start iz Titovog parka

JANE'S WALK PULA - Upoznajte svoju životnu okolinu

| Autor: Borka PETROVIĆ

Sutra od 13 do 15 sati održat će se nova, zanimljiva manifestacija u našem gradu pod nazivom "Jane Walks Pula - Pula iz hodajuće perspektive Puljana". Voditeljica projekta je članica Instituta Mediterran Lara Bolković, krajobrazna arhitektica, a suradnici na projektu su profesor povijesti David Orlović i profesor Dejan Pavlinović, turistički vodič. Start šetnje je u Titovom parku. Obići će se starogradska jezgra grada te prošetati do naselja sv. Polikarp i Stoja.

Jane’s Walk lokalno organizirane, besplatne urbane šetnje kojima se želi osvijestiti značaj aktivnog sudjelovanja stanovnika u stvaranju funkcionalnih te čovjeku ugodnih urbanih sredina. Nastale su po inspiraciji koje je u svojem stručnom opusu o problematici urbanih mjesta ostavila urbana aktivistica te sociologinja Jane Jacobs (1917. - 2006.). Koncept urbanih šetnji započeo je 2007. godine u Torontu te se ubrzo proširio po cijelom svijetu. Tako se urbane šetnje odvijaju svake godine u svibnju diljem svijeta. Prošle godine je inicijativa povezala 212 gradova u 36 država na šest kontinenata.

Radi se o kraćim šetnjama po gradskim naseljima i četvrtima, koje potiču stanovnike da upoznaju svoju urbanu životnu okolinu, povežu se sa svojim susjedima te svojim razmišljanjima, idejama i opažanjima sudjeluju u aktivnom stvaranju i unaprjeđivanju naselja. Voditelji šetnji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter