HERCULANEA

U ŠTO ĆE PULSKI KOMUNALAC ULOŽITI IZVANREDNU DOBIT OD 10,5 MILIJUNA KUNA? Utužen dug Arenaturista ide za...

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

Ukupno je na račun Herculanee sudskom nagodbom s Arena Hospitality Group, pravnim sljednikom Arenaturista, sjelo 23.608.238 kuna na ime glavnice i kamata. Riječ je o strogo namjenskom novcu namijenjenom gradnji kanalizacijske infrastrukture koji će se koristiti kao udio vlastitih sredstava za europske projekte Pula-Sjever i Pula-Centar, kaže direktor Herculanee Igor Stari

Pulska gradska komunalna tvrtka Herculanea u 2019. godini ostvarila je izvanrednu dobit od čak 10,5 milijuna kuna zahvaljujući dobivenom sudskom sporu koji je niz godina vodila s Arenaturistom, današnjim Arena Hospitality Group (AHG). Upravo je rezultat Herculanee podigao ukupan prosjek svih 13 gradskih trgovačkih društava koja su, u globalu, lani bila u dobitku od 13 milijuna kuna. No, i sam je direktor Herculanee Igor Stari na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj su prihvaćena izvješća gradskih društava, kazao da bi bez tog izvanrednog prihoda dobit Herculanee bila nešto manja od pola milijuna kuna. Iz toga proizlazi da bi, u globalu, sva gradska društva završila godinu s oko tri milijuna kuna dobiti.

Neplaćeni doprinos

Jedini koji su bili u gubitku su Fratarski, Kaštijun, Pula Sport i Luka Pula. Posljednja jer je također u dugotrajnom sudskom sporu s državom: njezine su nekretnine nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Pazinu proglašene pomorskim dobrom, iz čega proizlazi da se društvo nezakonito upisalo na te nekretnine. A to bi značilo umanjenje prava vlasništva imovine vrednije od 20 milijuna kuna.

Iz Uprave Herculanee objašnjavaju da je riječ o sudskom sporu koji je tvrtka više od 15 godina vodila s Arenaturistom (čiji je pravni sljednik Arena Hospitality Group) na ime prikupljanja naknade za razvoj posebnog doprinosa za kanalizaciju koji je Grad Pula donio u sklopu realizacije projekta MEIP, odnosno programa investiranja u lokalnu infrastrukturu.

- U sklopu tog programu Gradu su tada bila i dodijeljena bespovratna sredstva Republike Hrvatske u iznosu od 30 milijuna kuna, koja su kasnije iskorištena u gradnji obalnog kolektora. Radi se o utuženju perioda od 1998. do 2007. godine na ime navedene naknade koju AHG nije plaćao. Prema ondašnjim zakonima, u navedenom periodu jednim dijelom tu je naknadu direktno prikupljala Herculanea, a dijelom su je prikupljali Vodovod i Grad te je potom dostavljali Herculanei. Slijedom toga, osim spora koji je vodila Herculanea, po istoj osnovi spor je vodilo i društvo Vodovod Pula, navode iz Herculanee.

Prema sudskoj nagodbi, objašnjavaju, cjelokupna je glavnica ukupno iznosila (i za sredstva koja je prikupljala Pula Herculanea direktno, kao i sredstva koja su se posredno prikupljala putem Vodovoda i Grada) 10.135.126 kuna i u cijelosti je isplaćena. Također je uplaćeno i 12.048.715 kamata te 1.424.396 kuna na ime plaćenog PDV-a. Ukupno je, dakle, na račun Herculanee uplaćeno 23.608.238 kuna.

Namjenska sredstva

Osim novčanih sredstava, AHG je bez naknade izvršio prijenos i ustupio društvu Pragrande kanalizacijsku infrastrukturu na poluotoku Verudela, koju čini glavna crpna stanica te magistralni gravitacijski i tlačni cjevovod od glavne crpne stanice do spoja na gradsku kanalizacijsku mrežu (kod crpne stanice Vidikovac - obilaznica) koju je gradio Arenaturist, a čija vrijednost prema procjeni sudskog vještaka iznosi 10,1 milijun kuna.

Na pitanje u što će uložiti toliku dobit, iz pulskog komunalca odgovaraju da je riječ o strogo namjenskim sredstvima za gradnju kanalizacijske infrastrukture. Koristit će se kao udio vlastitih sredstava za europske projekte izgradnje kanalizacijskog sustava Pula-Sjever i Pula-Centar, dok će se manji dio koristiti za osiguranje likvidnosti s obzirom na umanjene prihode društva izazvane pandemijom koronavirusa te daljnje unapređenje sustava gospodarenja otpadom, odgovaraju iz Herculanee.

Stari: U 2020. ćemo poslovati negativno

Teško je prognozirati poslovni rezultat u 2020. godini s obzirom na okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa, naveo je direktor Herculanee Igor Stari u izvješću o poslovanju u 2019. godini.

- Međutim, sigurno je da će izostanak značajnih prihoda koji se alimentiraju iz turističkih i s njima povezanih djelatnosti voditi prema negativnom poslovanju društva. Nakon rebalansa proračuna grada Pule (usvojenog 30. srpnja, op. a.), izvršit će se rebalans poslovanja društva i projicirati poslovanje za 2020. jer bi se već tada trebalo znati kakvi se prihodi očekuju s obzirom na ostvarenje turističkog prometa, naveo je Stari.

Ono na čemu će društvo raditi ukoliko epidemiološki uvjeti dozvole je, kaže, daljnje unapređenje sustava prikupljanja otpada kroz procese individualizacije, podjela posuda dobivenih od Fonda za zaštitu okoliša te ugradnja podzemnih i polupodzemnih posuda.

Društvo će, navodi, inzistirati na realizaciji potrebne dokumentacije vezane uz izgradnju preostala dva reciklažna dvorišta te izmjeni prostorno-planske dokumentacije radi stvaranja uvjeta za izgradnju postrojenja za obradu pojedinih frakcija otpada. U djelatnosti Hortikulture, osim minimalno potrebnog održavanja zelenog fonda grada, ostale aktivnosti prilagodit će se rebalansiranom ugovoru o održavanju zelenih površina.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini