PRAVA ATRAKCIJA

"KAJAKARENJE NOĆNOG SJAJA U PULI": Turisti iz Hong Konga, Meksika, Njemačke, Češke, Srbije, pa i Hrvatske ludi za morskim avanturama na našoj obali

Jedno od nesvakidašnjih iskustva je "Kajakarenje noćnog sjaja u Puli" koje smo imali priliku i isprobati. Riječ je o dvosatnoj aktivnosti vožnje kajakom na čijem je dnu pričvršćena LED lampa koja, u različitim bojama, osvjetljava morsku površinu, a pri manjim dubinama i morsko dno. Osim što je ova noćna avantura vizualno atraktivna, plus je svakako i večernja niža i ugodnija temperatura

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Najviše im se ipak svidio obilazak špilje na Galebovim stijenama (Foto: Pula Outdoor)

Najviše im se ipak svidio obilazak špilje na Galebovim stijenama (Foto: Pula Outdoor)


Toplo i mirno more južne Istre i razvedena obala s brojnim uvalama, grebenima i spiljama, jedinstveno je bogatstvo našeg kraja. Idealna je to kombinacija za vožnju kajakom i otkrivanje ljepota s morske strane obale, što su osim lokalaca, prepoznali i brojni turisti.

Jutarnje, dnevno ili noćno, kajakarenje je uvijek drugačije i ima neku svoju čar. Prepoznala je to i Tea Radošević koja je, nakon što je stekla dugogodišnje iskustvo bavljenja morskim aktivnostima i vođenjem tura u "AktivistSport"-u, čiji je bila suosnivač, 2018. godine osnovala svoju agenciju "Pula Outdoor".

Mnogo uzbudljivih aktivnosti

Ova je godina deseta jubilarna da se Tea bavi vođenim aktivnostima na moru. Okupila je kvalitetan tim zaljubljenika u prirodu i Jadransko more, kojima je ovaj, iako često izrazito zahtjevan posao, poput hobija. Za vođenje tura uz nju su zaduženi i suosnivačica Majda Gregorović koja se Tei priključila nakon nekoliko godina rada u centru za jedrenje na dasci i vođenju kajakaških tura za školske grupe. Tein brat Luka Radošević sestri pomaže već dugi niz godina, a od nedavno se ekipi pridružio i Dino Milić. Mnogo je uzbudljivih aktivnosti i morskih avantura   koje se mogu isprobati u sklopu Pula Outdoor-a. To su kajakarenje u Puli i okolici (dnevno i noćno), istraživanje podmorja tijekom snorkeling avanture na Galebovim stijenama, veslanje na dasci (SUP), coasteering avantura i uzbudljivo iskustvo skakanja sa stijena.

Jedno od nesvakidašnjih iskustva je "Kajakarenje noćnog sjaja u Puli" koje smo imali priliku i isprobati. Riječ je o dvosatnoj aktivnosti vožnje kajakom na čijem je dnu pričvršćena LED lampa koja, u različitim bojama, osvjetljava morsku površinu, a pri manjim dubinama i morsko dno. Osim što je ova noćna avantura vizualno atraktivna, plus je svakako i večernja niža i ugodnija temperatura.

Noćni đir kajacima provodi se svakog dana s početkom u 20.30 sati na plaži Valovine na Stoji. Ovoga se puta prijavilo čak šesnaest sudionika koji su na aktivan odmor u Pulu došli iz svih dijelova svijeta. Moglo bi se reći kako je ovo i internacionalna tura obzirom da su prijavljeni stigli čak iz Hong Konga, Meksika, Njemačke, Češke, Srbije, pa i iz drugih dijelova Hrvatske. Upitali smo sudionike kako su pronašli ovu morsku aktivnost te zašto su se odlučili za to.

Drugačije i uzbudljivo iskustvo

Max i Daisy iz Njemačke kažu da su došli u Pulu na odmor te su htjeli upoznati ovo područje i obalu kroz neke morske aktivnosti.

- Isprve smo htjeli iznajmiti gliser, no to nam nije pošlo za rukom jer nemamo potrebnu vozačku dozvolu. Potom smo, željni avanture na moru, tražili dalje i na Airbnb experienceu pronašli kajakarenje po noći, što nam se činilo jako uzbudljivo.

Ines i Laura iz Osijeka nisu nikada upravljale kajacima i kad su vidjele ovu aktivnost na Instragramu, odmah su se složile da će ju isprobati.

- Drugačije je i uzbudljivo iskustvo, a osim toga na moru je, što je super, jer se usput možemo i okupati.

Nakon okupljanja i upoznavanja, prvo slijedi pripremanje za vožnju kajakom i oblačenje potrebne opreme - to su, po izboru, ronilačko odijelo kako bi vožnja bila i pri nižim temperaturama ugodna, a kako bi se oni zainteresirani bezbrižno mogli i okupati. Potom, oblači se obavezna obuća predviđena za more i neizostavan spasilački prsluk. Nakon toga slijede kratke upute instruktorica o vožnji kajakom i predviđeni plan puta.

Brzi i ritmični zaveslaji

Oprezno odnosimo kajake u more, pale se svjetiljke na kajacima, kao i one na glavama i spremni smo! Slijedi probna vožnja u kojoj voditeljica Majda objašnjava kako se rukuje veslima. Svi ju slijedimo poput pačića, prema njenim uputama isprobavamo kako ići unatrag, kako okrenuti čitav kajak u nekoliko pokreta veslom i kako uskladiti veslanje s drugom osobom u kajaku. Pohvatali smo sve.

Društvo željno avanture, ali i rekreacije, kreće u smjeru Galebovih stijena brzim i ritmičnim zaveslajima. Naravno, tu su i oni nešto sporiji, kojima pažnju neprestano odvraća lampom čarobno osvijetljeno more.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini