OBUČENI ZA SPECIJALNE ZADATKE

INSPEKTORICA BELA KAO POJAČANJE U ČETVERONOŽNOM TIMU ZA OTKRIVANJE DROGE I ESKPLOZIVA: Predstavljamo najbolje njuške istarske policije

Belgijska ovčarka Bela i njezin vodič Tomislav Dubac u policijsku upravu istarsku došli su prije dva tjedna, a njihov zajednički put započeo je prije šest mjeseci na Policijskoj akademiji u Zagrebu gdje su prošli obuku

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Policijska uprava istarska bogatija je za još jednog službenog psa, belgijsku ovčarku Belu koja je uz svojeg vodiča Tomislava Dubca završila obuku za detekciju različitih vrsta droga. Uz Belu, istarska policija trenutno raspolaže s tri službena psa, od kojih su dva za detekciju eksploziva i dva za detekciju droge.

- Njemačka ovčarka Dixa, o kojoj brine vodič Dalibor Ivančić i belgijska ovčarka Aylla, o kojoj brine vodič Kristijan Orešković specijalizirane su za otkrivanje eksploziva, dok su vodič Ivica Šesto i njemački kratkodlaki ptičar Duks zaslužni za nekoliko istaknutih zapljena droge na području Istre. Među njima su najpoznatija zapljena kilogram heroina na autobusnom kolodvoru u Puli u siječnju 2019. godine i zapljena 50 kilograma marihuane na Istarskom ipsilonu u svibnju iste godine. Nadamo se da će isto tako uspješne rezultate imati i najnoviji službeni pas Bela i njen vodič Tomislav Dubac, poručuju iz Policijske uprave istarske.

Belgijska ovčarka Bela i njezin vodič Dubac u policijsku upravu istarsku došli su prije dva tjedna, a njihov zajednički put započeo je prije šest mjeseci na Policijskoj akademiji u Zagrebu gdje su prošli obuku.

Bela je smještena kod svojeg vodiča Tomislava Dubca uz kojeg je neprestano, u službi i izvan nje, pa za njih možemo reći da su pravi tim koji živi i radi zajedno. Trenutno se Bela privikava na novi teren i savladavanje novih situacija u istarskoj policiji. Tomislav kaže da vodi Belu svugdje sa sobom i da je prema njemu velika maza, dok joj je za zbližavanje s drugim ljudima ipak potrebno malo više vremena. Nama je dopustila da ju mazimo, ali čim dobije radni prsluk, Bela zna da je na zadatku i da tada nema šale.

Bela (Snimio Milivoj Mijošek)

Tomislav nam opisuje kako je izgledao zajednički tečaj koji je za njih trajao nešto kraće, odnosno četiri mjeseca i 28 dana.

- Obično obuka traje šest mjeseci, no pošto je Bela bila naprednija i inteligentnija, za nas je trajala kraće no obično. Obuka se održava svakim danom od ponedjeljka do petka, a radni dan započinje u 7 sati ujutro i završava oko 15 sati. U sedam sati psa je potrebno prošetati, nakon čega slijedi postavljanje psa u boks automobila, ne bi li se pas naviknuo na vozilo i vožnju. Poslije toga do 15 sati, odrađuju brojne vježbe detekcija droga u različitim otvorenim i zatvorenim prostorima, kao i u različitim uvjetima. To je vrlo bitno za prilagodbu psa, da se kada danas-sutra naiđe na stvarnu situaciju, ne uplaši zvukova i buke.

Pas Duks u akciji

Uz vježbe detekcije, odrađuju se i vježbe poslušnosti, što se također provjerava na završnom ispitu za službenog psa i za što naposljetku pas dobije licencu, koja se svake godine mora obnavljati.

Aylla i policijski službenik Kristijan Orešković

- Osim Bele, na tečaju je bilo još 30 do 40 pasa, no svatko radi individualno, svaki pas je svoja jedinica i ima svog vlasnika. Dosta pasa je temperamentno, svaki ima svoj karakter pa su tako neki mirniji, neki dominantniji i nastojimo da se ne druže kako ne bi došlo do konflikata. Jedino ako su skupa u grupi na obuci, u kojoj je dopušteno da bude do šest pasa, onda oni trebaju biti u složnim odnosima, kaže Tomislav.

Dixa i policijski službenik Dalibor Ivančić

Obuka službenih pasa temelji se na pozitivnim metodama obuke, što znači da se svaka radnja koja se traži od psa i nagrađuje. Vodič skriva omiljenu igračku, a kad pas pronađe igračku, za nagradu dobiva istu takvu igračku i igru s njom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini