TKO JE TU U PRAVU?

ISTRAŽILI SMO Stigle teške optužbe na račun članice Možemo! Pula: "Koviljka Aškić je zelena kraljica koja na prvoj fronti napada tvrtku Stanoinvest, a ISTOVREMENO GRADI ZGRADU OKO KOJE NE POSTOJI NIKAKVA ZELENA POVRŠINA!"

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ
Zgrada u kojoj će članica Možemo! Pula dobiti tri od šest stanova nakon dovršetka gradnje (Snimio Milivoj Mijošek)

Zgrada u kojoj će članica Možemo! Pula dobiti tri od šest stanova nakon dovršetka gradnje (Snimio Milivoj Mijošek)


Nedugo nakon što se politički angažirala kroz platformu Možemo! Pula i oštrih kritika koje je javno iznijela zbog povezanosti Grada Pule i pogodovanja tvrtki Stanoinvest, Koviljka Aškić našla se na meti pojedinaca koji je prozivaju za licemjerje i dvostruka mjerila. Povod za takve optužbe u prvom je redu zemljište od 600 četvornih metara u vlasništvu Koviljke Aškić u pulskoj četvrti Stoja, za koje je 2019. godine potpisala ugovor o pravu građenja s poznatim građevinskim poduzetnikom i investitorom Marijom Jašarevićem.

Prozivke i optužbe

Isti investitor na obližnjoj parceli u neposrednoj blizini zemljišta u vlasništvu Aškić već dovršava velebnu luksuznu zgradu sa 70-tak stanova. Osim prozivki na društvenim mrežama, u Glas Istre se javio Puljanin koji je, želeći ostati anoniman, nazvao Koviljku Aškić "zelenom kraljicom" koja kroz svoj politički nastup na prvoj fronti napada tvrtku Stanoinvest, dok istovremeno,"sama bespravno gradi u lobiju s pulskim građevinarima".

- Morao sam reagirati kao pošten i savjestan građanin Pule i stanovnik Stoje, kao osoba koja prije svega cijeni transparentnost i istinu te kao veoma ogorčeni susjed koji živi u blizini i svjedok je svega što se zbiva na parceli gospođe Aškić. Premda je kroz svoj politički angažman vrlo glasna kada treba prozivati druge, optužujući pojedine investitore za nesavjesnu gradnju i manjak zelenih površina, to joj očito ne smeta kada se radi o njenoj parceli. Kada već govori o bespravnoj gradnji, interesantno je da Aškić nema ništa protiv što su na zgradi koja je već u visokoj fazi izgrađenosti, nelegalno otvoreni prozori u novogradnji prema susjedu.

To se radi da bi se uhvatio direktan pogled na more. Susjed je morao reagirati i u zadnjem trenu se zatvaraju prozori. Oko zgrade ne postoji nikakva zelena površina, dapače sve je puno smeća, iako je Koviljka vrlo glasna i oštra u kritikama upravo zbog manjka zelenih površina oko pulskih novogradnji. Prva je u redu kada treba napasti druge, no i sama jednako postupa. Ovdje svjedočimo reprezentativnom primjeru sukoba interesa, kaže Puljanin. Tvrdi da je Aškić u sukobu s vrijednostima politike koje zastupa.

U telefonskom razgovoru Puljanin je prvo tvrdio da je Koviljka Aškić investitor i da ona gradi na parceli, a na našu opasku da to nije baš tako, brzo se ispravio i rekao da gradi sa svojim partnerom, misleći na investitora. Upozorio je i na prostor u potkrovlju iste zgrade tvrdeći da je kategoriziran kao nestambena jedinica, iako ima otvor s pogledom na more, pa je jasno, tvrdi, da će i tu biti stambeni prostor.

Pravomoćna dozvola

U posjedu smo građevinske dozvole tvrtke Lotus Stella, vlasnika Marija Jašarevića, koja gradi zgradu na zemljištu Koviljke Aškić. Građevinsku dozvolu je u srpnju 2020. godine izdao Grad Pula, točnije nadležni gradski odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu. Dozvola je postala pravomoćna u kolovozu prošle godine. Iz građevinske dozvole vidljivo je da zgrada ima sve potrebne izvedbene projekte - od instalacija, geodetskih mjerenja, a navedeno je da se gradnji može pristupiti tek nakon dobivene pravomoćne dozvole.

No čitatelj tvrdi da je najspornije što na zemljištu članice Možemo Pula! nije smanjena izgrađenost u korist zelene površine što ona goruće zastupa u svojim nastupima.

- Ako drugima spočitava betonizaciju i manjak zelenila, zašto nije na svom zemljištu investitoru uvjetovala manju izgrađenost u korist zelene površine. Licemjerno je da se neke proziva i investitore dijeli po nekakvom interesnom ključu. Naravno, nije zabranjeno baviti se stanogradnjom, ali pravila bi za sve trebala biti ista. Moraju se poštivati određeni standardi i nedopustivo je da gospođa Aškić skreće pažnju sa svojih građevinskih objekata i u javnost servira samo ono što njoj odgovara, tvrdi čitatelj.

Pita se također zašto Aškić nikada nije javno kritizirala projekt gradnje velebne zgrade koju na susjednoj parceli gdje također gradi investitor kojem je dala pravo građenja.

- Zašto tada nije kritizirala građevinsku dozvolu koju je dobila tvrtka koja gradi zgradu od 70 stanova i koja je čitava u betonu? Isključivo iz razloga jer se radi o investitoru koji je njen partner u gradnji na njenom zemljištu, kaže čitatelj.

Nakon što investitor i vlasnik tvrtke Lotus Stella završi stambeni objekt na temelju prava građenja, Koviljka Aškić će u toj zgradi dobiti tri stana. To nam je i sama potvrdila, dodajući da se radi o tri stana čija je ukupna površina 200 kvadrata. Aškić veli "da je bilo samo pitanje dana kada će krenuti njena diskreditacija s obzirom na činjenicu da je krenula u političku utrku. Odbacila je bilo kakve ilegalne radnje vezane uz zgradu koja se nalazi na njenom zemljištu.

Više o ovome možete čitati ovdje i ovdje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of