BILO RIJEČI I O STANOINVESTU

INCIDENT NA PULSKOM GRADSKOM VIJEĆU: "Antimasker" iz redova SDP-a napustio sjednicu

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Sjednica pulskog Gradskog vijeća (Snimio Duško Marušić Čiči)

Sjednica pulskog Gradskog vijeća (Snimio Duško Marušić Čiči)


Peta sjednica novog saziva Gradskog vijeća Pule održana večeras započela je uobičajeno vijećničkim pitanjima kroz koja su se i desna i lijeva strana vijećnice vrlo malo bavile planovima i budućnošću, a puno više prošlošću i nekim starim ili novijim "repovima".

Vijećnicu Ivanu Mohorović s Nezavisne liste Filipa Zoričića zanimalo je što konkretno znači Zoričićeva izjava da "Grad financijski ne stoji tako dobro kako se bivši gradonačelnik Miletić hvalio prilikom primopredaje dužnosti", odnosno što znači da je stanje računa Grada Pule u banci na dan 31. svibnja 2021. godine iznosio nešto više od 47 milijuna kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi kazala je da se 18,7 milijuna kuna iz tog iznosa odnosilo na namjenska sredstva koja su višak sredstava iz prethodnih godina.

"To su prihodi koje je Grad uprihodio od spomeničke rente komunalne naknade, komunalnog doprinosa i prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, dok se ostatak iznosa na žiro računu odnosio na prihode iz tekuće godine koji su namijenjeni za trošenje na aktivnosti koje su određene Proračunom. Jasno je da se radi o namjenskim sredstvima i mislim da je vrlo loše obmanjivati građane da se radi o 47 milijuna kuna koji su ostavljeni novoj gradskoj upravi za trošenje na neke nove aktivnosti", kazala je Ademi.

No tu priča o "višku" zatečenom na računu Grada nakon primopredaje dužnosti između starog i novog gradonačelnika jer je gotovo identično pitanje ponovio i IDS-ov Marin Lerotić, samo što ga je on adresirao na pročelnicu za financije Vesnu Sajić.

"Lani je zbog pandemije Grad uprihodovao manje sredstava, te je zbog toga u toj godini potrošio i dio viška od 41 milijun kuna koji je imao iz ranijih godina.

Dio tog viška je bio planiran i u proračunu za 2021. godinu, a dio je bio preraspoređen za izgradnju Skloništa za životinje kako se, kad već postoji višak sredstava, ne bi išlo u kreditno zaduživanje za taj kapitalni projekt. Taj višak je spomenutih 18,7 milijuna kuna, dok se drugi dio novca na računu odnosio na tekuće prihode proračuna. Tako da u financijskom smislu treba razlikovati da su "stanje na računu" i "višak" dvije različite kategorije", kazala je Sajić.

Lerotić je kazao kako odgovor pročelnice potvrđuje da je financijska situacija u gradu u trenutku primopredaje vlasti bila dobra.

"Kada gledamo neke druge gradove i financijske dubioze u kojima se oni nalaze poput primjerice Rijeke za koju se u predizborno vrijeme spominjao minus veći od 100 milijuna kuna ili financijsku situaciju koju je zatekao novi gradonačelnik u Zagreba, onda držim da je situacija s naslijeđenim stanjem na proračunu nakon izbora u Puli vrlo dobra.

Naravno da se možemo složiti oko toga da ona uvijek može biti bolja, ali evo sad ste na vlasti četiri godine, a mi oporba, pa vi budite bolji od toga", kazao je Lerotić.

Na meti Ivane Mohorović, a zatim i njezinog kolege s iste liste Dušanka Babića našao se projekt stambene izgradnje kojeg u Štinjanu realizira tvrtka Stanoinvest.

Radi se o novoizgrađenom naselju u ulici Varoš u kojem Stanoinvest gradi četiri dvojna objekta, odnosno ukupno osam zgrada s, kako je oglašeno, "tri do četiri stana". Pokazujući fotografije zgrada Mohorović je izrazila sumnju da se radi o daleko većem broju stambenih jedinica od onog dozvoljenog dozvolama i prostorno planskom dokumentacijom.

Od resorne pročelnice zatražila je informaciju o projektu, te tehničkom pregledu i uporabnoj dozvoli jer se, kazala je, stanovnici kazali da se pojedini stanovi već koriste.

"Na koji način grad može spriječiti ovako očit primjer građevinskog kriminala?", pitala je vijećnica Mohorović.

Pročelnica Bulian kazala je kako je za tu zonu planom dozvoljena gradnja objekata s jednim do maksimalno četiri stambene jedinice, no nije znala odgovoriti, ali je izrazila sumnju da su za njih pokrenuti postupci tehničkog pregleda i izdavanja uporabnih dozvola.

"Mi smo pokrenuli osnivanje radne skupine i pokrenuli proceduru koja će se odnositi na preispitivanje odredbi svih prostornih planova i iznalaženje možda novih i drugačijih načina sprječavanja tumačenja odredbi tih planova. Pritom moramo paziti da kao nositelj izrade tih planova ne dovedemo sami sebe u situaciju prenormiranosti i time zablokiramo buduću izgradnju, ali svakako moramo raditi na tome da pokušamo spriječiti sve ono što danas vidimo da se u prostoru događa", kazala je Bulian.

Dodala je kako smatra da je u cijelom tom procesu potrebna sinergija svih koji su u lancu zastupljeni.

"Prostorni planer kreiraju norme i pravila izgradnje, no uzalud je planirati ako imamo projektante koji se neće oduprijeti pritiscima investitora i pokušati projektirati građevine koje će biti u skladu s okolnom izgradnjom.

Investitori bi svakako trebali prestati gledati isključivo na financijsku dobiti i pokušati se staviti u okvire uređenog okoliša i utjecaja nove gradnje na okruženje, dok bi izvođači radova trebali prestati izvoditi radove koji su suprotni izdanim građevinskim dozvolama. Na koncu tu su i kupci stanova koji pristaju kupiti stanove koji nemaju legalnost, odnosno nemaju uporabnu dozvolu ili su naknadno prilagođavani da bi se povećala dobit investitorima. Grad Pula ima instrumente da uredi prostorne planove, prijavljuje i provodi nadzor nad onim što može kontrolirati, ali da bi se postigli značajniji rezultati potrebna je odgovornost svih nabrojanih“, zaključila je Bulian.

Tijekom sjednice dogodio se i manji incident koji bi s obzirom na ono o čemu se zadnjih dana puno pisalo u medijima mogao označiti i kao vrlo "trendi". Naime iz IDS-ovih klupa su u jednom trenutku upozorili da se ne pridržavaju svi vijećnici obaveze nošenja maske što se odnosilo na SDP-ovog Sinišu Gordića. Njihove primjedbe ignorirao je ne pokazujući nikakvu namjeru da stavi zaštitnu masku, a nakon što ga je na isto upozorila i predsjednica Vijeća Dušica Radojčić "antimasker" Gordić je, činilo se prosvjedno, pokupio svoj laptop i bez maske napustio veliku dvoranu Ekonomskog fakulteta koja je i na ovoj sjednici upravo zbog epidemioloških mjera "glumila" gradsku vijećnicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater