Morske radosti

KUPAČE NA JUGU ISTRE BRINU SMEĐE MEDUZE Otkrili smo o kojoj se vrsti radi i da li peku

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Čitateljica koja je ovih dana uočila smeđu meduzu na Hidrobazi zabrinula se jer je stvora, kao i mnogi drugi građani, očito prvi put vidjela. Pita se peče li i on kao njegov prozirni srodnik iza kojeg se vuku duge ljubičaste niti, a koji je koncem 70-ih i 80-ih godina žario i palio morem cijele južne Istre, a vjerojatno i šire.

Odgovor smo potražili u Centru za istraživanje mora u Rovinju, čiji predstojnik dr. sc. Martin Pfannkuchen objašnjava da je riječ o mladom primjerku takozvane mediteranske meduze.

- Znanstveni naziv joj je Cotylorhiza tuberculata i trenutačno je možemo vrlo često pronaći u velikom broju zajedno sa salpama i rebrašima u cijelom sjevernom Jadranu, pogotovo sjevernije od Pule, objašnjava Pfannkuchen. No, ono što je našoj čitateljici najbitnije, ova vrsta "ne peče značajno", veli znanstvenik, iako je osjetljiva koža "može osjetiti".

Osim ove vrste, u pulskom akvatoriju u travnju je uočen velik broj primjeraka meduze Aurelia aurita, česte u Sredozemlju, koja, za razliku od prve, uopće ne peče. Pfannkuchen nam je tada objasnio da će ovih meduza sigurno biti i u ljetnoj sezoni kupanja s obzirom da ih je već u travnju bilo jako puno. Osim njih, moguća je pojava također bezopasnih rebraša. Oni ne peku, ali zbog svoje brojnosti među kupačima stvaraju osjećaj nelagode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater