KORONAVIRUS U PULSKOJ BOLNICI

Dr. Izabela Antunović Ćelović, šefica Infektologije: Najteži slučajevi imaju tešku obostranu upalu pluća, respiratornu insuficijenciju i organska zatajenja

Virus je svuda oko nas, pa kad već bolesnog pacijenta zakači koronavirus, otežava se njegova osnovna bolest. Upravo se takvi, kronično rizični pacijenti, moraju cijepiti i biti dodatno zaštićeni. Općenito, bolesne ljude ne treba plašiti cijepljenjem iz ovog ili onog razloga, već ih uputiti epidemiolozima koji shvaćaju problem i mogu procijeniti situaciju, ističe dr. Antunović Ćelović

| Autor: Marcello ROSANDA
dr. Izabela Antunović Ćelović (Snimio Milivoj Mijošek)

dr. Izabela Antunović Ćelović (Snimio Milivoj Mijošek)


U pulskoj se bolnici početkom studenog liječilo u prosjeku 30 do 40 pacijenata zaraženih covidom, a na pragu prosinca ta je brojka narasla 75, dakle gotovo duplo više.

Prijem bolesnika započinje na punktu gdje se provodi detaljna trijaža, nakon koje se teži klinički slučajevi odmah primaju u intenzivne jedinice ili šalju u respiracijski centar, a pacijenti s blažim stupnjem bolesti i komorbiditetima (pridruženim bolestima) smještaju se u neposrednu blizinu intenzivnih jedinica da bi im se pravovremeno pružila potrebna skrb.

Pacijenti koji odleže razdoblje nakon kojeg se bolest stabilizirala smještaju se na lokacije gdje im se može planirati skori otpust, kaže nam šefica pulske Infektologije dr. Izabela Antunović Ćelović.

Multidisciplinarno liječenje

- Situacija s kadrovima je i dalje izrazito napeta, ali pod kontrolom. Dinamika svega toga je jako frekventna te su u procesu svakodnevno uključeni specijalisti intenzivne skrbi, respiracijskog centra, internisti, infektolozi i pulmolozi. Naravno, kako broj bolesnika raste, angažirani su i drugi liječnici, kaže Antunović Ćelović, te dodaje da se kod hospitaliziranih i dalje radi o teškim stanjima obostrane upale pluća, respiratorne insuficijencije, organskim zatajenjima, dok razne pridružene bolesti, kao što su gojaznost, dijabetes, koronarne bolesti, neurološki problemi i astma uvijek otežavaju cijelu sliku.

- Virus je svuda oko nas, pa kad već bolesnog pacijenta zakači koronavirus, otežava se njegova osnovna bolest, napominje Antunović Ćelović. Na pitanje imaju li na odjelu još uvijek trudnice, odgovara negativno.

- Trudnicu štiti drugo stanje kao snažno imunološko pojačanje koje joj pomaže iznijeti svoju reprodukcijsku funkciju. Dosad ih je na odjelu bilo tri, te su se kod nas zadržale vrlo kratko, pojašnjava ona i napominje da se ženama u drugom stanju i dalje preporuča cijepljenje, ali uz poseban dogovor s epidemiologom.

Kada je riječ o dobi bolesnika, najmlađa pacijentica na tom odjelu ima 34 godine, no ona otprije pati od neuroloških problema uslijed ranijih zdravstvenih problema. Također, jučer je iz bolnice otpušen pacijent slične dobi čije je stanje, uslijed teške invalidnosti, bio posebno rizičan.

- Upravo se takvi, kronično rizični pacijenti, moraju cijepiti i biti dodatno zaštićeni. Općenito, bolesne ljude ne treba plašiti cijepljenjem iz ovog ili onog razloga, već ih uputiti epidemiolozima koji shvaćaju problem i mogu procijeniti situaciju. Imunodeficijentne osobe se u nekim slučajevima moraju čak i češće docjepljivati, ističe Antunović Ćelović i pritom preporuča ljudima da, ukoliko su u mogućnosti, budu redovito upoznati sa svojim imunološkim statusom i prisutnošću antitijela o organizmu.

Na pitanje o novom soju omicronu, naša sugovornica napominje da smo trenutno u poziciji da se virus stalno vrti po zemaljskoj kugli. Stalno se stvaraju nove mutacije. Sutra ćemo, tvrdi ona, kao i u slučaju gripe, opet imati novu verziju koronavirusa.

Cijepljenje djece

- U jednom ćemo trenutku nadvladati virus, no bitno je napomenuti da je i temperaturna razlika jako bitna. Ljeti će biti lakše, a zimi teže, pojašnjava Antunović Ćelović i optimistično tvrdi da svijet već vodi uspješnu borbu protiv nove pošasti.

- Puno je ljudi procijepljeno, a puno njih je i preboljelo bolest. Počeli smo cijepiti trudnice, ali i djecu koja će se u konačnici morati cijepiti. Za otprilike četiri godine ćemo imunološki pokriti i njih. Važno je držati se epidemioloških mjera i nema mjesta panici, naglašava Antunović Ćelović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini