Tekst realiziran u suradnji s Gradom Pulom

INTERVJU: ALEKSEJ MIŠAN, RAVNATELJ PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA U PULI, o novim programima za obrazovanje odraslih: Uz turističke smjerove, traženi i programi za elektroinstalatere te prometne, geodetske i arhitektonske tehničare

Veliki broj osposobljavanja je napravljen na području cijele županije, najčešće su u pitanju osposobljavanja za rukovanje viličarom, ali tu su i osposobljavanja za motorne kosilice i druge opasne strojeve, od dizalica do bagera, kaže Aleksej Mišan

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Nova grupa za njegovateljice počela je s nastavom sredinom listopada, mjesta još ima - Aleksej Mišan (Snimio Duško Marušić Čiči)

Nova grupa za njegovateljice počela je s nastavom sredinom listopada, mjesta još ima - Aleksej Mišan (Snimio Duško Marušić Čiči)


S novom školskom godinom interes za programe koje nudi Pučko otvoreno učilište u Puli svake je godine sve veći. Ova, 2020. godina za sve kategorije društva specifična je jer živimo u "novo normalno" doba i gotovo svakodnevno moramo se privikavati na promjene. U Pučkom otvorenom učilištu Pula raste broj programa koji se nude polaznicima i u ovim izazovnim vremenima. Interes za upise počinje već krajem školske godine, dakle pred ljeto, no konkretne upise imali su u rujnu i listopadu. Od ravnatelja POU Pula Alekseja Mišana doznajemo koji su programi polaznicima bili najinteresantniji ove jeseni.

- Za razliku od prijašnjih godina, kada su uvjerljivo prednjačili strukovni smjerovi kao što su kuhar, konobar, prodavač i slastičar te četverogodišnji program za hotelijersko-turističkog tehničara, danas imamo podjednak interes u svim smjerovima. Razlog zasigurno leži u novonastaloj situaciji zbog koje svi turizam uzimaju s oprezom te razmišljaju u drugim pravcima. Zanimljivo je da unazad više godina imamo sve veći interes za obrazovanje elektroinstalatera, tehničara cestovnog prometa, geodetskih i arhitektonskih tehničara.

- Kada je ove školske godine nastava počela i na koji način će biti organizirana s obzirom na epidemiološku situaciju?

- Nastava je krenula krajem listopada, a prema sadašnjim uputama i situaciji, održavat ćemo je redovno. Grupe polaznika su takve da možemo imati propisanu distancu unutar razreda te da nam se razredi ni na koji način ne miješaju ni susreću. Ukoliko bude potrebe, možemo promptno prijeći na online nastavu. Ipak se nadamo da do toga neće doći.

- Kakav je interes za online tečajeve stranih jezika?

- Obrazovanje odraslih samo po sebi je specifično. Kod polaznika koji upisuju srednje škole, pa čak i osnovnu školu ili pak neka osposobljavanja, postoji konkretna potreba za stručnom spremom. Da pojasnim, polazniku je nužno, prijeko potrebno završiti školu, čeka ga novi posao, ima već zacrtan smjer, dok jezike upisuju iz više razloga. Polaznici jezika znaju biti umirovljenici, osobe koje si upotpunjuju slobodno vrijeme, da se izrazim slikovito "stavljaju kvačicu ček" na svoju dugogodišnju listu "must do". Polaznik koji uz želju da nauči strani jezik, dođe i na druženje s drugim polaznicima, neće izabrati online tečaj jezika koji se nudi u ovoj izazovnoj situaciji.

- Jeste li u zadnje vrijeme odradili neka osposobljavanja i ako jeste, koja?

- Inače je preko ljeta manji interes za osposobljavanja, no uvijek ih ima. Veliki broj osposobljavanja je napravljen na području cijele županije, najčešće su u pitanju osposobljavanja za rukovanje viličarom, ali tu su i osposobljavanja za motorne kosilice i druge opasne strojeve, od dizalica do bagera.

- Kada se očekuje novi tečaj za njegovatelje i ima li zainteresiranih?

- Nova grupa za njegovateljice započela je sredinom listopada, mjesta još ima, a to je program koji organiziramo tri puta godišnje i već nam je ustaljen.

- Jesu li još aktualni tečajevi učenja talijanskog jezika?

- U suradnji s Istarskom županijom, konkretnije Upravnim odjelom za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine odrađeni su tečajevi talijanskog jezika za tri grupe djelatnika Policijske postaje i obrtnike, a nakon toga krenuli smo s četiri grupe djelatnika Opće bolnice Pula. Ovih dana očekujemo sastanak s predstavnicima Talijanske unije oko financiranja preostalih pet grupa iz Opće bolnice. U planu je i tečaj talijanskog jezika za grupu djelatnika Ureda državne uprave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini