KRUPP

Pulski Klub rekreativaca sve je brojniji PJEŠAČENJE BEZ GRANICA I U SVAKO GODIŠNJE DOBA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S jednog od pješačenja u Šijanskoj šumi (Neven LAZAREVIĆ/Arhiva)

Klub je osnovan 1999. godine, kao prvi takve vrste u Hrvatskoj. Kada se počelo s organiziranim pješačenjem, tada je pješačilo svega nekolicina ljudi, a iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec rastao je njihov broj

I u ljetnim mjesecima, kad se svi posvećuju ljetnim radostima na moru, plaži, sunčanju, dio Puljana, mahom srednje i starije dobi, i dalje marljivo pješači.

I sada to čine ranije nego inače, kada se neki još vraćaju s noćnog provoda - nedjeljom u 7 sati ujutro, a mjesto radnje je Šijanska šuma. Oni su članovi Kluba rekreativaca u prirodi Istra iz Pule (KRUPP).

Klub je osnovan 1999. godine, kao prvi takve vrste u Hrvatskoj. Kada se počelo s organiziranim pješačenjem, tada je pješačilo svega nekolicina ljudi, a iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec rastao je njihov broj. Prvi tajnik Savo Ilić bio je posebno zaslužan za promicanje te vrste tjelesne aktivnosti, kao i za markiranje staza u prirodi i prigradskim naseljima Pule.

Tijekom godina, broj članova kluba je rastao i stalno su se priključivali svi oni koji su željeli provoditi zdrav način života i prevenciju kardiovaskularnih problema. Pješači se od sredine rujna do sredine lipnja, a tijekom ljeta manji broj pješaka hoda u ranim jutarnjim satima Šijanskom šumom.

Tijekom ostatka godine nedjeljom se pješači s početkom u 8 sati na nekoj od staza Puljštine: Verudela, Stoja, Pješčana Uvala, Šijanska šuma, Valmade-Šijanska šuma, Valdebek, Štinjan ili Banjole, utorkom u poslijepodnevnim satima stazom Lungomare ili Drenovica, a četvrtkom se vježba u popodnevnim satima na stazi Lungomare.

Do sada se organizirano pješačilo na području brojnih gradova i općina u Istri - od Pazina, Rovinja, Motovuna, Pićna, Labina, Roča, Huma, Rapca, Medulina, Fažane, Oprtlja, Grožnjana, Višnjana, Lanišća, Svetvinčenta i drugih.

U raznim publikacijama KRUPP-a što su objavljene kroz godine, pješaci su naglasili da im se, otkako pješače u prirodi, smanjila napetost, poboljšala kondicija, da su im ojačali mišići, a napomenuli su da uživaju pješačiti u društvu te da su im nestali strahovi od usamljenih umirovljeničkih dana.

Mnogi od njih su na početku mislili da neće izdržati na tako dugim stazama, a potom su svi kasnije istaknuli da im je organizirano pješačenje donijelo niz tjelesnih, ali i psihičkih dobrobiti.

Sve to i iz razloga što su šume i livade izniman i neiscrpan izvor svježeg zraka i kisika. Pješačiti za sve njih znači i malo vremena posvetiti samome sebi, stoga je to idealna tjelesna i psihička vježba za sve one koji provode mnogo sati u uredu i drugim zatvorenim prostorima, imaju višak kilograma ili osjećaju psihički zamor i napetost.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini