TEMA NA IZBORIMA

Izgradnja ribarske luke Zonka u Štinjanu koštat će DESET MILIJUNA EURA

| Autor: Borka PETROVIĆ
Uvala Zonka Puloa

Uvala Zonka Puloa


Ribarska luka, točnije njezino nepostojanje, tema je koja muči pulske ribare već neko vrijeme. Budući da je svi politički kandidati trenutno spominju, kao dijelove svojih programa, pokušali smo doznati gdje je s izgradnjom luke za ribare južne Istre zapelo.

Podsjetimo, formalno je za tu namjenu prije nekoliko godina određena uvala Zonka ili Žunac, u bivšoj vojnoj zoni u Štinjanu u kojoj se ribarice okupljaju već neko vrijeme, no bez ikakvih uvjeta i sadržaja kakve bi luka ove namjene trebala imati.

Kako smo doznali, nedavno je upravo na tu temu održan sastanak u Obrtničkoj komori Istarske županije pa smo Grad Pulu i Županiju upitali konkretne informacije o ovom projektu: postoji li već idejni projekt, tko bi luku gradio, tko bi je financirao, koliko bi koštala njezina izgradnja te, možda najbitnije, kada bi se mogao očekivati početak radova.

Iz Istarske županije odgovaraju da su do sada izrađena različita idejna rješenja za ribarsku luku Zonka kao luku posebne namjene kojom mogu upravljati samo ribarske asocijacije, ali one ne mogu dobiti stopostotno financiranje za izgradnju iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Stoga je, navode, formirano Povjerenstvo za izgradnju ribarskog dijela luke Zonka, koje je održalo sastanak u Obrtničkoj komori Istarske županije.

- Na sastanku je dogovoreno da će nositelj izgradnje ribarske luke Zonka biti Lučka uprava Pula zbog činjenice da je jedino tako moguće ostvariti stopostotno financiranje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Međutim, da bi Lučka uprava Pula mogla biti nositelj izgradnje ribarskog dijela luke Zonka, potrebna je izmjena Prostornog plana Istarske županije, a nakon toga i Prostornog plana Grada Pule, u smislu da se sadašnja ribarska luka Zonka promijeni u luku javnog prometa u sklopu koje će Zonka biti ribarski dio luke, pojašnjavaju iz Županije.

Lučka uprava Pula, kažu iz Županije, počet će s pripremama za izradu idejnog projekta iz kojeg će proizaći potreba za izgradnjom morskog i kopnenog dijela luke. Pojašnjavaju da se Operativnim programom za pomorstvo i ribarstvo može financirati aktivnost ribarske infrastrukture do maksimalnog iznosa od pet milijuna eura po jednom natječaju, a da iz dosadašnjih iskustava znaju da će za izgradnju ribarskog dijela luke Zonka biti potrebno minimalno deset milijuna eura, s tim da će se točan iznos znati pri dovršetku troškovnika izgradnje.

- To znači da će trebati najprije izgraditi prvi dio vrijednosti do pet milijuna eura, a u drugom natječaju za drugih pet milijuna eura, ili koliko bude potrebno po stvarnom troškovniku. Početak gradnje je sada nemoguće predvidjeti jer je potrebno puno vremena za rješavanje preduvjeta kako bi se dobila građevinska dozvola bez koje nema financiranja ni gradnje, zaključuje se u županijskom odgovoru.

Na pitanje o kapacitetu i izgledu luke te jesu li ribari zadovoljni lokacijom budući da su u ranijim istupima navodili da im Zonka ne odgovara jer je premala te u nju ne mogu ući brodovi veći od 20 metara, a ne odgovara im ni pristup luci, iz Županije navode da će luka biti usklađena sa zahtjevima ribara i tehničkim mogućnostima uz korištenje postojeće infrastrukture.

- Predstavnici ribara su uključeni u Povjerenstvo za izgradnju ribarskog dijela luke Zonka kako bi bili upućeni u sve aktivnosti, od projektiranja do izgradnje, i trenutno daju punu podršku izgradnji ribarskog dijela luke Zonka u Puli, kažu iz Županije.

Svjestan je i Neven Lorencin, predsjednik Ceha ribara Puljštine, da je put do luke jako dug, ali im je sada bitno da se krene s dokumentacijom koja je preduvjet bilo kakve gradnje.

- Sredstva postoje, potporu nadležnih ministarstava imamo i šteta je to ne iskoristiti, navodi Lorencin, dodajući da su još 2019. imali idejno rješenje, ali se od tada puno toga promijenilo. Bila je planirana i veletržnica ribe, no od nje se odustalo.

Ribarima s područja Puljštine bitno je, kako ističe, da su svoji na svome jer su sada svugdje gosti, da imaju struju, vodu i nekoliko prostorija za skladište i opremu, kazao je Lorencin. Dodaje da bi se luka, kad jednom izgradnja krene, gradila u fazama. U prvoj bi svakako bio lukobran i potrebna infrastruktura s pristupnom cestom.

Na pitanje koliko bi vezova luka imala, Lorencin veli da to još nije definirano, ali se nada da će pokriti potrebe pulskih ribara koji su i dalje smješteni na rivi, na starom i novom dijelu. Na Zonki se, odgovorio nam je, trenutno nalazi nekoliko ribarica iz Štinjana, Rijeke i Poreča jer je vez besplatan, dok veći dio pulskih ribara trenutno lovi ribu po Kvarneru.

Izgradnji ribarske luke u uvali Zonke potporu daje i Grad Pula jer bi se time, kako ističu, riješilo pitanje priveza za ribare južne Istre. I Grad Pula je, dodaju, uključen u pripremne aktivnosti te je dio novoosnovanog Povjerenstva u kojem su još i predstavnici nadležnog županijskog ureda, Lučke uprave Pula, Udruženja obrtnika i Ceha ribara. "Realizacija ribarske luke svakako predstavlja značajnu financijsku investiciju pa se planiraju koristiti sva dostupna sredstva, a prvenstveno ona resornog ministarstva", zaključuju iz Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater