PULJANKA TAMARA IVANČIĆ IMA JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH FOOD BLOGOVA U REGIJI

KAD NE PRATI AVIONE PIŠE FOOD BLOG: AVE DULCIS, popularna virtualna bilježnica s 300 ukusnih recepata

Tamara Ivančić (Snimila Borka PETROVIĆ)

Tamara Ivančić (Snimila Borka PETROVIĆ)


Moje pisanje bloga uistinu nema veze s trendovima. Počela sam pisati iz sebičnih razloga, skupljajući razne recepte koje sam na ceduljicama dobila od teta, susjeda i prijateljica te ih odlučila sačuvati. Shvatila sam da se ljudima sviđaju moji recepti i fotografije. I tad je sve otišlo u neku drugu "dimenziju". Sad ja i moji čitatelji imamo virtualnu bilježnicu s receptima, kaže Tamara Ivančić

Kada ne prati avione na nebu, Tamara Ivančić, Puljanka koja radi u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe na pulskoj Zračnoj luci, piše popularni food blog "Ave dulcis". Sve je krenulo još 2011. godine iz želje da se recepti dobiveni od none Antonije, spremljeni u staru bilježnicu, ne izgube. Na početku "karijere" na blogu su se najčešće mogle vidjeti atraktivne rođendanske torte, no vremenom je blog evoluirao i danas on skriva preko 300 različitih recepata.

Tamara je danas tako jedna od najutjecajnijih hrvatskih food blogera koja surađuje s mnogih renomiranim tvrtkama poput Dukata, Leda, tvrtke Dobro i piše recepte za mnoge portale. Ove se godine njezin blog našao u izboru za najbolji food blog godine u izboru časopisa Glorija, a dobila je priliku svoje umijeće brojnim pratiteljima pokazati i uživo - na otvaranju Lesnina XXL u Puli.

- Moje pisanje bloga uistinu nema veze s trendovima. Počela sam pisati iz sebičnih razloga, skupljajući razne recepte koje sam na ceduljicama dobila od teta, susjeda i prijateljica te ih odlučila sačuvati. Shvatila sam da se ljudima sviđaju moji recepti i fotografije. I tad je sve otišlo u neku drugu "dimenziju". Sad ja i moji čitatelji imamo virtualnu tekicu s receptima, kaže Tamara.     

Kako nam priča, još od malih nogu gledala je nonu kako kuha i upijala mirise i okuse njezine kuhinje.

- Kad danas razmišljam, zapravo se nisam mogla "spasiti" od kuhanja. Isprva isprobavajući nonine i mamine recepte, a kasnije sam se odvažila i na zahtjevnija jela i recepte. Danas je moj blog, moj hobi i moja mala oaza u kojoj se odmaram nakon radnog dana, priznaje nam Tamara dodajući kako je sklona eksperimentiranju i voli isprobavati nove recepte i nova jela.

Njezin blog danas broji više od 300 raznih recepata, slanih, slatkih, tradicionalnih, zimnica, bezglutenskih, lchf, paleo i veganskih, a važan dio komuniciranja s publikom jesu i društvene mreže poput Instagrama te Facebooka. Blogom se, veli nam, bavi u slobodno vrijeme i većina onog što kuha svojoj obitelji "završi" na njemu.

- Nekad objavim tri recepta u jednom tjednu, a ponekad prođu i dva tjedna bez i jednog. Inspiracija je posvuda, na tržnici u časopisima i kuharicama, na tanjuru... Trenutno sam zaluđena fotografijama više nego samim jelom. Prvo jedemo očima zar ne, veli Tamara dodajući kako upravo fotografija ima zadatak privući čitatelja i zato mora biti što atraktivnija. (PIŠE Borka PETROVIĆ)

RECEPT DANA

Medenjaci

Tamara našim čitateljima donosi recept za popularne božićne kolačiće - medenjake. Za 40-tak kolačića potrebno je 350 grama oštrog brašna, 200 grama muscovado šećera, dva jaja, 150 grama maslaca, 100 grama mljevenih oraha, 1 žličica cimeta,1 žličica muškatnog orašćića, 3 žlice meda, 3 žlice ruma,1/4 žličice praška za pecivo, vanilija, sol, korica limuna i naranče.

Kako nam prenosi, sve sastojke treba staviti u zdjelu pa miješati mikserom sa spiralnim nastavcima. Smjesa je prilično mekana pa ju je potrebno staviti u hladnjak preko noći da se stegne. Idući dan treba pripremiti pleh za pečenje pa otkidati komadiće tijesta i rukama oblikovati kuglice veličine lješnjaka, a tijesto se može i izvaljati pa kolačići izrezivati modlicama. Keksiće pečemo u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 20-tak minuta. Ohlađene medenjake glaziramo čokoladom ili royalom ili pak ukrasimo šećernom masom ili marcipanom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter