ZELENA KNJIŽNICA

KAKO DO VLASTITOG SOLARNOG SUSTAVA NA SVOM KROVU? Online predavanje o inovacijama za klimatske promjene

| Autor: Glas Istre
"Inovacije za klimatske promjene"

"Inovacije za klimatske promjene"


Melani Furlan i dr. sc. Robert Pašičko održat će u četvrtak, 26. studenog, u 17 sati online predavanje "Inovacije za klimatske promjene – i kako do vlastitog solarnog sustava na svom krovu" koje će se moći pratiti na poveznici https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp.

Predavanje se održava u sklopu projekta Zelena knjižnica i u organizaciji Društva bibliotekara Istre i Sveučilišne knjižnice u Puli.

Klimatske promjene su kompleksan problem koji nije moguće riješiti preko noći ili s magičnim metkom. Mnoga od tih rješenja koja trebamo da smanjimo naše emisije i prilagodimo se onim promjenama koje ne možemo izbjeći – još niti ne postoje, i zahtijevaju sve nas da radimo na njima i ubrzamo rješenja.

Ovdje se ne radi (samo) o tehničkim inovacijama – nego o društvenim, dakle kako primjenom novih tehnologija postići promjene u društvu; kako postati održivo društvo koje ne treba dva planeta da bi preživjelo?

Jedno od rješenja koje će se predstaviti je "Na sunčanoj strani" – platforma na kojoj Zelena energetska zadruga radi s Europskim institutom za inovacije i tehnologiju (KIC Climate) ne bi li došli do više solarnih sustava za građane grupnom kupovinom i značajnim uključenjem svih zainteresiranih putem platforme: https://www.nasuncanojstrani.hr/

Melani Furlan aktivna je članica Zelene energetske zadruge već 5 godina, trenutno u ulozi voditeljice projekata. Kroz brojne međunarodne projekte i lokalne inicijative u zadruzi, fokusirala se na građansku energiju, odnosno korištenje lokalno dostupnih resursa za održivi razvoj lokalnih zajednica. Osobito ju zanima distribuirana proizvodnja energije i uporaba novih tehnologija u energetici, kroz inovativne poslovne modele. 

Robert Pašičko jedan je od suosnivača UNDP Alternative Finance Laba (www.AltFinLab.org) koji radi na primjeni inovacija i financijskim mehanizmima u 30-tak država u svijetu (inovacije u gradovima, crowdfunding, blockchain, digital assets). Sudjelovao je u izradi brojnih nacionalnih strateških i zakonodavnih dokumenata u području energetike i klimatskih promjena i koordinirao rad na izradi Okvira za niskougljičnu strategiju RH. Predaje kao docent na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu, a od 2013. godine djeluje i kroz Zelenu energetsku zadrugu gdje je jedan do suosnivača i gdje radi na razvoju projekata građanske energije u Hrvatskoj i regiji Zapadnog Balkana.

Više pročitajte na: http://zk.dbi.hr/melani-furlan-i-robert-pasicko-inovacije-za-klimatske-promjene-i-kako-do-vlastitog-solarnog-sustava-na-svom-krovu/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater