NAKON ALFREDA ŠTIGLIĆA

Koronavirus se pojavio u još dva pulska doma za starije osobe

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Vidikovac i Veruda Porat - ilustracija (snimio D. MEMEDOVIĆ)

Vidikovac i Veruda Porat - ilustracija (snimio D. MEMEDOVIĆ)


Prije dvadesetak dana zaraza novim koronavirusom pojavila se u Domu za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić" u Puli iako je velika većina korisnika i djelatnika već cijepljena barem jednom dozom cjepiva. Do danas se u toj ustanovi epidemija već primirila, a na koncu je bilo zaraženo sveukupno 24 korisnika i tri djelatnika. Među zaraženima, doznajemo, 16 je korisnika cijepljeno s obje doze cjepiva, 4 s jednom dozom, 4 ih još nije bilo cijepljeno, kao ni troje zaraženih djelatnika.

U cijelom ovom periodu od izbijanja zaraze u Štigliću sredinom travnja, tek su dvije osobe morale biti hospitalizirane jer im je zdravlje već i bez Covida kompromitirano, dok su svi ostali prošli ili bez simptoma, ili samo s blažom kliničkom slikom. Od dvije hospitalizirane osobe, jedna nije cijepljena, a druga je do sad primila samo jednu dozu cjepiva.

No, sve je izglednije da je otvaranje domova za posjete i izlaske korisnika ujedno otvorilo vrata većoj mogućnosti pojave zaraze u njima. Sada se korona pojavila i u privatnom domu za starije Luna na Verudi Porat, u kojem je zaraženo 8 korisnika i 3 djelatnika, doznajemo iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Od toga je šestero korisnika cijepljeno s dvije doze, a dvoje njih još nije cijepljeno niti s jednom dozom, isto kao ni zaraženi djelatnici. Dobra je stvar što su svi s blagim simptomima, tako da nije bilo potrebe za hospitalizacijama. Ali nisu oni jedini. Nažalost, imamo kroz duži vremenski period pojavu određenog broja zaraženih korisnika i djelatnika i u drugim domovima. I dom Sveti Polikarp je kroz zadnjih otprilike dva tjedna imao ukupno 28 zaraženih korisnika i šest djelatnika. Neki od njih su već i izašli iz mjera samoizolacije, ali je i pet korisnika na liječenju u pulskoj Općoj bolnici jer su ipak u takvom zdravstvenom stanju da su simptomi covida-19 kod njih dodatan ugrožavajući faktor. Koliko smo mi uspjeli doznati, svi su oni u tom periodu neposredno prije izbijanja zaraze imali ili dolazak novih korisnika ili novih djelatnika koji još nisu procijepljeni, kaže ravnatelj Zavoda Aleksandar Stojanović.

Ono što ovakvi primjeri ipak dokazuju stručnjacima jest da osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva mogu biti zaražene, ali potpuno bez simptoma bolesti ili imaju kratkotrajne blaže tegobe, tako da ne moraju biti hospitalizirane. Ista je situacija i kod ostalog djela populacije koji se uspio procijepiti s dvije doze, jer pojava zaraze nakon cijepljenja, naglašava Stojanović, nije ekskluzivno rezervirana samo za domove za starije. O

pćenito se već pokazalo da cjepivo zaražene doista i štiti, te da kod mnogih zaraza prolazi bez simptoma ili uz izuzetno blaže slike bolesti nego što je to bio slučaj ranije. Osim što je to značajno za same pacijente kojima zasigurno pruža utjehu znati da cjepivo doista pruža zaštitu od teških simptoma bolesti, a na koncu i potencijalne smrti, značajno je i za zdravstveni sustav koji se time ipak polako rasterećuje od intenzivne njege većeg broja teških slučajeva zaraze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini