PRESSICA NA TRŽNICI

IVANA KEKIN: Građani Pule nisu ni svjesni koliko trenutni zakon otežava raspisivanje referenduma

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Ivana Kekin danas u Puli (snimila Doria MOHOROVIĆ)

Ivana Kekin danas u Puli (snimila Doria MOHOROVIĆ)


"Drago mi je da mogu ispred cijelog zeleno-lijevog bloka pružiti podršku ovoj vrlo vrijednoj i hrabroj građanskoj inicijativi. Ne znam jesu li građani Pule svjesni koliko zapravo trenutni zakonski okvir otežava, do granice onemogućavanja, izjašnjavanje građana na lokalnim referendumima o pitanjima koja su za njih od vitalnog značaja. Trenutni zakon o referendumu traži 20 posto potpisa da bi se uopće mogao pokrenuti referendum. U Italiji je to jedan posto, u Sloveniji dva, a kod nas je potrebno 20 posto. Usto, rok za skupljanje potpisa je svega 15 dana, a u svim zemljama Europske unije on je duži, dakle pričamo o barem mjesec dana", istaknula je Ivana Kekin, saborska zastupnica i predsjednica Nove ljevice, koja je u Pulu došla dati dodatni poticaj referendumskoj inicijativi i volontirati na štandovima za prikupljanje potpisa.

Na današnjoj konferenciji za novinare, uz Dušicu Radojčić i ostale možemovce, ukazala je na niz problematika i zahtjevnih uvjeta oko prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, zaključivši da bi se zakon morao izmijeniti.

- I ono što je ključno, i kad se skupe potpisi na lokalnim referendumima traži se izlaznost od 50 posto birača, što nema ni na jednim izborima, dok na nacionalnom referendumu nema kvoruma. Može izaći jedan čovjek i glasati i on odlučuje u tom smislu, istaknula je Kekin, pritom dodavši da, iako je teško, ovakve građanske incijative uspijevaju, a jedan od takvih primjera je dubrovački Srđ.

- Iz medija vidimo da je ista investicijska grupa bacila oko i na druge terene u Istri i da se tamo lokalno stanovništvo buni radi toga što žele poljoprivredne pretvoriti u građevinska zemljišta, kazala je Kekin i usto pozvala sve građane i građanke da potpišu za referendum kako bi spasili Lungomare.

"Zaista je vrijeme da prestanemo brinuti samo za turiste, vrijeme je da se počne brinuti i za građane koji ovdje žive, dodala je saborska zastupnica.

Dušica Radojčić, čelnica pulskog Možemo!, je ustvrdila da je cilj današnjeg okupljanja dati podršku kolektivnom uključivanju, odnosno izravnoj demokraciji. Kako ističe, to se moglo učiniti na puno lakši način, tako da su vijećnici Gradskog vijeća Pule dali potpis za ovu referendumsku inicijativu i da se o tome glasalo na Vijeću

Napomenula je da su "svima puna usta demokracije, a kada se nešto treba pokazati na djelu, onda se svi skrivaju u mišje rupe i pronalaze razno razne izgovore".

Potcrtala je i važnost ove inicijative koja je unatoč svim preprekama, kako je istaknula, okupila tisuće građana koji su dali svoj potpis i sudjelovali do sada.

- Oni su dobar znak vladajućima da se nešto bitno mora mijenjati i da se građani ne mogu tek tako isključivati iz odlučivanja. Možemo! je jedina stranka u gradskom vijeću koja je podržala referendumsku inicijativu i vjerujem da će se toga na sljedećim izborima sjetiti i ostale političke stranke, poručila je Radojčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter