosincu su dobili i gradski vrtići Pula, Mali svijet i Rin Tin Tin. Dječji vrtići Mali svijet ugovor do sada nisu ni imali, već su primjenjivali naslijeđena prava iz Dječjih vrtića Pula iz kojih se izdvojio. Kutlača kaže da su novim ugovorima radnička prava izjednačena u sve tri ustanove pa tako i povećanje osnovice za šest posto.

Za sklapanje kolektivnog ugovora za Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda sindikalisti su za stol morali posjesti predstavnike 12 osnivača (istarskih gradova i općina), da bi se utvrdila prava i visina osnovice, a koeficijent poslova regulirao s usporedivim poslovima u ustanovama u Puli.

- Sve je to rezultiralo značajnim povećanjem materijalnih prava koja nisu rasla linearno pa ih je teško izraziti u postocima, ali ona su svakako značajna s obzirom da pomaka nije bilo deset godina, zaključio je Kutlača.

Ne postoje radnici Uljanika, nema ni sindikata

- Ne postoji Uljanik, ne postoje radnici Uljanika, nema više članova sindikata, nema ni sindikata. Svi su sindikati ispraznili svoje prostore u Uljaniku. Da, imamo moralnu obavezu prema ljudima koji su bili naši članovi da pratimo situaciju i da ih savjetujemo, ali utjecaja nemamo. Vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti 22. siječnja Vjerovničko vijeće. Bude li se išlo u provedbu programa stečajne upraviteljice, bit će to dobra vijest. Bilo kakva revitalizacija proizvodnje je dobrodošla, rekao je Kutlača na pitanje novinara o trenutnom stanju u Uljaniku.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater