RURALNI RAZVOJ:

WALK AND TASTE: Pješačka staza od Hrboki do Orihi uz kušanje probranih jela


Selo Hrboki u općini Barban sa 180 stanovnika ima čak 20 kuća za odmor i 13 bazena. Ovo mjesto na prekrasnom položaju nedaleko mora nastanjuje pretežno starije stanovništvo, ali ljeti vrvi turistima kao i mnoga druga naselja na Barbanštini. Strani gosti u sezoni premašuju brojnošću domicilno stanovništvo. Češće se čuje njemačka nego domaća riječ. I to ne traje samo dva mjeseca. Kuće za odmor pune se već oko Uskrsa i ne prazne se prije kraja listopada. Sličan je trend u cijeloj općini koja je procvjetala s razvojem ruralnog turizma. Do sada je na Barbanštini uređeno više od 200 kuća i vila za odmor.

Jedan od iznajmljivača, vlasnik vile Anita, tridesetdvogodišnji Marko Radola, kaže da su prošle godine u vili imali popunjenost 170 dana što im je rekord od kako su 2013. godine dovršili kuću za odmor uz poticaj IPARD-a. On i njegova zaručnica Katarina Družeta kao mladi poljoprivrednici putem svoga su OPG-a prošli nedavno na još dva natječaja za ruralni razvoj. Jedan se odnosi na mjeru 6.1 za mlade poljoprivrednike putem koje će uskoro nabaviti mehanizaciju za poljoprivredu. Strojevi su im neophodni s obzirom da trenutno imaju 11 magaraca i drže još pet konja. Prodaju magareće mlijeko, a glavna im je poljoprivredna djelatnost maslinarstvo i proizvodnja vrhunskih ulja.

Uspješni na natječajima

Druga, izdašnija mjera putem koje će moći proširiti smještajne kapacitete na svom OPG-u je ona 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”.

- Do sada smo imali sreće na natječajima. Prošli smo sve na što smo se kandidirali. Puno delamo, ali smo kuntenti. Proizvodimo maslinovo ulje sa 800 stabla maslina, a planiramo posaditi još 400 do 500 stabala u naredne dvije do tri godine. Imamo i kušaonu maslinovog ulja, kaže Marko Radola.

Mladi nas par vodi u kušaonu na rubu sela odakle se prostire lijep pogled na Raški zaljev. Nude nas ljekovitim magarećim mlijekom. Nakon toga kušamo njihova ulja. Posebno su ponosni na brend Selekcija Paškvalin, mješavinu maslinovog ulja koja je dobila ime po Markovom didu. Osim toga tu je i Selekcija Istriana, kupaža dviju autohtonih istarskih sorti Buže i Rosinjole. Bogatstvo raznih okusa.

- Gostima se u kušaoni nudi čak sedam vrsta maslinovog ulja tako da svatko najde ća mu paše, dodaje Katarina koja je završila agronomiju u Poreču, što im je donijelo i dodatne bodove na apliciranim natječajima.

Novi program

Ono što je povod razgovoru s mladim i uspješnim parom zapravo je druga priča. Zajedno s Tamarom Ljubić, vlasnicom konobe Vorihi u Orihima, inicirali su pokretanje novog programa za goste. Riječ je o izletu koji obuhvaća pješačenje šumovitom stazom od Hrboki preko Majčića do Grandića s ciljem u Orihima ukupne dužine oko 13 kilometara. Izlet bi se provodio uz stručno vodstvo, razgledom prirodnih atrakcija i uz neizostavno kušanje domaćih specijaliteta.

Tamara Ljubić naglašava da se s dodatnim sadržajima gostima obogaćuje ponuda i doživljaj na odmoru.

- Imamo puno kvalitetnih proizvoda koje treba objediniti. Turisti koji dođe u Barban trebaju i ostati ovdje. Ne treba ih slati u Poreč ili Rovinj. Ono što je donio neka tu i ostavi. Ako su zadovoljni turisti će doći opet ili će poslati svoje prijatelje. Nije im dovoljno ponuditi samo smještaj. U općini Barban imamo dosta toga što treba objediniti i ponuditi gostu, od kuće terana, do maslinovog ulja, programa Istra adventur, Rancha Barba Tone, Glavani parka, pedal Istra. Ima jako puno programa i to treba gostima dobro prezentirati, kaže Tamara Ljubić.

Upravo bi ova tura radnog naziva "Walk and taste" bio još jedan, novi proizvod. Doživljaj bi započelo u kušaoni maslinovog ulja Marka Radole u Hrbokima. Zatim bi se kroz selo krenulo prema njegovim magarcima. Među 11 tovara trenutno su dva pulića. Imaju glasovita imena, jedan je Tom Cruise, a drugi svjetliji Brad Pitt. Ne znaš koji je umiljatiji. Pored njih tu je još i Jenifer i Severina.

Nakon prolaska njive s magarcima put dalje vodi preko glavne ceste prema Stanciji Palion. Iznenada iz gustiša iskaču tri srne. Jure prema šumi kao divokoze. S druge strane pojavljuju se još dvije ove predivne plahe životinje. Hoće li i gosti imati sreće vidjeti ovu divljač prilikom prolaza, pitanje je, ali nas su ugodno iznenadili.

Hodamo dalje do napuštene stare kamene kuće usred ničega koja je očito nekada bila nečiji dom. Put vodi dalje pored Stacije Palion, pa zatim uz blagu uzbrdicu prema obnovljenoj crkvici Svetog Pavla na 289 metara nadmorske visine. Odmah niz brdo ispod crkve nalazi se obnovljen kažun.

Vicina pećina

- Ovo je prvi izgrađen kažun nakon 1952. godine na području Općine Barban, kaže Edi Radola koji je sudjelovao u njegovoj izgradnji. Građevni materijal za njege dopremljen je iz Juršića i bio je dio urušenog starog kažuna. Dakle, jednim je dijelom presloženo staro kamenje, a dijelom isklesano novo.

Osim graditeljskog nasljeđa, gostima bi se prezentirala i prirodna baština - Vicina pećina koja je ime dobila po nekadašnjem vlasniku. Dvadesetak minuta hoda od kažuna prema Fumetima put nas vodi do ove špilje. Kako se nalazi na privatnom zemljištu ostala je očuvana i nije zatrpana otpadom. Iznenađujuće je velika i bogata tipičnim jamskim strukturama, ukrasima koje je stvorila voda. Ulaz je širok prema procjeni 40 metara, a svod visok oko 20 i snižava se prema stražnjoj strani. Ali do kraja pećine strop je dovoljno visok da je obilazak moguć. U dubini je dosta prostrana, najmanje 20 metara. Ljeti će to biti ugodno mjesto odmora s obzirom na osvježavajuću stalnu temperaturu.

Nakon pećine sljedeća su zanimljiva postaja Grandići gdje nas je dočekao opet Edi Radola s pršutom, sirom i fužima s tartufima u svojoj predivnoj staroj kamenoj kući. Ovaj ljubitelj starine i čuvar tradicije u drugoj je isto tako staroj kamenoj kući pokušao sačuvati davno prošlo vrijeme Očuvano ognjišće, stari žveljarin izrađen u Vodnjanu, škodelice, slika supružnika Rojnić koji su ovdje živjeli prije više desetljeća, a u podrumu stare bačve i alati pokušavaju dočarati život na selu koji Radola prezentira znatiželjnim posjetiteljima. Postav nosi naziv muzej vina.

Gozba na kraju

Nakon predobre okrijepe kod Radole valja još prijeći nekoliko kilometara do Orihi, sela s najviše kuća za odmor i konobom Vorihi koja će zadovoljiti okuse i zahtjevnijih gosti. U ugodnom ambijentu konobe u ponudi nisu standardni fuži, njoki, ombolo i kapus. "To svi imaju", veli vlasnica Tamara Ljubić koja ne može biti zadovoljna s prosječnom ponudom. Orijentirala se na suvremenu kuhinju profinjenih okusa. Jelovnik nudi mješavinu tradicionalnih i popularnih jela predstavljenih na nov način uz izbor visoko kvalitetnih proizvoda. Umorni nakon prijeđenih 13 kilometara gosti će izlet završiti posebno ukusnom večerom uz probrana istarska vina.

Inicijatori planiraju da će tura walk and taste krenuti na proljeće u predsezoni, a nakon ljetne stanke u srpnju i kolovozu kada je previše vruće za pješačenje, nastavit će se na jesen. Očekuju potporu i suradnju drugih iznajmljivača, općine Barban i turističke zajednice. S obzirom na entuzijazam i trud inicijatora ovog izleta sva je prilika da će im se planovi i ostvariti.(Jasna ORLIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater