NAJNOVIJEKRIZA U BRODOGRADILIŠTU

KORAK NAPRIJED, PA DVA NATRAG HORVAT: Končarov plan za Uljanik nije prihvatljiv, sve bliže smo tome da u proces uvedemo nove ljude


Ministar Horvat kaže da Končar želi sedmogodišnji program restrukturiranja u kojem će sudjelovati kao partner kroz kompenzacijski mehanizam, odnosno bez vlastitog učešća od 50 posto. Končar je povrat, kaže Horvat, najavio nakon pete ili sedme godine, kad nekretninski biznis počne vraćati ulog. "U ovom trenutku za nas to nije prihvatljivo. Vjerujemo da EK takav modalitet restrukturiranja neće prihvatiti", kaže Horvat

 

Dan nakon što su njegov pomoćnik Zvonimir Novak, predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić i izabrani strateški partner Danko Končar pokušali "zakotrljati" program restrukturiranja prema Bruxellesu, jučer se oglasio ministar Darko Horvat i, dojam je, prema poslanim porukama - još jednom povukao ručnu kočnicu. Kazao je da Končar želi sedmogodišnji program restrukturiranja u kojem će sudjelovati kao partner kroz kompenzacijski mehanizam, odnosno bez vlastitog učešća od 50 posto.

Povrat najavljuje nakon pete ili sedme godine, kad se proces završi i stane na svoje noge, odnosno kompenzacijske mjere koje su dio nekretninskog biznisa daju rezultat i počnu vraćati ulog.

Fincantieri i Francuzi

"U ovom trenutku za nas to nije prihvatljivo iz jednostavnog razloga što nismo sigurni, odnosno vjerujemo da Europska komisija takav modalitet restrukturiranja neće prihvatiti", rekao je Horvat, dodajući kako su smjernice koje definiraju legitimitet potpora vrlo jasne - participacija strateškog partnera u realnom financijskom smislu mora biti na razini 50 posto i to će biti jedan od ključnih uvjeta na kojima će Komisija insistirati.

"Dakle, u ovom trenutku Končar nije spreman zajedno s državom financijski pratiti restrukturiranje i sve smo bliži tome da u proces uvedemo i neke druge, koji žele biti strateški partneri, i za koje smo sigurni da financijski mogu pratiti restrukturiranje", kazao je Horvat.

Na pitanje o kome se radi, Horvat je kazao da su to ukrajinski Smart Holding i talijanski Fincantieri koji definitivno mogu financijski pratiti restrukturiranje, ali pitanje je imaju li za to razlog i da li to žele. Naime, Talijani su ove godine platili 59,7 milijuna eura za 50 posto dionica velikog francuskog brodogradilišta STX France u Saint-Nazaireu, koje ima 2.600 radnika i knjige narudžbi pune za nekoliko godina, što je daleko manje od onoga što bi trebalo uložiti u spašavanje Uljanika. Ukrajinac Vadym Novinsky iz Smart Holdinga je pak u nekoliko navrata javno izjavio da je prijatelj i poslovni partner Danka Končara.

44 milijuna

I dok se priča oko strateškog partnera i dalje vrti u magli, štrajk se u Uljaniku nastavlja, ali je Štrajkaški odbor tijekom jučerašnjeg jutra donio razumnu odluku da ipak dozvoli nastavak radova na polarnom kruzeru australske Scenic Grupe.

"Imali smo sastanak na kojem smo šezdesetak sindikalnih povjerenika sva tri sindikata informirali o putu u Zagreb, te konsenzusom donijeli odluku da se neće dalje priječiti rad na kruzeru jer nam je vlasnik Scenic Grupe dao pismo namjere da namjerava u Puli graditi još brodova. Nakon toga odluku smo priopćili i ljudima koji su se i jutros okupili pred brodom, nakon čega su se oni razišli, a radovi na kruzeru su nastavljeni. Mi smo svi svjesni da se jedino radom možemo izvući iz ove situacije i želimo svi nastaviti raditi, ali nužan preduvjet za prekidanje štrajka je da nam daju ono što nam duguju, a to je 44 milijuna kuna za dva mjeseca za koja nismo dobili punu plaću", kazao je član Štrajkaškog odbora Đino Šverko. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam