ATRAKTIVNA NOVOST

JEDINSTVENI PROJEKT U CENTRU PULE: Dizalom će se spojiti Kaštel i podzemni Zerostrasse!

| Autor: Glas Istre

Potpisom ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Grada Pule i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije započela je provedba strateškog projekta "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod". Tim ugovorom osigurano je sufinanciranje u iznosu od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt vrijedan ukupno 23,3 milijuna kuna.

Njime je omogućeno da Grad kao nositelj projekta, zajedno sa svojim partnerima Turističkom zajednicom grada Pule, te Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, dodatno valorizira bogatu povijest pulskog fortifikacijskog sustava te stvori novu turističku ponudu koja predstavlja sinergiju između nasljeđa vojne baštine i suvremene kulture življenja. Od ukupno 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava 5,5 milijuna kuna odnosi se na Grad Pulu, 849 tisuća kuna na Turističku zajednicu Pule, te 2,6 milijuna kuna na Povijesni i pomorski muzej Istre.

- Ovim projektom Grad Pula želi pokrenuti kotačiće prošlosti i aktivirati ogroman potencijal kulturne baštine te kroz ulaganje u održivo korištenje kulturnih dobara povećati ponudu kulturnih i edukativnih sadržaja i događanja na dobrobit prvenstveno svih stanovnika urbanog područja Pula, a i šire, a time indirektno utjecati i na održivi razvoj gospodarstva i turizma, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kroz projektne aktivnosti razvidno je da će se na prostoru obuhvata projekta koji se odnosi na utvrdu Kaštel te njene podzemne tunele, u dvije razine dogoditi znatna fizička promjena u prostoru i ponudi sadržaja, a novostvoreno okruženje zasigurno će dati dugo očekivani vjetar u leđa za kreiranje novih sadržaja kulturne ponude, novih pratećih servisa i potpuno novog potencijala za materijalizaciju brojnih razvojnih mogućnosti u različitim sektorima od značaja za Urbano područje Pule. Pročelnica gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian kaže da su upravo u tijeku postupci javne nabave za radove, usluge i ostale projektne aktivnosti s ciljem započinjanja samih radova čiji se završetak u ovom trenutku procjenjuje do studenoga 2022. godine.

zalooo

Vizualizacija ulaska iz dizala u Zerostrasse

Povijesni i pomorski muzej Istre, prema riječima ravnatelja te ustanove Gracijana Kešca, kroz ovaj projekt vidi mogućnost za rješavanje većeg dijela svojih infrastrukturnih pitanja, pošto su na Kaštelu i u tunelskom prostoru Zerostrasse predviđeni građevinski radovi sanacije i zaštite čime će se u značajnoj mjeri poboljšati uvjeti za stručan muzeološki rad, prije svega u segmentu izložbene djelatnosti.

Izgradnjom novog sanitarnog čvora, ugostiteljskog objekta te, osobito, realizacijom dizala koji će omogućiti vertikalna povezanost Kaštela s obje razine tunelskih prostora ispod Kaštela značajno će se podići i razina usluge posjetiteljima što je ujedno i pretpostavka za bitno veći broj posjetitelja na ovoj iznimnoj, do danas možda malo zapostavljenoj, lokaciji. Navedene aktivnosti će od ova dva, trenutno odvojena, punkta stvoriti prostor jedinstvene kulturne destinacije.

Povijesni i pomorski muzej Istre priprema veliku izložbu o pulskim fortifikacijama koja će obuhvatiti izložbene prostore muzeja, kao i tunelske prostore na obje razine. Izložbom se želi prikazati cjelokupan sustav obrane Tvrđave Pula, njezine obrambene sektore i pojaseve te pojedinačno predstaviti sve fortifikacijske objekte, od obalnih i pojasnih tvrđava, preko većih i manjih bitnica do skupina obrambenih građevina. Također, ideja je izložbom predočiti posjetiteljima teritorij koji je Tvrđava Pula obuhvaćala i posebno prikazati lokalitete obrambenih građevina, njihovu pristupačnost i stanje u kojem se nalaze.

Naglasak će biti na razdoblju austrijske, odnosno austro-ugarske uprave, koja organizira ratnu luku, otvara Arsenal, a paralelno s time, kroz nekoliko faza, odvija se izgradnja različitih modela tvrđava, koje su svoj oblik mijenjale usporedo s izmjenama u razvoju vojnih strategija i prema novim tehnološkim dosezima u izradi naoružanja i u izgradnji brodova. Obuhvatit će period od 1813.-1918. godine, tematski će razmatrati razne segmente nastanka i širenja fortifikacijskog sustava, načine gradnje i vrste utvrda, vrste naoružanja, ali i pokušati rekonstruirati ambijent i život unutar tvrđave, sudbine vojnika koji su u njima provodili puno vremena odvojeni od obitelji i socijalnog života. Ponajprije je intencija prikazati kulturno-povijesnu baštinu, odnos prema njoj, brojnost i raznolikost građevina, njihovu umjetničku i arhitektonsku vrijednost jer, iako se radi o vojnim objektima isključivo obrambenog karaktera, ti objekti nisu bili lišeni detalja koji su zahtijevali izuzetnu vještinu gradnje i osjećaj za estetiku. U multimedijskom smislu izložba će biti inovativna, kako bi na zabavan i pristupačan način zainteresirala posjetitelje za temu koju obrađuje i za lokalitete na kojima se tvrđave nalaze te im ponudila dodatnu dimenziju doživljaja i iskustva otvarajući šire okvire informativnog i edukativnog sadržaja.

zalooo

Dizalom će se omogućiti vertikalna povezanost Kaštela s obje razine tunelskih prostora ispod

Značaj projekta "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod" za Turističku zajednicu grada Pule ogleda se u dodatnoj turističkoj ponudi Grada koja će Kaštel, kao povijesnu utvrdu, na zanimljiv i interaktivan način približiti svim turistima koji posjete Pulu. Posebno je važno što će se, kako je već i navedeno, izgradnjom lifta omogućiti lakši pristup Kaštelu i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre za turiste treće životne dobi koji čine značajan segment u turističkim dolascima u Puli.

- Spajanje povijesne baštine i modernih tehnologija te omogućavanje turistima da na taj način upoznaju kulturnu baštinu, trend je u svijetu kojeg Turistička zajednica isto primjenjuje upravo kroz ovaj projekt, istaknula je direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj pritom zaključivši kako je primarni cilj povećati posjećenost Kaštela koji do sada, zbog svoje slabije pristupačnosti, zaostaje u broju posjeta za ostalim atrakcijama Pule.

Nadalje, TZ Pule preuzela je niz aktivnosti ovog projekta: kreiranje vizualnog identiteta, web platforme, web stranice, promotivnih letaka te izradu suvenira. Promovirat će projekt putem medija i društvenih mreža u zemlji i inozemstvu, upoznati strane novinare i blogere s projektom, angažirati animatora, dodatno educirati turističke vodiče. Uz to TZ Pule planira organizirati koncerte i predstave, te povezati poznati festival svijetla Visualia s ovom novom turističkom atrakcijom na način da se postavi stalna instalacija u sklopu utvrde Kaštel koja će se nadograđivati tijekom godina. Lokacija se, također, planira uključiti i u adventska zbivanja u Puli. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." kroz specifični cilj "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine" za koji je putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja bio raspisan privremeni poziv u ograničenom postupku dodjele "Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini